Versailles híres kurtizánjai: MADAME DE POMPADOUR

A SZiSZa programjainak keretében, egy újabb videoelőadással jelentkeztem Párizsból. Köszönöm mindenkinek, aki meghallgatott. Az alábbiakban olvashatjátok az előadásomról készített rövid képes beszámolót, és a bejegyzés végén találjátok a videofelvételt. Kérem népszerűsítsétek a baráti körötökben, hogy minél többen értesülhessenek róla, és csatlakozhassanak a sorozathoz! KÖSZÖNÖM!

VERSAILLES ÉS A HÍRES KURTIZÁNOK

MADAME DE POMPADOUR

A híres Madame de Pompadour élete csupa csoda, és talány számunkra! Hogyan került egy közönséges családból származó hölgy XV. Lajos francia király ágyába? Mit tudhatott ez a tehetséges fiatal lány, hogy húsz éven keresztül a király szeretője, kegyeltje és jóbarátja tudott maradni? Befolyásolva döntéseit, ő uralkodott volna Franciaország trónján? Lehetséges, hogy mindaz amit tett, egyenesen a nagy francia forradalom kitöréséhez vezetett?

 Az előadás során bejárjuk az intrikáktól hangos Versailles-i palota csodálatos lakosztályait. Az éj leple alatt elkísérjük a királyt titkos találkáira, ahol a hajadon lánykák erősen alulöltözötten, de annál odaadóbb szívvel várják az uralkodót! Megismerkedünk a korabeli divattal, a XVIII. századi építészet remekeivel és mindazzal, amelyet annak a fantasztikus hölgynek köszönhetünk, akit Madame de Pompadour néven ismer a világ! 

***Az alábbi képekre kattintva, azok kinagyíthatóak!

A KIRÁLY ÉS A KURTIZÁN

A XVIII. századi Versailles történetének leghíresebb fejezete, XV. Lajos francia király és Madame de Pompadour szerelméről és barátságáról szól. A gyönyörű, művelt és nagyon tehetséges nő, 20 éven keresztül uralkodott a király szívén és mint egy első miniszter, Franciaországon is. Egy híres anekdota szerint ezt a kivételes sorsot és életutat, már fiatal korában megjósolta számára egy párizsi „jövőt-látó-hölgy„!

A KEZDETEK ÉS A NŐK SZEREPE

A Napkirály alig 5 éves dédunokáját büszkén mutatta be a Versailles-i udvarnak. Az politika intrikával hálójában nevelkedő 11 éves ifjú királynak, először az alig 4 éves spanyol infánsnőt szánták feleségül. Mindenki nagy szerencséjére, a hölgyet „lecserélték” a lengyel Marie Leszczynska-ra. Ez utóbbi, 10 év alatt tíz gyermekkel ajándékozta meg a francia uralkodót és országát.

A HATÁRTALAN ERKÖLCS

Miután a lengyel feleség kitiltotta a királyt az éjszakai programjából, XV. Lajos feljogosítva érezte magát, hogy körülnézzen a fiatal lányok körében. Választása a Mailly-Nesle nemesi család lányaira esett. Az 5 lánytestvérből négyen biztosan a király szeretőivé váltak, közülük volt olyan is, aki egy időre rabságba ejtette az uralkodó szívét! Pikánsabbnál pikánsabb anekdoták láttak napvilágot, ezen időszakban megélt „lepedő-történetek” közül.

A „HAL-NŐ” ÉS A „HERCEG-NŐ

A Madame de Pompadour néven ismert kurtizán, valaha Jeanne-Antoinette Poisson néven született. A „poisson” magyarul halat jelent. A fiatalon megházasított szép, tehetséges és művelt hölgy a Sénart erdejében meghúzódó Château d’Etiolles kastélyban lakott. Ott, ahol a király rendszeresen vadászott! Szinte elkerülhetetlen volt, hogy az akkor 33 éves „üres-ágyban” fekvő király, fel ne figyeljen rá! ….és egy nap megtörtént a találkozás!

MADAME DE POMPADOUR ÉS A MŰVÉSZETEK

A király szeretőjévé válva, nemesi címmel felruházva, Madame de Pompadour szinte teljhatalommal rendelkezett Versailles-ban. A XVIII. század közepén, nagyon jó érzékkel irányította a kor művészeit, és az alkotásokat minden vonatkozásban alárendelte a király érdekeinek, ezzel elősegítve uralkodásának sikerét. Ekkor születtek a ma Concorde néven ismert tér ámulatra méltó épületei, vagy a király katonai háttérhatalmát biztosító Katonai Akadémia /École Militaire/ is. A számtalan művészeti mecenatúrája közül kiemelkednek a Sèvres-i porcelánüzemből kikerült csodás alkotások!

A SZERETŐ ÉS A KRITIKÁK

Több forrásból értesülhetünk arról, hogy Madame de Pompadour alatt nem szikrázott a lepedő! Mondhatnám közel járt ahhoz, hogy kijelenthessük róla: frigid volt. Természetesen minden, az ő korában ismert módszert bevetett ahhoz, hogy feltüzelje libidóját, de mindhiába! Ezekről, és az általa bevetett szűzlányokról, az előadásomról készült videofelvételen hallhattok.

A SZERELEM ÉS A BARÁTSÁG

Az okos nő pontosan tudta, hogy hogyan kell, és lehet a szerelmet barátságra váltani. Természetesen ehhez az is kellett, hogy XV. Lajos király folyamatosan úgy érezze, hogy szüksége van a márkinő barátságára, személyes jelenlétére és tanácsaira! A nő manipulálta a királyt, vagy az uralkodó a volt szeretőjét? Jó kérdés!

A JÖVŐ ÉS A FORRADALOM SZELE VERSAILLES-BAN

A század közepén készült két, egész alakos porté, pontosan tükrözi a híres kurtizán két énjét. Egyszerre „több nő” élt benne! Jellemző volt rá a pénz, a gazdagság szeretete, amely megmutatkozik az őt körülvevő luxusban, de fontos szerepet tulajdonított a kor modern felvilágosult gondolkodóinak is, akiket mindig megvédett az udvar támadásaitól. Ezzel becsempészte Versailles-ba a modernitás előszelét, amely talán egyenesen vezetett a nagy francia forradalomig!?

Az alábbi video az előadásomról készült!

Galéria

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló bejegyzések