FESTÉSZET AZ ÁLOM ÉS A VALÓSÁG HATÁRÁN

Egy izgalmas időutazás keretében rápillantottunk a XX. század elején bekövetkezett „művészeti forradalom” palettájára. Megvizsgáltuk, hogy miért és hogyan született meg az ‘avant-garde„, és hogyan olvashatóak le stílusjegyei? Mit jelent a „dada” az 1920-as években, és mi minden vesz körül bennünket, amely ennek a világnak a hagyatéka? Ezeket a kérdéseket boncolgatom a képekkel illusztrált videoalőadásomban, melynek felvételét az alábbiakban találjátok. Jó szórakozást!

Köszönöm mindenkinek, aki meghallgatott és visszajelzett számomra! Kérem, hogy népszerűsítsétek a programot a baráti körötökben! KÖSZÖNÖM!

DADA – LAND” – AVAGY AMIKOR A NYUSZI NAGYOT UGRIK / 2021. márc.26.

A „Les années folles„, az Őrült évek időszaka, új életérzést teremtett az 1920-as évek fiatal generációjában, és művészeiben. A jazztől hangos, szabadságra vágyó táncoló világ szakítani akart a múlt emlékeivel és hagyományaival.

De milyen legyen az új világ, hogyan tudják a művészek munkájukkal jobbá tenni a társadalmat, és egy szebb úton vezetni az embereket? Vajon lehet-e toldozni-foltozni a régi koncepciót, vagy teljesen új alapokra kell helyezni az alkotás világát?

Ebben a légkörben születettek meg a dada és a szürrealizmus stílusirányzatai, amelyek sokszor értetlenséget és heves ellenállást váltanak ki az emberekből. Az előadás célja, hogy képelemzésekkel, egyszerű magyarázatokkal láttassa, és megértesse az álom és a valóság határán született műveket. Szeretettel várok minden érdeklődőt!  

A video indításához kattints az alábbi kép közepén található nyílra.

Kérem, hogy jelezzetek vissza a lap alján található komment-ablakban, hogy tudjam, érdemes volt……! KÖSZÖNÖM!

Galéria

Megosztás

Share on facebook
Share on email
Share on print
Share on twitter
Share on linkedin

20 válasz

 1. Kedves István!
  Közelebb jutottam ahhoz, ami felé nem is mentem… Csak meghallgattam…
  Ha Te beszélsz róla, még a hozzám hasonló, közönséges halandók is megértenek valamicskét a „dadából”… 😊
  Köszönöm a sok érdekes információt!
  Kíváncsian várom a következő előadást!

  1. Kedves Andrea!

   Örülök, hogy velem / velünk tartottál egy ismeretlennek tűvő világban…..! Nem vagy egyedül ezzel a problémával, számomra úgy tűnik, hogy az emberek sokasága nem nagyon hazardírozik ezen területen, ………..mert

   1./ Az emberek nagy része PASSZÍV „művészet-felhesználó”! Ránéz OSZT vagy teccCCCcccik neki, vagy nem! Mivel ez már nem esztétikai alapon működik, NINCS hozzá ösztönös kapcsolódása, tehát NEM érti,………. így nem is foglalkozik vele!
   2./ Vannak ismeretei, DE mivel ösztönösen a szépség felé vonzódunk, az ideológiai alapon kiherélt esztétikum világát már nem fogadja el!

   Örülök, hogy sikerült ablakokat nyitnom! Tudom, hogy nem is olyan egyszerű elindulni ezen az úton, ………én is így voltam ezzel,………idő kellett nekem is!!!

   Szeretettel várlak a következő előadásomra is, mint MINDIG!

   Baráti üdv,
   István

 2. Kedves István!
  Igazából az eloadasod elején bemutatott képek tetszenek.Miert kellene a valóságot tükrözni egy képnek ? Az elvont vad színek a belső gondolatokat érzéseket tükrözi. Nekünk is van egy rezkarcunk amelyik hasonló a bemutatott képekhez .A Ready made viszont borzalmas szerintem sznoboknak találták ki az alkotók polgár pukkasztaskent mutatták be az „alkotásokat” Erzsike

  1. Kedves Erzsike!

   Örülök, hogy végighallgattad az előadásomat és megpróbáltál velünk utazni ebben a furcsa világban!
   A XX. század eleji „VADAK” és „KUBISTÁK” is nagyot változtattak az előző világ művészetfelfogásán.
   A „DaDa” valóban furcsa és polgárpukkasztó mozgalom volt,………de a kor terméke……! Sohase lehet elválasztani, az alkotásokat attól a miliőtől, amelyben születtek! Sajnálom, HA a „ready made” világát borzalmasnak találtad! Zseniális ötletek, találmányok voltak, egy új világot teremtettek az azelőtti mellett! Ez NEM jelenti az, hogy HA hazavihetnék egy Monet festményt VAGY egy WC csészét, akkor az utóbbit választanám! De ettől még érdekes és izgalmas a GONDOLAT és amit teremtett….! NEM kell szeretni, CSAK ismerni és érteni………!

   Baráti üdv,
   István

 3. Kedves István!

  Az ismeretségi körünkben nagy szeretettel ajánlottuk kiváló előadásait.

  Nagyon izgalmas, élvezetes, érdekes volt a pénteki előadás is. A 20. század első évtizedei a világmegváltó és jórészt eszement ideológiák virágzásának kora „ a múltat végképp eltöröljük …”, ahogy nóta is szól. Ez így volt a művészetben is. A múltat eltörlő forradalmi ideológia nem szorítkozott a műtárgyakra, innovatív volta az élet minden területére kiterjedt.

  A nyugati és keleti progresszív értelmiségiek ideológiai alapja nem sokban különbözött, ami sokuk kommunista párttagságában is megnyilvánult.

