AZ EZERSZÍNŰ PROVENCE ÉS A KATHÁROK FÖLDJÉN – ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ 1. MARSEILLE

A SZiSza baráti köre 2019. május 1-8 között egy fantasztikus utazást tett Dél-Franciaországban. Az alábbiakban küldök néhány fotót az első napunk eseményeiről. Köszönet mindenkinek, aki ott volt velünk …..! Jó volt veletek utazni….!

Szeretettel várom a visszajelzéseket a bejegyzés alján tallálható hozzá(M)szólások rovatban!

***A képekre kattintva, azok kinagyíthatóak!

A beszámolóim elé bemásolok egy véleményt, melyet az utazás élménye hatására címeztek hozzám! KÖSZÖNÖM a kedves és elismerő szavakat!

Kedves István! Ismét hihetetlen nagy élmény volt Veled utazni. Köszönet érte mindkettőnk nevében. Hoztad a megszokott magas színvonalat, a számtalan információt, amik legfőbb értéke kontextusukban rejlik. Csak irigykedni tudok a fejedben lévő információs háló megszövésére, s arra, hogy ezt elénk tárni is képes vagy. Egy szó, mint száz, kiváló volt, s remélem, sok hasonló utazásban lesz még részünk a szervezésedben. Még egyszer hatalmas köszönet az élményekért és a barátságért. Talán Te is úgy érezted, a csapat is egészen jó volt, értékes új ismeretségek is köttettek. Köszönjük!

A TALÁLKOZÁS ELSŐ PILLANATAI

A Marseille-i reptéren várakoztam a csoportra! Felszálltunk a buszunkra és már kezdődött is a szakmai program! A „Vieux Port” azaz a város szívét jelentő „Öreg kikötő„, úszott a májusi napsütésben. Nagy ámulatunkra a franciák a tengerparton, sőt a bátrabbak már a tengerben fürdőzve ünepelték a munka ünnepét!

MINI ZARÁNDOKLAT” A NOTRE-DAME-DE-LA-GARDE BAZILIKÁHOZ

Felekezettől és vallási meggyőződéstől függetlenül, minden Marseille-ben lakó ember számára, a szent hegyen emelkedő templom és annak harangtornyán álló, mindenkit óvó pillantásával védő Szűz Mária felbecsülhetetlen értékű. Reggelente ott ülnek a misén, hogy aztán munkába induljanak és átadják helyüket a világ minden részéről érkező turistáknak,…. így köztük nekünk is!

APRÓ LÉPÉSEK TAKTIKÁJÁVAL” ÉRDEMES FELKAPASZKODNI

Arra a kérdésre, hogy „Ott vagyunk már?” …- csak azt mondhattam, hogy „Amikor majd odaér a vége……, akkor jelezni fogom„! Közben persze meséltem…! Megismerkedtünk a templom építéstörténetének nagy eseményeivel. Megtudtuk, hogy az első kápolnát 1214-ben építették, majd I. Ferenc francia király erődítményényt emelt a 149 m. magas dombra. A jelenlegi, város jelképének számító templomot már a XIX. század közepén emelték!

PALLADIUM„, AVAGY A SZABADSÁG ÉRZETE

Ahogy Pallas Athéné teljes fegyverzetbe öltöztetett szobra /Palladium/ védte az ókori Athént, úgy a templom 41 m. magas harangtornyán álló Szűz Mária teszi ezt mindenkivel, aki Marseilles városába belép. Mária után, mindjárt a második ” dobogós helyen” találjuk a Olympique Marseille focicsapatát. A stadion furcsa csákóra emlékeztető tetőzetét láthatjuk a középső képen! Persze mindenki megtalálta a számára fontos fotó témát….! Egy biztos: a hely, amely elmondhatatlan szabadságérzettel töltött el bennünket, egyszerűen varázslatos volt!

HOGYAN OLVASHATÓ LE MÁRIA TISZTELETE A TEMPLOMRÓL?

A bejárat, azaz a harangtorony Mária földi létét és égi, királynői szerepét hírdeti. A neo romano-bizánci stílusú templom főbajáratát díszítő mozaikon, a Szűzanya mennybemenetelét láthatjuk. A több mint 40 m. magas harangtornyra helyezett 12,5 m. magas talapzaton áll a Szűzanya 11 m. magas aranyozott szobra, amely a gyermek Jézust tartja karjában. Ez a szoborcsoport mintegy megkoronázza az épületet! A templombelső minden négyzetcentimétere az Ő dicsőségét hírdeti!

