KI VOLT MONA LISA?

Ki ne hallott volna Leonardo da Vinci világhírű festményéről, a Mona Lisa-ról. Milliók zarándokolnak évente a párizsi Louvre múzeumába, hogy lássák, hogy találkozzanak vele! Tárlatvezetőként nap mint nap én is ott állok előtte, rám mosolyog,  kommunikál velem, szól hozzám! Kérdezi tőlem: „ezek a turisták mit tudnak rólam?” Miért jönnek el hozzám? Amikor tovább indulnak, gazdagabbak lettek valamivel? Érdemes itt üldögélnem évszázadok óta?Az alábbi bejegyzésben megpróbálok a feltett kérdésre válaszolni, és mint egy oknyomozó riportban kideríteni azt, hogy ki pillant le ránk a festményről? Ki is volt valójában Mona Lisa?

TALÁLKOZUNK MINDEN SZERDÁN ÉS SZOMBATON 19:30-kor!

***A képekre kattintva, azok kinagyíthatóak!

AMIKOR BELÉPHETÜNK MONA LISA INTIM VILÁGÁBA

Leonardo da Vinci hihetetlen termékeny életművének legismertebb alkotása a Mona Lisa. Ma egy virtuális utazást kínálok a Hölgy intim világában. Kiemeljük a környezetéből, nem foglalkozunk a mögötte lefestett toscan tájjal, a ruházatával,….és a lista hosszú! Csak az érdekel bennünket, hogy ki is lehetett a porté alanya? Ki volt az a nő, aki a XVI. század elején ott ült a nyitott loggiáján, és pontosan úgy mosolygott a festőre, ahogy teszi ezt velünk is!

MINDENKI MOND MINDENFÉLÉT

Nap-mint nap látom a megszámlálhatatlanul sok turistát a festmény előtt, figyelem, ahogyan elkészítik a kötelező fotókat és hallgatom ahogy különböző nyelveken kommentálják a „hozzá-is-értő” emberek. Időnként jót mosolygok magamban, mert a kommentek és beszélgetések nagy része olyan, mint amikor a vizipók-csodapók trécselt a keresztes-barátjával! Csak kevesen említik a lényeget: Giorgio Vasari / 1500 Le Vite/ híres művében kijelenti, hogy a festményt Francesco del Giocondo -firenzei kelmekereskedő – rendelte meg Leonardo-tól 1503-ban.

AMIKOR A FESTMÉNY VISSZAUTAZIK AZ IDŐBEN

Próbáljunk együtt visszautazni az időben és figyelni a kép kalandos sorsát. Ma a Louvre múzeumának „Salle des État” termében láthatjuk a festményt. Ide Versailles palotájából hozták. Onnan, ahol XIV. Lajos – a Napkirály – óta őrizték. Annak előtte Fontainebleau kastélyának királyi gyűjteményét gazdagította. Ekkor, a XVII. század során több utazó, nagykövet, vagy lelkes leltározó is hírt ad a képről. Leírásaikban méltatják a festmény nagyszerűségét és olyan fontos információkat szolgáltatnak, mint hogy a Joconde és Mona Lisa, egy és ugyanaz!

LA JOCONDE” A MODELL

A XVI. század közepén írt művében, Vasari további információkkal ajándékoz meg bennünket. Ilyen volt például, hogy miközben Leonardo festette a portrét, Lisa zenészeket kért maga köré. A Heidelbergi egyetem könyvtárában talált „Cicero levelei” ősnyomtatvány margójára írt bejegyzés aranyat ér számunkra! Ebből megerősítést kapunk arra vonatkozóan, hogy Leonardo 1503-ban festette a képet. A fiatal művészek, így Raffaello XVI. század elején készített porté kompozíciói is arról tanúskodnak, hogy A Joconde nem lehet más, mint a Louvre múzeumában őrzött festmény!

MONA LISA ÉLETE ÉS A PORTRÉ

Több forrásból ismerjük Lisa Gherardini életét. Tudjuk hol született, hol nőtt fel és hogyan, és mikor lépett frigyre 1495-ben Francesco del Giocondo kelmekereskedővel. A család birtokába tartozott az a – Firenzétől 5 kilométerre található villa -, amelynek nyitott teraszán készülhetett a világ leghíresebb portréja.

LEONARDO MINDENT BORÍT?

