PÁRIZSTÓL AZ ÓCEÁNIG

A SZiSZa baráti köre 2020. augusztus második felében egy fantasztikusnak ígérkező utazásra készül. A cél, hogy a Párizstól északra fekvő területek gazdagságát és értékeit felfedezzük. Az alábbi képes beszámoló, és a lap alján található videoelőadás a kirándulásunk tervezett programját meséli el. Szeretettel várunk mindenkit! Jó szórakozást kívánok….!

A SZiSZa baráti köre egy újabb közös utazásra indul, hogy csodákat lásson, érdekes dolgokat tanuljon, és együtt szórakozzon! A Párizstól északra elterülő három megye mesés világába pillanthatunk majd be.

“A GÓTIKUS ÉPÍTÉSZET ÉS MŰVÉSZET: A KEZDETEKTŐL NAPJAINKIG”

Templomról-templomra, katedrálisról-katedrálisra járva, nyomon követjük a gótika fejlődését és tökéletesedését. Hogyan lehet leolvasni azokat az üzeneteket, amelyeket a középkor emberei korukhoz és hozzánk is intéztek?

“VÁRAK, KASTÉLYOK A TÖRTÉNELEM TÜKRÉBEN”

Virtuális utazásunk során a középkortól napjainkig terjedő időszak számos királyi, császári és főnemesi rezidenciájába sétálunk majd be. Termeiket végigjárva, bepillanthatunk a “paravánok mögé”. Nyomon követhetjük és megérthetjük a francia történelem nagy eseményeinek miértjét! Különleges “történelem-csináló-helyekre” is ellátogatunk majd, mint például a compiègne-i vagon, ahol 1918-ban és 1940-ben aláírták a német és francia csapatok közötti fegyverszünet.

“AZ ÉRZÉKEK BŰVÖLETÉBEN”: AZ ÓCEÁN MESÉS VILÁGA ÉS A GASZTRONÓMIA

Gyönyörű erdőségeken át vezet majd az utunk az Atlanti óceán felé…! Vár ránk egy mesés kis erdei séta, kisvonatra ülünk, amely a mocsárvilágban kanyarog majd velünk, és felfedezzük az Atlanti óceán lélegzetelállító partvidékét. Természetesen nem maradhat ki programunkból, a helyi étel és ital kuriózumok megkóstolása sem!

***A képekre kattintva, azok kinagyíthatóak!

A SZENT DÉNES BAZILIKA ÉS SENLIS

Programunkat az első gótikus katedrális, a Párizs északi külvárosában található Basilique Saint-Denis felfedezésével kezdjük. Mint tudjuk, itt temették el a francia királyokat. Természetesen megtekintjük az uralkodók sírjait is. Utunk következő állomása Senlis lesz, ahol először a romokban álló királyi rezidenciát, majd a Mária kultusznak szentelt templomot tekintjük meg. A nap programját egy izgalmasnak ígérkező, csodákkal teli erdei séta zárja!

CHANTILLY KASTÉLYA ÉS PIERREFONDS

A Párizstól 50 kilométerre található kastély vár ránk a második nap reggelén. Kisvonatra szállunk, hogy a hatalmas parkját és az abban megbúvó érdekességeket szemügyre vehessük. Végigjárjuk majd a palota termeit, megismerkedünk történetével, és a hihetetlenül gazdag gyűjteményével is. A nap programjának befejezéseként, megtekintjük Pierrefonds kastélyát, amelyet a XIX. században Viollet-le-Duc álmodott újjá.

COMPIEGNE KASTÉLYÁTÓL LAON VÁROSÁIG

A harmadik nap reggelén, Compiègne kastélyának császári lakosztályai várnak ránk. Csak néhány kilométert kell buszoznunk majd, hogy a híres világháborús békekötések helyszínére érhessünk, ahol majd részletesen elmesélhetem az ott történt eseményeket. Bepillantunk majd a Napkirály üveg és tükörgyárába, megállunk Ourscamp romantikus romjainál, és elidőzünk Noyon templománál, és híres reneszánsz könyvtáránál is. Este bejárjuk Laon városának utcáit, tereit. Nem maradhat ki a programból a katedrális sem, melynek tornyain tehenek állnak! Vajon miért?

SOISSONS ÉS AMIENS KINCSEI

Amiens városa felé vezető utunkat megszakítva, bepillantunk Soissons-ba. A nap főbb látványosságait Amiens városa kínálja majd, ahol éjszakánkat is töltjük. Hajókázunk a Hortillonnage csatornáin, bepillantunk Verne Gyula világába, és lehetőségünk lesz a királyi bársonyt gyártó üzem megtekintésére is. Este egy szemet gyönyörködtető hang és fényjáték vár ránk,……….majd nyugovóra térünk!

A BÁNYÁKTÓL A TENGERIG

Émile Zola regényeiből hiteles képet festhetünk a Franciaország északi területén elhelyezkedő szénbányák világáról, és a bányászok nehéz életéről. Egy bányalátogatás keretében megismerkedhetünk mindezzel. Arras-ban fogunk ebédelni és együtt fedezzük fel a város föld alatti és föld feletti kincseit. Egy hősi temetőben megemlékezünk a két világháború katonáiról és tetteiről, majd az óceánhoz érkezünk. Európa legnagyobb tengeri akváriuma, benne egy hihetetlenül színes élővilág vár ránk!

EGY NAP AZ OPÁL TENGERPARTON

Az Opál tengerpart egyik legszebb városában, egy pihenőnap vár ránk. Nem érdemes otthon felejteni a fürdőruhákat!

KISVONATTAL A MADÁRVILÁGBA

Európa egyik legnagyobb madárrezervátumában kezdjük a 7. nap programját. Egy olyan idegenvezetőt fogadunk fel erre a túrára, aki ismeri a szárnyasok, rovarok és mindenféle itt élő egyedek világát! Le Crotoy-ban kisvonatra szállunk, amely több mint egy órán át kanyarog majd velünk a mocsárvilágban.

AZ UTOLSÓ, A LEGEK NAPJA

Beauvais-ban meglátogatjuk a legmagasabb gótikus építményt és megbeszéljük azt, hogy hogyan volt képes a középkor embere ilyen csodára? Néhány kilométerel távolabb egy lélekemelő templomra, és mellette egy Sainte-Chapelle-re lelünk! Majd Franciaország egyik legszebb falujában sétálgatunk, ahol megpróbáljuk összegezni mindazt, amit a 8 nap alatt láttunk, megtanultunk és átéltünk!

https://www.facebook.com/istvan.szirbek/videos/3548639288497248/

Galéria

Megosztás

Share on facebook
Share on email
Share on print
Share on twitter
Share on linkedin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hasonló bejegyzések