AZ EZERSZÍNŰ PROVENCE ÉS A KATHAROK FÖLDJÉN…! (6.nap)

A SziSZa baráti köre 2019. május 1 – 8. között egy fantasztikusnak ígérkező utazásra indul. Íme az  6. nap tervezett programja.

A fotók 99 %-a saját szerzemény! Rákattintva, azok kinagyíthatóak!

EGY ÁLOMBA SZENDERÜLT KÖZÉPKORI VÁROS

La Cité de Carcassonne, Occitánia egyik legkülönlegesebb középkori erődítmény-városa, amely a XII – XIII században épült. A közel 3 km. hosszú megkettőzött városfal ma is őrzi a sok ellenséget látott 52 őrtornyát, melyekből fantasztikus kilátás nyílik horizonton „vonuló” hegyekre és a lábuknál folyó l’Aude folyóra.

EGY MEGMENTETT VÁROS

A XIX. században erősen romos állapotban lévő Cité de Carcassonne megmentését, két művészetek iránt fogékony régész-építésznek: Jean-Pierre Cros-Mayrevieille-nek és Viollet-le-Duc-nek köszönhetjük! A város hercegei stabilítást és virágzó kereskedelmet teremtettek így nem csoda, hogy a XII. század végére már közel 4000 lakos élt itt együtt.

A VÁRos VÁRa Ránk VÁR

Egy előző erődítmény helyén, az 1130-as években kezdődött a ma is megtekinthető vár építése. Ahogy Franciaország királya rátette a kezét a városra, (XIII. sz.) az első dolga volt, hogy egy valódi erődítménnyé alakíttassa át a kis várat! Így jött létre egy 9 toronnyal és a kor legmodernebb védelmi rendszerével megerősített épület, egy bevehetetlennek tűnő város szívében.

AHOL A KERESZTES HADAK PUSZTÍTOTTAK 

Carcassonne vára sok csatát és harcot látott története során. Ahogy majd sétálunk a falakban megbúvó védelmi folyosókon, kipillantunk lőrésein és megállunk a tornyokban kialakított termekben, lehetőségem nyílik arra, hogy meséljek….! Különös tekintettel a város ellen vezetett kersztes hadjáratra fogok kitérni, amikor 5-6000 jól felfegyverzett és dúlásra, fosztogatásra szomjas „keresztes-katona” ellen védte a várat: Raymond-Roger Trencavel.

KERESZTESEK OSTROMA NAPRÓL NAPRA… 

Hogyan élték meg az ostrom napjait ezekben a helyiségeken? Tudjuk, hogy hatalmas hőségben, víz és megfelelő élelem nélkül küzdöttek hitükért. Százával jutottak el hozzánk történelmi tények és anekdoták, melyekből néhányat csokorba kötve nyújtok majd át.  

FELHEVÜLT ÉRZELMEK, HŰSÍTŐ ITALOK…. NYUGTATÓ SÉTA!

Ekkora feszültség, ennyi véres és szívszorító történet után jól fog esni egy kiadós ebéd, egy pohár bor és egy „fej-szellőztető-séta” a város hangulatos kis utcáin. Járhatunk-kelhetünk, de sétánk végén, biztosan odaérünk a Saint-Nazaire bazilikához!

EGY VALÓBAN KIVÉTELES TEMPLOM

A jelnlegi épületét, amely már a sokadik át-és újraépítése volt a város templomainak, 1096-ban II. Orbán pápa szentelte fel. A románkori építészet stílusjegyeit viselő főhajóhoz, különböző gótikus és későgótikus stílusban épült részek kapcsolódnak. Ezeket majd szemügyre vesszük és együtt elemezzük!

A DÉL-FRANCIAORSZÁGI GÓTIKA EGYIK ÉKKÖVE

 A valóban szemet gyönyörködtető üvegablakok, egyenesen a XIII – XIV. századból érkeztek hozzánk. A szentély már a sugár gótika időszakának remeke, így sokban hasonlít a párizsi Sainte-Chapelle világára. Az ablakok teljesen kitöltik a kőoszlopok közti teret és színes ólomüveg felületein ugyanúgy bibliai jelenetek sorát láthatjuk.

KATHAR VÁRAK, ERŐDÍTMÉNYEK

Az Orbiel folyó által öntözött vadregényes területen, Carcassonne-tól északra, a katharok földjén járunk! A hegyvonulat taraját követve, négy várat építettek: Cabaret, la tour Régine-t, a Surdespine-t és a Quertinheux-t. Igaz, látszólag négy különálló építményről van szó, de ha jól megfigyeljük könnyen felfedezhetjük, hogy ez nem más mint egy – a természet által adott és az ember által megerősített védelmi vonal!

A KATHAROK MINDEN-ÉS ÜNNEPNAPJAI

Ezek a várak nemcsak védelmi és hadászati szerepet töltöttek be. Kis városkák voltak a természet ölén, ahol házak álltak, gazdasági tevékenységet folytattak és híven gyakorolták vallásukat. Ottjártunkkor majd elmesélem, hogy hogyan éltek itt a „Tökéletesek” és a kathar püspökök a vallási közösségük élén.

„KABARÉ-HÁBORÚ” AZ EGÉSZ…

Ez az „Oc-földbe” ékként hatoló védelmi rendszer, egyik főszereplője volt a katharok és a katolikusok közt dúló keresztes háborúnak. Trubadúrok hada énekelte meg Pierre Roger de Cabaret kapitány hőstetteit! Így már érthető, hogy szövegeikben miért tér vissza rendszeresen a „Kabaré-háború” szójáték! 

Château de Lastours 

Vacsora előtt betérünk egy kivételes minőségű borokat kínáló pincébe! A terszos borvidék több mint 850 hektáros területete, egy zölden hullámzó dombvidékeken terül el. A Földközi tenger közelsége és a tramontana – azaz az  északnyugati irányból fújó szél – jótékony hatása temperálja a sokszor erős napsütést! Az agyagos és mészköves területen, ilyen ideális körülmények között születek a nagy borok! Ezeket fogjuk megkóstolni!

VACSORA ÉS ÉJSZAKAI SÉTA

Visszatérünk a szállodába, majd gyalogosan indulunk a Cité-be. Most rajtunk a sor, hogy „bevegyük a várost„! Végigsétálunk a Régi hídon,  felkaptatunk a lépcsőkön …..

………tovább!

…..és áthaladunk ahíres Porte de l’Aude alatt, hogy belépjünk a középkori városközpontba. A fotókat november közepén készítettem egy éjszakai sétám során! Májusban hömpölyögni fog itt a tömeg…..!

…..VISSZAINDULÁS A SZÁLLODÁNKBA!

Itt kezdtük és itt is fejezzük be a napot! A mesébe illő a hely talán majd álmainkan is visszatér….!

Szeretettel várom az alábbi „HOZZÁSZÓLÁSOK” rovatban véleményeiteket, észrevételeiteket!

Galéria

Megosztás

Hasonló bejegyzések