VERSAILLES – A NAPKIRÁLY VENDÉGEI // AZ ALÁBBI ELŐADÁSOK ELMARADNAK!!!!

A szeptember 15-i /Budapest/ és a szeptember 19-i /Sopron/ előadásokat nagy sajnálatomra el kell halasszam! Köszönöm mindazoknak, akik jelentkeztek és el szerettek volna jönni! Az előadásokat egy későbbi időpontban fogom megtartani! Köszönöm a megértéseteket!

A SZiSZa baráti köréből sokan jártak már velem, vagy nélkülem Versailles-ban, a Napkirály palotájában. Egy vetítettképes előadás keretében szeretném újra végigvezetni az érdeklődőket az ismert és a kevésbé ismert termeken és örülnék annak, ha együtt pillanthatnánk be a mesés kertek zeg-zugaiba is. Töltsünk másfél órát XIV. Lajos francia király és Szirbek István művészettörténész társaságában!

ELŐADÁSOK:

BUDAPEST


1146 Budapest, Borostyán u. 1/B

2019. szeptember 15. /vasárnap/ 16:00

SOPRON

Pedagógusok Soproni Művelődési Háza
9400 Petőfi tér 3. 

2019. szeptember 19. /csütörtök/ 18:00

***A képekre kattintva, azok kinagyíthatóak!

EGY NAPKIRÁLYHOZ MÉLTÓ PALOTA

Az 1660-as évektől kezdve a Napkirály folyamatosan építtette a világra szóló palotáját! Az ide érkező vendégek és látogatók beszámolói értékes információkkal szolgálnak az épület születését és felépülését illetően. Figyeljük velük együtt, hogyan nő ki a földből a XVII. század egyik legnagyobb csodája.

A PALOTA PARKJAI ÉS AZ ÜNNEPEK

A palota még csak kezdetleges állapotban volt, amikor a parkokban már hetedhét országra szóló bálokat és ünnepeket tartottak. Megtekintjük a legújabb szökőkút-csodákat, elvegyülünk majd a tömegben és egészen közelről nézzük végig, amint Molière és Lully a legújabb darabjukkal szórakoztatják az uralkodót és a királyi udvart.

AMIKOR A HATALOM LÁTSZIK…

A vetített képek és izgalmasabbnál izgalmasabb történetek segítségével, képzeletben bejárhatjuk a palota csodálatosan díszített termeit, végigsétálunk a híres Tükörtermen és leolvassuk a Napkirály művészeti köntösbe csomagolt zseniális. Ha szerencsénk lesz, talán még azt is megengedi nekünk, hogy helyet foglaljunk a gyertyafényben táncoló masszív ezüst trónusán?

NEMESEK ÉS NAGYKÖVETEK A KIRÁLY LÁBAI ELŐTT….

A megszelidített francia nemesek látványos fogadásokon és estélyeken biztosították a Napkirályt hűségükról! De vajon miért és hogyan fogadta itt Genova dózséját vagy Sziám nagyköveteit? Mit is jelentett XIV. Lajos abszolutizmusa, amelyhez méltó keretet biztosított Versailles palotája?

A NAGY LAKOSZTÁLYOK ÜNNEPEI

Heti háromszor a király vendégül látta az udvart. Volt ott minden, mi szem-szájnak ingere! Italoktól és harapnivalóktól roskadozó asztalok fogadták a legszebb ruhájukban és parókájukban érkezőket. Kezdődhetett a tánc, a játékok és a szórakozás, melyekben a király és a családja is örömmel vett részt. De hogyan teltek ezek az esték valójában? Milyen volt ott a hangulat? Mindezt szeretném elmesélni és mindenkit ennek részesévé tenni az előadásomon!

TÁNC, VACSORA ÉS DIVAT A HATALOM SZOLGÁLATÁBAN

A király zseniálisan táncolt…! A király jóízűen ebédelt…! A király új cipőben jelent meg egy társaságban…! Minden róla szólt! Pillantsunk be a palota és a király életébe úgy, ahogyan az akkori meghívottak és a szerencsés jelenlévők elmesélték barátaiknak!

NŐK ÉS SZEX, AVAGY A HÓDÍTÓ NAPKIRÁLY!

Az előadás során bepillanthatunk a Napkirály hálószobájába is. De ami még ennél is sokkal érdekesebb lesz, az amikor látogatást teszünk a szeretői szobájában! A hasra fetetett hölgyek listája, akik a Napkirály kegyeit élvezték, leérne a Szajnáig! A „leg-izgatóbb” történetek közül elmesélek majd néhányat……! Van miből vállogatni kérem!

XIV. LAJOS VENDÉGEI MA….!

A Napkirály palotájába rendszeresen meghívnak kortárs művészeket, akik kiválaszthatják azokat e helyeket a palota és a kertek világában, amelyek őket inspirálják. Így születnek ma is újabb és újabb művek, melyeket XIV. Lajos világa ihlet! Ahogy halálakor mondta: „Én elmegyek, de az állam itt marad” mindazzal a hagyatékkal, amely máig ide vonzza a látogatókat, érdeklődőket és művészeket! Mi mindannyian az ő vendégei vagyunk!

Szeretettel várom a jelentkezéseket a lap alján található levelező ablakokban! Az előadásokat CSAK akkor tartom meg, ha megfelelő számú jelentkezés érkezik! KÖSZÖNÖM!

***Amennyiben nem nyílnak meg, kérem frissítsék az oldal, a FB huncutkodik időnként! KÖSZÖNÖM!

Galéria

Megosztás

Hasonló bejegyzések