LEONARDO ÉS VAN GOGH PÁRIZSBAN / utazás 1. nap

A SZiSza baráti köre két újabb szenzációs utazásra indul a következő ősszel! A francia főváros az 500 éve elhúnyt Leonardo da Vinci, és a Párizsban két évet dolgozó Van Gogh művészetének lázában ég! Az utazás célja, hogy mi is bepillantsunk ebbe a rejtelmes és gazdag világba! Az alábbiakban küldöm az első nap tervezett programját!

Kérem, hogy jelezzétek előzetesen, melyik utazás érdekene benneteket! Ez segítene abban, hogy kalkulálhassam az árakat és kialakíthassam a költségvetést! Szeretettel várom jelentkezéseteket a következő e-mail címre:

szirbeki@gmail.com

UTAZÁS: BUDAPEST – PÁRIZS

Sikerült lefoglalnom a repülőjegyeket mindkét csoport számára az Air France légitársaság menetrend szerinti járatán. Az indulási időpontokat később fogom pontosítani! A Charles de Gaulle repülőtérre érkezésünk után, a bérelt autóbuszunkkal a szállodához hajtunk, majd kezdődhet a szakmai program!

MONTMARTRE RÉGEN ÉS MA – SÉTA

Hogyan nézett ki a város szent hegye a XIX. században, amikor Van Gogh megérkezett a francia fővárosba? Mit jelentett akkor és mit jelent ma a Montmartre a párizsiak és a művészek számára? Mindezekre a kérdésekre keressük majd a válaszokat a művészettörténeti sétánk során.

MONTMARTRE VAN GOGH SZEMÉVEL

Miért érkezett ide Van Gogh és mit jelentett számára a művészi forrongásban égő város? Hol és hogyan tanult festeni az akkori újjításra éhes fiatal nemzedékkel: az impresszionistákkal, a szimbolistákkal, a romantikusokkal ……! Hol és hogyan festette az akkor még szélmalmokkal, zöld vadnövényzettel benőtt gipszhegyet? Felkeressük ezeket a helyeket és együtt felfedezzük majd fel, hogy mi minden változott az azóta eltelt 130 év alatt?!

VAN GOGH ÉLETE A MONTMARTRE HEGYÉN

Felkeressük azokat a helyeket, ahol élt és dolgozott. Hajdani léptei nyomán, bejárjuk az ismert és kevésbé ismert utcákat és tereket. A különböző források – levelezése, vagy a korában megjelent újságcikkek sgítségével – megpróbálunk majd vele együtt lélegezni, gondolkodni és alkotni, a szélfútta kis utcák zeg-zugaiban.

A MONTMARTRE TEMETŐJE ÉS HÍRES LAKÓI

A hajdani gipszbányák helyén kialakított temető, a város 3. legnagyobb nyughelye. A 11 hektáros területen 1860-tól kezdődően sok híres művészt temettek el. Az 1886 – 88 között Párizsban és annak északi felén élő Van Gogh, számtalanszor ellátogatott ide! Hogy mit keresett itt és kiket „látogatott meg”, az ki fog derülni a temető-sétánk során.

A SZÉLMALMOK ÉS A BÁLOK VILÁGA

Milyen híres bálok és táncoshelyek működtek itt Van Gogh idején? Vajon Ő, aki nem volt egy táncoslábú férfi, miért járt mégis ezekre a helyekre? Mit jelentettek ezek számára és a korabeli „Tout Paris” számára : a Moulin Rouge, a Moulin de la Galette és társai?

A KABARÉK VONZÓ VILÁGA

Vajon hol voltak a Montmartre híres kabaréi? Milyen műsorokat kínáltak a nagyérdeműnek? Korabeli források alapján megpróbáljuk majd felidézni, hogy hogyan zajlottak itt az esték, hogyan szórakoztak önfeledten az emberek,……… elfeledve a társadalmi különbségeiket és rangjukat! Mitől kabaré a Montmartre-i kabaré???

MUSÉE DE MONTMARTRE, AVAGY A HELY ÉLŐ LELKIISMERETE

Nap mint nap, turisták ezrei kaptatnak fel a Montmartre-ra , keresve a rég letűnt világ hangulatát. Majd le is sétálnak onnan anélkül, hogy sikerülne visszacsalogatni akár csak egy halovány érzetfoszlányt is…..! A hegy múzeuma a hajdan itt élő és kortárs művészek képeiből kínál sok-sok alkotást. Lehetőségünk nyílik majd arra, hogy a műveikkel való találkozás nyomán egy kicsit visszacsalogassuk a múltat, és megérezzünk valamit a rég elfelejtett világ mesés hangulatából.

A MONTMARTRE EGYETLEN VENDÉGLŐJE, VAN GOGH KORÁBÓL!

A Le bon Bock, az egyetlen olyan vendéglő a Montmartre-on, amely a XIX – XX. század fordulójának világát hűen tükrözi! A kiadós sétánk után, biztosan elfogyasztunk majd itt egy italt és terveim szerint itt is fogunk vacsorázni!

FOLYT. KÖV.

Szeretettel várom előzetes jeletkezéseiteket, az észrevételeiteket és véleményeiteket az alábbi hozzá(M)szólások rovatban! KÖSZÖNÖM!

Galéria

Megosztás

Hasonló bejegyzések