LEONARDO ÉS VAN GOGH PÁRIZSBAN / utazás 2. nap


2. NAP PROGRAMJA: VAN GOGH AZ ŐRÜLET ÉS A ZSENIALÍTÁS HATÁRÁN!

A SZiSza baráti köre két újabb szenzációs utazásra indul! A francia főváros az 500 éve elhúnyt Leonardo da Vinci, és a Párizsban két évet dolgozó Van Gogh művészetének lázában ég! Az utazás célja, hogy mi is bepillantsunk ebbe a rejtelmes és gazdag világba! Az alábbiakban küldöm a második nap tervezett programját!

A képhez tartozó alt jellemző üres; Paris-Plakát-ok-1-540x720.jpg a fájlnév

Kérem, hogy jelezzétek előzetesen, melyik utazás érdekene benneteket! Ez segítene abban, hogy kalkulálhassam az árakat és kialakíthassam a költségvetést! Szeretettel várom jelentkezéseteket a következő e-mail címre:

szirbeki@gmail.com 

VAN GOGH UTOLSÓ UTAZÁSA

Miután Arles-ban összeomlott Van Gogh minden álma, őrülete hevében (?) komoly sérülést okozott magának és Saint Rémy de Provence elmegyógyintézetébe került. Az egy éven át tartó kezelések nyugodtabb időszakaiban, több mint 150 csodálatos festményt és rajzot készített. Több órás vonatozás után, 1890 május 20-án érkezett meg Auvers-sur-Oise városkájába, amely életének utolsó állomását jelentette.

AUVERS-SUR-OISE: A BÉKE SZIGETE

A Párizstól 30 km távolságra található mesés kis városka, az Oise folyó partján fekszik. A XIX. században, a Paris – Lille vasútvonal megnyitásával, a főváros lakói könnyen és gyorsan kijutahattak ide és sétálhattak a festői szépségű tájban.

ALKOTÓI KIRÁNDULÁSOK VAN GOGH TÁRSASÁGÁBAN

Van Gogh imádta a természetet! Bejárta a környező erdőket, mezőket és gyors, energikus ecsetvonásaival örökítette meg a kedves szél círógatta búzatáblákat, a csapatban tovarepülő madarakat és a számára mindig meséket dúdoló felhőket. Kisétálunk majd azokra a helyekre, ahol egykoron leállította festőállványát és megpróbáljuk megérteni hogy miért festette a szeme elé táruló látványt úgy, amilyennek mi mindannyian szeretjük!

VAN GOGH LÉPTEI NYOMÁN…

Végigsétálunk majd azokon az utcákon és tereken, amelyeket vásznaira festett és amelyekről hosszú leírást adott családtagjainak. Írásaiból felolvasom majd azokat a sorokat, amelyek segítenek megérteni lelki állapotát és azt, hogy mi ihlette és „kényszerítette” az alkotásban. Életének 70 itt töltött utolsó napján 70 lélegzetelállító festményt készített! Együtt elemezzük majd ezeket…..!

DOCTEUR GACHET ÉS A TERÁPIA

Dr. Gachet meghívására érkezett Van Gogh Auvers-sur-Oise-ba. Ez előbbi nemcsak orvos volt, hanem ő maga is festett és házában találkoztak a vidékre érkező híres /Renoir, Manet, Cézanne /és akkor még névtelen festők. Ez a vonzó és alkotó környezet is hozzájárult ahhoz, hogy Van Gogh úgy érezze: „itt a helye!” Kedves doktora homeopátiás gyógymódjairól és arról, hogy orvos volt inkább vagy sarlatán? – ….majd beszélgetünk! Van Gogh 3 portrét is készített róla! A festményen is látható piros asztal, ma is ott áll az épület udvarában. Lehetőségünk lesz bejárni a kertet is, ahol valaha az orvos lánya, Margerite sétált, megihletve festőnket!

AZ ORVOS HÁZA – XIX. SZÁZADI MŰVÉSZTANYA

A ház ma is úgy áll, mint a XIX. század végén, amikor Van Gogh járt benne. Bejárjuk termeit, szobáit és megpróbáljuk majd visszaidézni azokat a híres pillanatokat, amelyek e helyhez kötődtek.

L’AUBERGE RAVOUX ÉS AZ UTOLSÓ NAPOK…

Van Gogh mindössze 37 évet élt! Ezalatt a rövid idő alatt 38 helyen lakott. Ezek közül az utolsó és talán legautentikusabb épp az a fogadó volt, amelyet a borkereskedő Arthur-Gustave Ravoux működtetett. Tudjuk melyik asztalnál ült a festőnk esténként és levelezéséből arra is fény derül, miért és hogyan készítette el az alig 13 éves Adeline Ravoux kék portréját. Mindezeket majd elmesélem ott helyben…..! Már alig várom!

