A SZiSZa programjainak keretében, egy újabb videoelőadással jelentkeztem Párizsból. Köszönöm mindenkinek, aki meghallgatott. Az alábbiakban olvashatjátok az előadásomról készített rövid képes beszámolót, és a bejegyzés végén találjátok a videofelvételt. Kérem népszerűsítsétek a baráti körötökben, hogy minél többen értesülhessenek róla, és csatlakozhassanak a sorozathoz! KÖSZÖNÖM!

VERSAILLES ÉS A HÍRES KURTIZÁNOK

MADAME DE POMPADOUR

A híres Madame de Pompadour élete csupa csoda, és talány számunkra! Hogyan került egy közönséges családból származó hölgy XV. Lajos francia király ágyába? Mit tudhatott ez a tehetséges fiatal lány, hogy húsz éven keresztül a király szeretője, kegyeltje és jóbarátja tudott maradni? Befolyásolva döntéseit, ő uralkodott volna Franciaország trónján? Lehetséges, hogy mindaz amit tett, egyenesen a nagy francia forradalom kitöréséhez vezetett?

 Az előadás során bejárjuk az intrikáktól hangos Versailles-i palota csodálatos lakosztályait. Az éj leple alatt elkísérjük a királyt titkos találkáira, ahol a hajadon lánykák erősen alulöltözötten, de annál odaadóbb szívvel várják az uralkodót! Megismerkedünk a korabeli divattal, a XVIII. századi építészet remekeivel és mindazzal, amelyet annak a fantasztikus hölgynek köszönhetünk, akit Madame de Pompadour néven ismer a világ! 

***Az alábbi képekre kattintva, azok kinagyíthatóak!

A KIRÁLY ÉS A KURTIZÁN

A XVIII. századi Versailles történetének leghíresebb fejezete, XV. Lajos francia király és Madame de Pompadour szerelméről és barátságáról szól. A gyönyörű, művelt és nagyon tehetséges nő, 20 éven keresztül uralkodott a király szívén és mint egy első miniszter, Franciaországon is. Egy híres anekdota szerint ezt a kivételes sorsot és életutat, már fiatal korában megjósolta számára egy párizsi “jövőt-látó-hölgy“!

A KEZDETEK ÉS A NŐK SZEREPE

A Napkirály alig 5 éves dédunokáját büszkén mutatta be a Versailles-i udvarnak. Az politika intrikával hálójában nevelkedő 11 éves ifjú királynak, először az alig 4 éves spanyol infánsnőt szánták feleségül. Mindenki nagy szerencséjére, a hölgyet “lecserélték” a lengyel Marie Leszczynska-ra. Ez utóbbi, 10 év alatt tíz gyermekkel ajándékozta meg a francia uralkodót és országát.

A HATÁRTALAN ERKÖLCS

Miután a lengyel feleség kitiltotta a királyt az éjszakai programjából, XV. Lajos feljogosítva érezte magát, hogy körülnézzen a fiatal lányok körében. Választása a Mailly-Nesle nemesi család lányaira esett. Az 5 lánytestvérből négyen biztosan a király szeretőivé váltak, közülük volt olyan is, aki egy időre rabságba ejtette az uralkodó szívét! Pikánsabbnál pikánsabb anekdoták láttak napvilágot, ezen időszakban megélt “lepedő-történetek” közül.

A “HAL-NŐ” ÉS A “HERCEG-NŐ

A Madame de Pompadour néven ismert kurtizán, valaha Jeanne-Antoinette Poisson néven született. A “poisson” magyarul halat jelent. A fiatalon megházasított szép, tehetséges és művelt hölgy a Sénart erdejében meghúzódó Château d’Etiolles kastélyban lakott. Ott, ahol a király rendszeresen vadászott! Szinte elkerülhetetlen volt, hogy az akkor 33 éves “üres-ágyban” fekvő király, fel ne figyeljen rá! ….és egy nap megtörtént a találkozás!

MADAME DE POMPADOUR ÉS A MŰVÉSZETEK

A király szeretőjévé válva, nemesi címmel felruházva, Madame de Pompadour szinte teljhatalommal rendelkezett Versailles-ban. A XVIII. század közepén, nagyon jó érzékkel irányította a kor művészeit, és az alkotásokat minden vonatkozásban alárendelte a király érdekeinek, ezzel elősegítve uralkodásának sikerét. Ekkor születtek a ma Concorde néven ismert tér ámulatra méltó épületei, vagy a király katonai háttérhatalmát biztosító Katonai Akadémia /École Militaire/ is. A számtalan művészeti mecenatúrája közül kiemelkednek a Sèvres-i porcelánüzemből kikerült csodás alkotások!

A SZERETŐ ÉS A KRITIKÁK

Több forrásból értesülhetünk arról, hogy Madame de Pompadour alatt nem szikrázott a lepedő! Mondhatnám közel járt ahhoz, hogy kijelenthessük róla: frigid volt. Természetesen minden, az ő korában ismert módszert bevetett ahhoz, hogy feltüzelje libidóját, de mindhiába! Ezekről, és az általa bevetett szűzlányokról, az előadásomról készült videofelvételen hallhattok.

A SZERELEM ÉS A BARÁTSÁG

Az okos nő pontosan tudta, hogy hogyan kell, és lehet a szerelmet barátságra váltani. Természetesen ehhez az is kellett, hogy XV. Lajos király folyamatosan úgy érezze, hogy szüksége van a márkinő barátságára, személyes jelenlétére és tanácsaira! A nő manipulálta a királyt, vagy az uralkodó a volt szeretőjét? Jó kérdés!

A JÖVŐ ÉS A FORRADALOM SZELE VERSAILLES-BAN

A század közepén készült két, egész alakos porté, pontosan tükrözi a híres kurtizán két énjét. Egyszerre “több nő” élt benne! Jellemző volt rá a pénz, a gazdagság szeretete, amely megmutatkozik az őt körülvevő luxusban, de fontos szerepet tulajdonított a kor modern felvilágosult gondolkodóinak is, akiket mindig megvédett az udvar támadásaitól. Ezzel becsempészte Versailles-ba a modernitás előszelét, amely talán egyenesen vezetett a nagy francia forradalomig!?

Az alábbi video az előadásomról készült!

Galéria
Megosztás
Share on facebook
Share on email
Share on print
Share on twitter
Share on linkedin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hasonló bejegyzések