A HÓHÉR DALA

A 2021. év első előadásán egy izgalmas témát boncolgattunk. A kezdetektől a XIX. század végéig utaztunk az emberiség történelmében, és figyeltük az igazságszolgáltatás, benne a hóhérok világát. A virtuális találkozóról készült videofelvételt találjátok ebben az összefoglalóban!

Köszönöm mindenkinek, aki meghallgatott és visszajelzett számomra! Kérem, hogy népszerűsítsétek a programot a baráti körötökben! KÖSZÖNÖM!

A HÓHÉR DALA / 2021. január 8.

Történelmünk során az igazságszolgáltatás folyamatosan változott! Mikor és miért jelentek meg a hóhérok, és mi tartozott pontosan a munkaköri leírásukba? Hogyan élték mindennapjaikat, mit tudunk szokásaikról, és életvitelükről? Vajon megbecsült emberekként éltek-e a nagy városainkban, vagy kiközösítették őket kortársaik?

Kövessük nyomon a híres Sanson család történetét, amely 1635-1847 között több városban is tökélyre vitte a foglalkozása „csínját-binját”! Miért szállt náluk apáról fiúra a foglalkozási láz?  Furcsának tűnhet, de volt köztük olyan, aki szerelemből állt hóhérnak. Egy másik, kiapadhatatlan hivatástudattal tökéletesítette, és emelte művészi szintre tevékenységét. Találunk köztük olyant is, akit egyszerűen „humánus” végrehajtóként emlegettek a jövő kliensei. Bár hihetetlennek tűnik de ismerünk olyan munkahelyi balesetet is, ahol ugyan nem akasztották a hóhért, de mégis belehalt sérüléseibe!

Az alábbi kép közepére kattintva indul el az előadásról készült vidofelvétel!

Kérem, hogy jelezzetek vissza a lap alján található komment-ablakban, hogy tudjam, érdemes volt……! KÖSZÖNÖM!

Kérem, hogy népszerűsítsétek a SziSza programjait a baráti körötökben! KÖSZÖNÖM!

Baráti üdvözlettel

István

Galéria

Megosztás

Share on facebook
Share on email
Share on print
Share on twitter
Share on linkedin

16 válasz

 1. Kedves István
  Nem hiába izgatott a montmari temetőben nyugvó hóhér csaladrol szóló történet.
  Tegnap egy izgalmas.erdekes előadásban volt részünk.,amelyben sok mindent meg tudtunk erről a z igazán nem szép szakmáról.Te olyan érdekesen beszéltél erről a „munkàroll’ hogy nem is lett olyan félelmetes. Persze azért nem szerettem volna ha a. kliensük lettem volna.Erzsike😁

  1. Kedves Erzsike!
   Köszönöm, hogy itt voltál velünk, meghallgattad az előadásomat! és visszajeleztél! Így van!!! Ez egy valóban furcsán érdekes téma,………..! Próbáltam úgy összeállítani az anyagot, hogy ne az „embertelen” és a tragikus oldala domborodjon ki…..! Szavaidból úgy tűnik, hogy sikerült és ennek nagyon örülök!
   Szeretettel várlak a következő pénteken is!
   Baráti üdvözlettel
   István

 2. Kedves István,
  Ismét egy fantasztikus előadással kápráztattál el minket. Igen, lehetett tudni a címéből, hogy az lesz, különleges témát választottál.
  Nagyon tetszett, igen ez is történelem, ha nem is a szép oldala. És mint mindig rengeteg munkával, energiával tetted emlékezetessé.
  Köszönöm!!!
  Pomi

  1. Kedves Pomi!
   Kicsit izgultam, hogy hogyan fogadjátok ezt a „szörnyűnek” ígérkező témát, DE bíztam abban, hogy bíztok bennem….., és itt lesztek! Úgy látom, érdemes volt vele SOKAT dolgoznom……!
   Találkozunk a következő pénteken! KÖSZÖNÖM a népszerűsítést……!
   Baráti üdv
   Istvá

 3. Kedves István!
  Sajnálom hogy ide nem nagyon írnak.
  Pedig azért. 60 körül voltunk és pár ember itt a fbre. Biztos vagyok benne hogy mindenkinek tetszett.Erzsike

  1. Kedves Erzsike!
   Ezt én is SAJNÁLOM! Rengeteget dolgozok az előadásokkal, …….és számomra fontos lenne a visszajelzés! DE egy olyan világban élünk, ahol a LIKE-on túl már NINCS kommunikáció….!
   Azoknak, akik kivételek,…………nagyon köszönöm!

 4. Kedves István!
  Ma tudtam meghallgatni a péntek esti előadást, jó, hogy felteszed a felvételt.
  Kellemes meglepetésben volt részem, a címével ellentétben kevés volt benn a hóhérság, több a történelem, kultúrtörténet, az örök emberi tulajdonságok. Fáradozásodat megköszönve érdeklődéssel várom a következőt, baráti üdvözlettel: D.Mária

  1. Kedves Mária!
   Köszönöm a visszajelzést! Örülök hogy meghallgattad, és hogy felfedezted benne az értékeket….! Kérlek, hogy továbbra is népszerűsítsd a programot a baráti körödben!
   KÖSZÖNÖM!
   István

 5. Kedves István!
  Az élő előadásnál nincs jobb. Jó, hogy újranézhetem az előadást. Mindegyik fantasztikus. Lassan érzem magamon az elfogultságot és várom a következőt.
  A témák minden alkalommal izgalmasak és rengeteget lehet tanulni belőlük. Minden előadásra fantasztikus a rákészülés, ez rengeteg energia és idő, ezúttal is megemelem a kalapomat előtted és nagy-nagy respekt.

  Szentiványi Imre
  öreg andragógus

  1. Kedves Imre!
   Köszönöm a kedves, elismerő szavaidat!
   Így van! Egy plusz töltést az az előadásnak és a találkozónak amikor együtt lehetünk a képernyők előtt!
   Sokat készülök az előadásokra,………örömmel teszem! Péntekenként…..újra és újra!
   Barátsággal
   István

 6. Kedves István!

  Rendkívül érdekes és szórakoztató, minden részletre kiterjedő előadás volt. Örülök, hogy csatlakozhattam a közösséghez. Érdeklődve várom a következő előadásokat!

  1. Kedves Marcell!
   Számunkra az öröm, hogy csatlakoztál hozzánk!
   Örülök, hogy tetszett az előadásom! Amennyiben van egy kis időd és kedved …….., ITT a Web oldalamon az előadások között több érdekes előadást / róla készült videofelvételt találhatsz!
   Szeretettel várlak pénteken!
   Üdv
   István

 7. Kedves István! Mindig szuper az előadás. Nekem egy terápia😊 . Es külön tetszik, hogy mindenről még ezer gondolatod lenne, ami másik előadás témája…hulljon sok mag a földbe és szüreteljünk😊😊 . Bárcsak újra lenne művészettörténet az iskolákban is. De csak Veled! És…tupírozd!!!
  Köszönettel
  Horog Anita

 8. Kedves István,
  Tegnap néztük meg ezt az előadást. Részemről nagyon kíváncsi voltam, hogyan lehet ezt a témát könnyeden, amolyan „szirbekesen” megközelíteni, de ez maximálisan sikerült!
  Nagyon érdekes és informatív volt. Még a páromnak is nagyon tetszett, pedig ő a téma okán egy picit bizonytalanul ült le mellém a kanapéra!
  Csak így továb!!!
  Üdvözlettel: Ádám

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hasonló bejegyzések