MÁRIA AZ ÉGI ÉS FÖLDI CSODÁK KÖZBENJÁRÓJA

A szentély monumentális mozaikja a paradicsomi Édenkertet varázsolja szemünk elé. Ezen fény és virágtenger középpontjában egy hajót látunk, lobogóján a várost szimbolizáló M betűvel. Ennek égi víszhangjaként sugárzik a hajót oltalmazó Mária csillaga. Az ex-votoként felfüggesztett kis hajómodellek mind a hajósok köszönetét fémjelzik.

MARSEILLE TÖRTÉNELMI BELVÁROSA – SÉTA

A nap második programpontja egy élményséta volt, melynek keretében a történelmi belváros: „Panier„, azaz „Kosár” negyed műemlékeit és hangulatos utcácskáit jártuk be. Több értékes épületet hagyott a városra és ránk a Napkirály ! Így például a középső képen látható városházát és a hajdani „Hôtel-Dieu de Marseille„-t amely valaha kórháznak épült, de ma már InterContinental szállodaként működik.

HANGULATOS UTCÁCSKÁK ÉS A MARSEILLE-I SZAPPAN

A történelmi lécsők, egyenesen a belváros szívébe vezettek…. A dél-franciaországi gótika egyik remeke, az „Église des Notre-Dame des Accoules” templom hajdani sekrestyéjében kialakított boltban tárt karokkal fogadtak bennünket! Hasznos tanácsokkat kaptunk az igazi marseille-i szappan vonatkozásában! Jelzem, jól be is vásárolt a csapat! Annyi van belőle, hogy ezentúl már csak ilyen szappant használhat az egész család!

A MESÉBE ILLŐ HANGULAT ÉS AZ AUTENTIKUS MARSEILLE

Leírhatatlan élmény sétálni a hangulatos kis utcácskákban, melynek falai és kövei szinte sugározzák magukból az elmúlt évszázadok itt történt eseményeit. A „kortárs művészek” festményei jelzik számunkra, hogy a múlt és a jelen itt összekapcsolódik és a jövőbe tekint. A középső fotón látható „Veille Charité” , ugyancsak a Napkirály által épített épületegyüttes, ahol hajdan a szegényeket és a hajléktalanokat fogadták be. Úgy tűnik, hogy már a XVII. században sem lehetett a köztereken életvitel szerűen berendezkedni! Továbbsétálva megismerkedtünk a „Pétanque” , Marseille-i golyójáték szabályaival is!

A KIKÖTŐ ÉS MODERN MÚZEUMAI

A hajdai kikötő J4 molója helyén épült modern épületegyütteshez vezetett utunk. A két épületből álló 15 000 m2 nagyságú kiállítótér : „Mucem„, Marseille kikötővárosának és a mediterrán országok sokszínű kultúrájának szentelt modern múzeum. Építészeti megoldásai között említendő a korall-fal és azok a hidak, amelyek látványosan összekapcsolják a a múltat és a jelent fémjelző épületeket.

MESÉBE ILLŐ NAPLEMENTE

A természet gyönyörű napsütéssel és mediterrán vidékhez illő fény-árnyék tónusokkal ajándékozott meg bennüket. Ez a kiránduláshoz, városnézéshez tökéletes idő kísérte végig utazásunkat! Nagy szerencsénk volt!

AZ „ISTván-HOZOTT-ital” ÉS A VACSORA

Hagyományainknak megfelelően, az első vacsoránk előtt a szállodánk egyik termében mindenkit megvendégeltem egy pohár italra. Volt ott jó kis hazai pálinka, borok és sörök és természetesen az asztalra került a most már hagyományosnak tekinthető porto is! Mint mindig, most is megkóstoltuk a helyi különlegességeket, köztük a pastist. Ezek az italok ütöttek egy megfelelő nagyságú lyukat a gyomrunkra, amit gyorsan be is tömtünk a közeli vendéglőkben!

AZ ELSŐ ÉJSZAKA…

Az első éjszakánkat a város szívében, a Vieux Port kikötőre tekintő 4**** szállodában töltöttük. Sajnos mindenkinek nem nézhetett ide az ablaka, de ahány ilyen szabad szoba volt, oda mi ünnepélyesen beköltöztünk! A fotóink önmagukért beszélnek! Mesés naplemente, majd az éjszaka fényei és hangjai telepedtek egyre nehezedő szempilláinkra! Jó éjt mindenkinek…!

FOLYT. KÖV.

Köszönöm azoknak, akik elolvasták a képes beszámolót és megosztják barátaikkal, ismerőseikkel! Kérem, hogy írjatok a megosztás elé néhány ajánló sort, mert a sima gomb nyomogatós „NYÁL-LIKE” önmagában annyit ér, mint a lónak a „hát-ÚSZÁS„! Azt csak NAGYON kevesen nyitják meg, vagy foglalkoznak vele!

KÖSZÖNÖM a hozzá(M)szólásokat az alábbi kommentben!

Galéria

Megosztás

Hasonló bejegyzések