VAN GOGH SZOBÁJA

Hogyan élte Van Gogh itt életének utolsó napjait. Mi járt a fejében? Miért és hogyan lett öngyilkos? Mit tudunk életének utolsó három napjáról? Mindezekről beszélünk majd az elmút évek kutatási munkáinak tükrében!

ÉGLISE NOTRE-DAME D’ASSOMPTION

Ez a templom volt Van Gogh számára az utolsó menedékhely! Az isteni béke szigete, amely az égi Jeruzsálem földre vetített másaként lelki megnyugvást biztosított. Tette ezt festőnkkel és mindenkivel, aki ide belépett. Erről az útkeresésről és Istenhez vezető útról szól a festmény, amely mindenki számára – hívő vagy nem hívő – egy útmutató Van Gogh ecsetje nyomán.

„…ÉS A SZOMORÚSÁG ÖRÖKKÉ FOG TARTANI!”

1890. július 30-án kísérték Van Gogh-ot utolsó útjára. Émile Bernard levelezéséből és más forrásokból is össze tudjuk rakni ezen szomorú szerdai nap eseményeit. Ma már a két testvér egymás mellett fekszik a város temetőjében, de nem volt ez mindig így! Hogyan is történtek a dolgok akkor….? Válasz és válaszok októberben…..!

DAUBIGNY ÉS FESTŐMŰHELYE

Az 1860-as években költözött Charles-François Daubigny a városba. Vele kezdődött meg Auvers-sur-Oise művészeti élete és neki köszönhetően vált az Oise folyó és a partján álmosan nyújtózó városka egy festészeti laboratóriummá. Itt dolgoztak az impresszionisták, a posztimpresszionisták, a szimbolisták …..és a lista nagyon hosszú. Van Gogh meghatóan szép sorokat írt testvérének a Mester halálakor. Természetesen ezeket is felolvasom majd akkor, amikor besétálunk a műhelyébe.

CHÂTEAU D’AUVERS

Az erdők mélyén épült XVII. századi palotaegyüttes gyönyörű franciakertekkel díszített környezetben vár ránk! Az épületben megpróbálták felidézni a XIX. század végének hangulatát. Odaülhetünk az asztalokhoz és mint hajdan az impresszionisták, mi is elmélkedhetünk majd a művészet és a festészet jövöjéről.

KÉPEKBEN UTAZUNK…

A nagyméretű vetített képes bemutatók, bevezetnek majd bennünket a XIX. századi Párizs világába, ahol megszületett az impresszionizmus. Felfedezhetjük a festészeti irányzat nagy figuráit, megismerkedhetünk majd gondolataikkal és műveikkel! Ott leszek, hogy kommentáljam a látottakat és jobban megérthessük a letűnt kor szellemiségét!

UTAZZUNK AZ IMPRESSZIONIZMUS VILÁGÁBAN

A vetített képek segítségével beléphetünk a párizsi vagy Párizs környéki vendéglők termeibe, ott állhatunk Manet mellett, amikor a pultos lány éppen kiszolgálja, vagy Monet és Pissarro mellett, ahogy a szabadban festenek, vagy amint Renoir éppen felállítja a festőállványát, hogy a Moulin de la Galette ismert sziluettjét és az ott táncolókat megörökítse számunkra.

PÁRIZS – VAN GOGH ÉS A MODERNITÁS

Párizsban egy hajdani kohászati öntőműhely épületében, mintegy 3 300 m2 felületen fogjuk megtekinteni az AMIEX technológiával készült előadást. Ennek lényege, hogy a zene és képek elvarázsoljanak és Van Gogh világába repítsenek bennünket! A lábunk alatt és a fejünk fölött, valamint a 10 m magas falfelületeken folyamatosan változó és egymásba áttetsző képek segítségével léphetünk be Van Gogh világába, érzéseibe, hogy úgy és olyannak láthassuk műveit, ahogyan Ő azokat elképzelte és megalkotta számunkra.

HATÁR A CSILLAGOS ÉG…..

Elmondhatatlan és leírhatatlan az az élmény, ami itt ránk vár! Remélem sokan leszünk és együtt sétálhatunk a Mester fantasztikusan színes képeiben! Nem fogunk rohanni,……..átadjuk magunkat az Ő világának!

NÉZZÉTEK MEG AZ ALÁBBI VIDEÓT!

FOLYT. KÖV.

Szeretettel várom előzetes jeletkezéseiteket, az észrevételeiteket és véleményeiteket az alábbi hozzá(M)szólások rovatban! KÖSZÖNÖM!

Galéria

Megosztás

Hasonló bejegyzések