AZ EZERSZÍNŰ PROVENCE ÉS A KATHAROK FÖLDJÉN…! (1.nap)

A SziSZa baráti köre 2019. május 1 -8. között egy fantasztikusnak ígérkező utazásra indul. Íme az 1. nap tervezett programja.

Érdeklődés, jelentkezés, további információk: szirbeki@gmail.com

***Az alábbi képekre kattintva, azok kinagyíthatóak! A fotók 99%-a saját szerzemény!

Utazás a Ryanair menetrendszerinti járatával: Budapest – Marseille /direkt/ Indulás: 11:45 Érkezés: 13:50

VIEUX-PORT: AHOL A VÁROS SZÍVE DOBOG

Marseille szíve – lelke az Öreg Kikötő körül dobog. Természetesen itt kezdjük majd az utazásunk programját. Megismerkedünk a város történelmével: „A kezdetektől, napjainkig” és a kikötő kuriózumaival: a halárusok híres piaca, Ferry Boat, Norman Foster monumentális napernyője és a kikötő hajó-csodái…..!

LE PANIER

A város történetének réges-régi időszakát megelevenítő anekdotái egy híres vendéglőről mesélnek, melynek cégére egy „bőség-kosár” volt. Abban az időben itt találkozhattunk volna a városba hazatérő, szórakozni vágyó matrózokkal, a nagy fekete köpenyükbe burkolózó, személyüket titkoló burzsoázia tagjaival és az őket szórakoztató könnyűvérű lányokkal is. A történelmi belvárost jelentő hangulatos kerület, ma is a „Le Panier” azaz a kosár nevet viseli!

A SZAPPAN, A PÉTANQUE ÉS A PASTIS

Sétánk során  szűk utcácskák, hangulatos terek világát fedezzük majd fel. Váratlan meglepetésekben is lesz részünk! Betérünk egy templom segrestyéjébe, ahol autentikus marseille-i szappant szárítanak és kínálnak megvételre. Tovább haladunk majd a „Mindenkinek van egy dobása!” c. programpont következik! Kipróbáljuk a híres Marseille-i golyójátékot a pétanque-ot! A nagy izgalomra jól fog esni egy hűsítő anizsos ital, a pastis!

HOSPICE DE LA VIEILLE CHARITÉ

A Napkirály parancsára épült XVII. századi épületegyüttes, a város szegényeinek lakhelye volt! Az árkádok által védett folyosókról nyíló termek, ma gazdag múzeumi gyűjteményeket kínálnak megtekintésre. Az udvar közepén egy ritkaságszámba menő, ovális formájú kupola koronáz meg egy munumentális kápolnát. Miért is ritka? Válasz májusban!

CATHÉDRALE SAINTE-MARIE-MAJEURE

A XIX. század második felében épült katedrális jellegzetes márvány és porfír mintázattal épült! A neves ünnepeken közel 3000 látogatót befogadó épület leginkább lenyűgözö méreteivel hat ránk. Már csak végigérni a 142 méter hosszú templomon egy kisebb sétát jelent, de lélegzetelállító látványr nyújt a 70 méter magasra ágaskodó kupola is!

EURÓPA ÉS A MEDITERRÁNUM CIVILIZÁCIÓINAK MÚZEUMA

Marseille városát 2013-ban Európa kultutális fővárosává választották. Ekkor nyitotta meg kapuit és azóta több mint 8,5 millió látogatója volt a MuCEM-nek. Májusban elmegyünk és feljavítjuk a statisztikát! Fantasztikus, ahogy az épületegyüttes és kiállításaik jelképesen hihetetlen magasságokban hidat vetve lábunk elé, amelyeken átsétálhatunk különböző a korokba és találkozhatunk és számos civilizációval!

Szeretettel várom az alábbi „HOZZÁSZÓLÁSOK” rovatban véleményeiteket, észrevételeiteket!

Galéria

Megosztás

Share on facebook
Share on email
Share on print
Share on twitter
Share on linkedin

Hasonló bejegyzések