Leonardo 1516 őszén érkezett a franciaországi Château d’Amboise mellett található Clos Lucé kastélyba. A király / François Ier/ apjának szólította és nagy becsben tartotta az életének ekkor 67. évében járó művészt. Leonardo illusztris látogatói közt tarthatjuk számon Aragon kardinálist, aki 1517. október 10-én kereste fel a Mestert. Leonardo a műveit és mesélt róluk. A Mona Lisa kapcsán kijelentette, hogy a megrendelő nem volt más, mint Giuliani di Medici! De hát akkor minden eddigi információ hamis lett volna?

ÚJ TEÓRIÁK ÚJ ÚTJAIN?

A fenti információk birtokában sokan elindultak, hogy megoldást találjanak Mona Lisa kilétének rejtélyére. Az egyik legérdekesebb teória felállítója, egy római történész: Roberto Zapperi volt. A firenzei levéltárban nem talált arra vonatkozó feljegyzést, hogy Franceso megrendelte volna a képet Leonardo-tól. Viszont egy nagyon érdekes nyomra bukkant a fent nevezett Giuliano di Medici egyik hódítása kapcsán. A pápa testvére egy Urbino-i látogatás borgőzbe burkolózó estéjén, a „hasára fordította„, és teherbe ejtette Pacifica Brandani nevezetű hölgyet…..

LEHET, HOGY RÓMA ÉS LEO GYEREKKORA A KULCS?

A megszülető gyermeket Giulianio magával vitte Rómába. Tudjuk, hogy ez utóbbi 1513 – 1516. között Leonardo mecénása volt! Zapperi hipotézise szerint, az apa ekkor kérte volna fel Leonardo-t, hogy gyermekének fesse meg a szülés során elhunyt „Mamma” portréját! A feltételezés annál is inkább hihetőnek hangzik, mivel Leonardo maga is szenvedett édesanyja hiányától! Modell hiányában talán éppen őt festette volna meg a gyermek számára? Festőnk így képzelte volna el az életéből fájóan hiányzó nőt? Bármennyire jól hangzik, nem valószínű, hiszen Vasari jól ismerte a felcseperedő fiút, aki sohase beszélt anyjáról, mint a festmény alanyáról!

A MŰKÖDŐ HIPOTÉZIS, AVAGY MINDEN A HELYÉRE KERÜL

De akkor hogyan lehet, a festményen ábrázolt hölgyről hozzánk érkezett – egymással ellentétes -információkat úgy összerakni, hogy a történet mégis kerek legyen? Ehhez Leonardo-t magát kell megértenünk. Charles d’Amboise-nak / Milánó kormányzója / írt levelében a Mester azt írja, hogy a két Madonna festményt, amit a francia király rendelt meg és már meg is festett, eladta valaki másnak! Leonardo évekig festett egy képet és amikor eladta már máshol élt,…..és az eredeti megrendelő már sehol se volt. Nagy valószínűséggel így volt ez a Mona Lisa-val is! Franceso del Giocondo megrendelte, Giuliano di Medici Rómában kérte, hogy fejezze be, majd élete végén Franciaországban a király megvette tőle. Így kerek a történet, és így minden hiteles forrásból származó információt felfűzhetünk Leonardo sors-fonalára!

Leonardo utolsó hozzánk intézett szavai így szóltak: „”Folytatni fogom!” A festménnyel kapcsolatos kutatásokkal, mi is csak így lehetünk! Már csak egy dolgom maradt! Megmondani, hogy ki volt a képen sejtelmesen mosolygó Joconde!? Biztosan állíthatom, hogy ő volt Mona Lisa!

Kérem, hogy jelezzetek vissza itt, a lap alján található komment-ablakban. Szeretném tudni a véleményeteket, megismerni észrevételeiteket! Fontos számomra a visszajelzés,……már csak azért is(T), hogy folytassam-e a sorozatot?

Az alábbi felvétel a 2020. április 15-i találkozásunkról / előadásomról készült! Maga az előadás a 8. percnél kezdődik!

Amennyiben nem nyílik meg a link, kattintsatok az alábbi linkre: https://www.youtube.com/watch?v=pS3wJfewcYk&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1NE56ft-1QjZbWOS0xdJScdcPZKRxPQ8ItDypWa94ZIgZtqDZV-mcV4S8

Galéria

Megosztás

Egy válasz

  1. A második hullám közepette fedeztem föl ezt az előadást, ami egész estés programmá vált, adva egy kis újat, egy kis kultúrát a mindennapokba. Köszönjük! Két huszonéves.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló bejegyzések