MONTE CRISTO VÁRA

Hetek óta itt ülök a párizsi karanténban! Nagy örömmel látom, hogy milyen sokan reagáltatok pozitívan a vidokonferencia kezdeményezésemre, és milyen sokan gyűltünk össze a baráti körből szerda, valamint szombat esténként egy virtuális találkozásra. Minden alkalommal utazunk, és felfedezzük Franciaország valamelyik régióját, jobban megismerjük valamelyik híres műemlékét, vagy múzeumának egy híres darabját. Ez esetben az If várába látogatunk! Az alábbiakban olvashattok erről egy képes-szöveges beszámolót. Küldöm azoknak, akik nem tudtak velünk lenni szerda este és azoknak, akik újra el szeretnék olvasni a Monte Cristo köré szőtt gondolataimat! A lap alján megtaláljátok az előadás videofelvételét is! Jó szórakozást!

Kérem, hogy a lap alján jelezzetek vissza a kommentablakban, hogy tudjam, érdemes volt beszerkesztenem ezt a híranyagot! KÖSZÖNÖM!

Ki ne ismerné Edmond Dantes történetét, akit a napóleoni időkben a Marseille városától pár kilométerre található If várába börtönöztek be. Zsúfolt hajók folyamatosan szállítják a szigetre azokat, akik látni szeretnék a várbörtönt, ahol kedvenc regényhősük tizennégy évig raboskodott. De vajon mennyi igaz Dumas történetéből? Létezett-e a fiatal tengerész, vagy egyszerűen csak az író képzeletének teremtménye?

Tudjuk, sok más híres társukkal együtt itt raboskodott a Napkirály testvérének szeretője, azon hajó kapitánya, ami 1720-ban a városba hozta a pestisjárványt, és a nagy francia forradalomban fontos szerepet betöltő Mirabeau is. Járjunk utána, hogy hogyan és miért kerültek ők és társaik ide, és hogyan töltötték bezártságuknak napjait, hosszú éveit?

Utazzunk együtt a dél-franciaországi szigetvilágban, járjuk be If várának titkos zeg-zugait, és ismerjük meg Monte Cristo és társai hihetetlenül izgalmas történetét.

MONTE CRISTO MESÉJE

Fiatal korunkban mindannyian olvastuk Alexandre Dumas, Monte Cristo grófja c. regényét. Együtt izgultunk a fiatal tengerész, Edmond Dantes sorsáért. Felsóhajtottunk, amikor csodával határos módon sikerült megszöknie If várbörtönéből, és bejártuk vele a XIX. századi Franciaország mesés világát!

A SIKER LÉPCSŐFOKAI

Dumas maga se hitte, hogy mekkora sikere lesz művének! Az emberek 1890-től folyamatosan ostromolták a várbörtönt, hogy lássák, ….”Hol raboskodott” egyik kedvenc regényhősük. A történet sikerét mi sem jelzi jobban mint az, hogy már a némafilmek kezdetén is megörökítették! A mű azóta is számtalan film, tévéfilm és színházi produkciót ihletett…!

A FRIOUL-SZIGETEK

Marseille történelmi, hit és kulturális szimbóluma nem más, mint a várost megkoronázó Notre-Dame de la Garde bazilika! Teraszáról a tenger felé pillantva csodás kép tárul szemünk elé. Benne kirajzolódnak a Frioul- szigetek, melynek hozzánk legközelebb található tagján áll, a mai téma főszereplője: If várbörtöne.

INDULÁS AZ IF SZIGETRE

Marseille „Vieux Port” kikötőjéből induló hajóra szállunk, és indulunk az If várbörtönének felfedezésére. Közeledve a szigethez, egyre izgatottabban várjuk a várral való találkozást. Mit találunk ott mindabból, amit a regény olvasásakor valaha átéltünk és elképzeltünk?

A RINOCÉROSZTÓL AZ ERŐDÍTMÉNYIG

François I. francia király idejében, egy Rómába küldött tengeri betegséggel küzdő rinocérosz pihent meg. Az uralkodó látni akarta a kuriózumnak számító állatot. A szigeten, amely stratégiailag fontos szerepet töltött be országa déli védelmében ezért elhatározta, hogy erődítményt építtet ide!

VÁRBÖRTÖN: „A NYARALÓ

A börtön emeleti részén, a „pistole” nevű pénzzel fizető nemes és gazdag embereket helyezték el. Köztük volt a Napkirály testérének szeretője, a pestist városba „szállító” hajó kapitánya, és mindannyiunknak ismerős Mirabeau is. Róluk részletesebben a bejegyzés alján található vidofelvételen mesélek.

VÁRBÖRTÖN: „A TERROR HELYE

A vallási háborúk és a XIX. századi Franciaország politikai rendszerváltásai elhozták a terrort If várbörtönének történetébe. Embertelen körülményekről szólnak a híradások, a bebörtönzöttek szinte semmi esélye sem volt a túlélésre. Persze azok sem voltak szerencsésebb helyzetben, akiket innen gályarabságba hurcoltak!

A MONTE CRISTO: A MÍTOSZ ÉS A VALÓSÁG HATÁRÁN

Hogy mi a tényszerű igazság és mennyi a valós elem Alexandre Dumas regényében? Léteztek-e a regény főszereplői a valóságban, vagy teljesen az író agyának szüleményei? Mint tudjuk, az igazság „mindig” félúton van! A részleteket az alábbi video megtekintése nyújt!

https://www.facebook.com/istvan.szirbek/videos/3540411582653352/?notif_id=1588181785939461&notif_t=feedback_reaction_generic

Szeretettel várom a véleményeteket, észrevételeiteket az alábbi kommentablakban.

Galéria

Megosztás

Egy válasz

  1. Je n’avais pas encore regardé. Et bien, bravo. J’ai apprécié le peu que j’ai pu comprendre. Félicitations pour votre parcours et carrière. Dominique D

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló bejegyzések