MÁGIA ÉS VARÁZSLÁS AZ ÓKORI EGYIPTOMBAN

A budapesti /UP rendezvénytér/ előadásra már csak 17 hely maradt a 111-ből!!!

A soproni /GYIK/ előadásomra szeretettel várom a jelentkezéseket a lap alján található komment ablakokban!

Az egyiptomi vallás elválaszthatatlan részei az istenekbe vetett hit, a mágia és a varázslás. Milyen volt a varázslók és “elvarázsoltak” viszonya az ókori világ egyik legnagyobb civilizációjában? Kik voltak a varázslók, és hogyan használták varázseszközeiket? Hiteles ókori források alapján vizsgálunk meg híres „varázs-eseteket”, amelyeket államérdekből, vagy személyes indíttatásból követtek el. Szerelmi receptek, fekete mágia és halottas könyvek varázsformulái mind-mind terítékre kerülnek Szirbek István művészettörténész tolmácsolásában, a vetítettképes előadás során!

ELŐADÁSOK:

BUDAPEST

2019. szeptember 16. /hétfő/ 18:00

UP Rendezvénytér, 1042 Budapest, Szent István tér 13-14.  

Jegyek elővételben válthatók:


https://uprendezvenyter.jegy.hu/program/muveszettorteneti-eloadassorozat-i-magia-es-varazslas-az-okori-egyiptomban-107339/583254

SOPRON

2019. szeptember 18. /szerda/ 18:00

GYIK Rendezvényház, 9400 Sopron, Ady Endre út 10.

Jegyek a helyszínen válthatók!

***A képekre kattintva, azok kinagyíthatóak!

AZ EMBER ÉS A HIT

Az ember mindig az ég felé tekintett, mindig onnan várta a segítséget és a csodát. A hit elválaszthatatlan tőle, egyik sem létezik a másik nélkül! De vajon, miben hittek az ókori Egyiptomban élő emberek, milyen szerepe volt a mágiának és a varázslásnak a hitrendszerükben?

A VARÁZSLÓK ÉS ÜZENETEIK

A rendelkezésünkre álló különböző források közül, amelyek segítenek megérteni az egyiptomi nép varázsláshoz fűződő viszonyát, kétségkívül az írnokok által ránk hagyott szövegek a legfontosabbak. De szép számmal maradtak ránk varázsló szobrok, /Hetepi/ és olyan tárgyak is, amelyek a szertartások nélkülözhetetlen kellékei voltak. A civilizáció hanyatlása idején Egyiptomba érkező tudósok és papok megpróbálták megérteni, és felénk továbbítani a titkos mágikus üzeneteket!

A LEGNAGYOBB VARÁZSLÓ: A FÁRAÓ

Egyiptomban a legfontosabb pap és egyben a legnagyobb varázsló maga a fáraó volt. A templomokban történő napi rituálék során kizárólag ö tartotta a kapcsolatot az istenekkel, garantálva ezzel az égiek segítségét országa és népe számára. Hogyan történtek ezek a „találkozások„, és milyen mágikus eszközöket használt az uralkodó céljai eléréséhez?

MINDENKI VARÁZSLÓ

Egyiptomban a maga módján mindenki varázsló volt! Imhotep, az első piramis építésze, saját bevallása szerint varázsereje nélkül aligha tudta volna megépíteni Djoser máig híres építményét. Khmeouaset /II. Ramses fia/ rejtélyes körülmények között előkerült titkos szövegeit elolvasva Hórusz isten szemének /Oudjat szem/ varázserejét azonnal magunkénak érezhetjük! De biztosak lehetünk abban is, hogy a krokodiloktól hemzsegő Níluson átkelni szándékozó emberek sohasem indultak át a másik partra varázsformuláik és „varázskütyüik” nélkül!

VARÁZSLÁS AZ ÖRÖK ÉLET ÚTJÁN

A születés és a halál a földi létezésünk két sarokköve. Megszületünk, de vajon meddig élünk, meghalunk, de vajon továbblépünk-e egy ígéretes örök élet felé? Lehet-e, és ha igen, hogyan lehet befolyásolni ezeket? Hogyan és milyen varázseszközöket használtak az ókori Egyiptomiak az örök élet elnyeréséhez?

A VILÁG RENDJE ÉS A MÁGIA

Az egyiptomiak képzeletében a horizonton felkelő nap egy bárkában teszi meg égi útját nyugat felé, ahol a libiai sivatag homoktengere nyeli el egy időre. Hogyan és miért halad így a nap, miért kelnek fel és tűnnek el az égen a csillagok az ókori nép képzelet – és hiedelemvilágában? Vajon a varázsló meg tudja-e állítani a napot és vele az időt, így akár véget is vethet az általunk ismert világnak ?

VARÁZSLÁS ÁLLAMÉRDEKBŐL…

Az istenek által kialakított földi rendet /Mâat/ folyamatosan veszély fenyegeti. A rájuk leselkedő ellenség távoltartása az uralkodó egyik fő feladata volt, de ezt csak az istenek és a mágia eszközeinek segítségével biztosíthatta!

ORVOSLÁS – GYÓGYÍTÁS – MÁGIA

A születés pillanata egy megmagyarázhatalan csoda volt az egyiptomiak számára is. Hitték azt, hogy csupán földi eszközökkel nem lehet egy ilyen megmagyarázhatatlan eseményt irányítani. A különböző források hosszan mesélnek arról, hogy hogyan ötvözik az orvoslás mindennapi gyakorlatát a mágia „hókusz-pókusz” játékával azért, hogy a lehető legnagyobb esélyt biztosítsák a megszületéshez, az élethez és a gyógyuláshoz.

FEKETE MÁGIA ÉS SZERELMI VARÁZSLÁS

A fekete mágia is bizonyítottan része volt az egyiptomi civilizáció mindennapjainak. Ehhez szorosan kapcsolódik a „szerelmi varázslás„, aminek a szerelemhez vajmi kevés köze volt! Ezeket a kényszerítő varázseszközöket akkor próbálták bevetni, amikor „természetes úton” nem sikerült a kiszemelt hölgy kegyeibe kerülni. De vajon mi volt a szerelmi receptekben, és vajon hatékonynak bizonyultak-e az ókori egyiptomiak világában?

A SziSza baráti körét és minden kedves érdeklődőt várok sok szeretettel a szeptemberben tartandó „Mágia és varázslás az ókori Egyiptomban” c. előadásaira Budapesten és Sopronban!

Kérem, hogy az alábbi kommentekben írjatok néhány szót, észrevételt, véleményt! KÖSZÖNÖM mindenkinek, aki veszi a fáradtságot……!

Galéria

Megosztás

Hasonló bejegyzések