  Bár Raffaello angyalkái nagyon helyesek, nem az igazi kedvenceink. De azért arra kiváncsiak lennék, hogy a dadaisták, vagy kubisták közül ki tudta volna megfesteni Raffaello bármelyik képét, vagy annál jobbat festeni. Nem a mesterségbeli tudás és alázat hiányát próbálták-e pótolni az erős ideológiával és a polgárpukkasztó performanszokkal, természetesen nem leértékelve azt a tényt, hogy az ezt követő művészeti irányzatokra nagy hatással voltak?

  A nyúl valóban ugrott, de úgy gondoljuk, hogy nem előre, hanem oldalra. A vörös farkú ördög pedig tényleg mindenben megtalálható.

  Nagyon várjuk a jövő heti gondolatébresztő előadást.

  Üdvözlettel

  K és P

  1. Kedves K és P!

   Nagyon örülök a visszajelzésüknek és az értékes gondolataiknak, amelyekkel előadásban elhangzottakra reflektáltak!

   Így van! Az idő hiányában, nem tudok kitérni a téma minden aspektusára az előadásaimban! Így is MAJDNEM hosszúak…..! A DaDa volt az egyik első mozgalom, amely „körbe-járta” a földet! Mondhatnám „inter-nacionalista” dimenziókat öltött!
   Ez elvisz bennünket a másik Önök által említett problematikához:

   Valóban közülük SOKAN csatlakoztak a kommunista párthoz! Tették ezt azért, mert hitték azt, hogy az „új világ” egy jobb világ lesz! …..és akkoriban a kommunisták kínálták az „ÚJ-világot”! Aztán lassacskán kiábrándultak belőlük, de közben elteltek az évek…..!

   Szeretném megjegyezni, hogy amennyire én tudom, a dada művészek NAGYON műveltek és tehetségesek voltak! Nem az ostobaságukat leplezték „SZNOB-takaróval”! Pont fordítva! Persze nem szabad elfelejteni, hogy az elő világháború őrületében és a szabadság mámorában éltek! Ez sok mindent megmagyaráz és”más” dimenzióba helyez!

   Szerény véleményem szerint NEM kellőket szeretni! Csak ismerni és velük gondolkozni az elképesztően gazdag világról, amely körülvesz bennünket! Ők egy új ablakot nyitottak számunkra, új síkon kezdtek gondolkodni! Lehet ezt nem szeretni, de fontos ismerni!

   Tisztelettel és baráti üdvözlettel,

   István

 4. Kedves István!

  Nem áll hozzám közel a modern festészet és szobrászat, de igyekszem megérteni!

  A pénteki előadás szuper😊 és érdekes volt, megértettem sok mindent, köszönöm!

  Márkus Ildikó

 5. Kedves Ildikó!

  Megértelek! Sokunknak nehéz, SŐT megemészthetetlen falatnak tűnik a kortárs művészet! Az az előadásom egy olyan első próbálkozás volt, amely megkarcolni hivatott ezt a frusztrálóan elutasító érzést! Örülök, hogy sikerült néhány gondolatébresztő ablakot nyitnom számodra is! Ha ennyi sikerült, már nem volt hiábavaló, hogy találkoztunk!

  Szeretettel várlak a következő pénteken is(T)

 6. Kedves István!

  Ezt az előadást még egyszer meg kell hallgatnom, mert a modern festészet nem áll hozzám olyan közel.

  Többször voltam modern festők kiállításán, de mindig kevés volt az első megtekintés értelmezése számomra.

  Ágnes

  1. Kedves Ági!

   Megértem,………nekem is évek kellettek, míg megemésztettem, ráhangolódtam és valamennyire elfogadtam…….!

   Baráti üdv,

   István

 7. Köszönöm az előadást István, nagyon élveztem! Egy kicsit visszarepített a fauvista kiállításra Bécsbe, ahova együtt mentünk, meg a Centre Pompidouba! Ott láttunk hasonló csodákat. 🙂

  1. ÁÁááááááááááááá ZolllllllLLLLLllli Úr!

   Örülök, hogy sikerült meghallgatnod az előadásomat!
   IGEN! A bécsi tárlatvezetések emlékei ITT dobolnak az én fejemben is…..! Persze a Vadak………, de ebben a kategóriában, ott van még a Magritt és Miro is! NAGYON kedvelem őket, OTT vannak a világomban!
   A Pompidou központba pedig BIZTOSAN el kell még mennünk együtt…………!!!

   Baráti üdv,
   István

  1. PettttTTTTttti Úr!

   Köszönöm, hogy hagytad magad utaztatni ebben a világban, amelyet Te is jól ismersz!
   Örülök, hogy újra alkotsz—, festesz! Mert ez meg a Te világod, és jól áll neked! Folytasd, jól is csinálod!

   Baráti üdv
   István

 8. Kedves István

  Érdekes ez a modern festészet, most értettem meg igazán Madonna és Lady Gaga meghökkentő öltözködési stílusát is 😁
  Köszi István, hogy vagy nekünk!

  Király Csilla

  1. ÁÁÁÁÁÁÁáááááááááá Szia Csilla!

   Nagyon örülök, hogy velem / velünk tartottál ezen a valóban kuriózum előadásom alkalmával is!
   BIZONY!!!! Ha meg akarjuk érteni a világot, amely JELENLEG körülvesz bennünket / művészeti szempontból /, akkor bizony érdemes INNEN indulni!
   Se szeri se száma a kortárs művészeknek, akik a dadából merítenek ihletet!

   Szeretettel várlak a következő pénteken is(T)

   P.S.: Köszönöm a népszerűsítést a baráti körödben!

 9. Nagyon profi előadás volt Pisti Úr!

  A dolog lényege a dolog története.
  A reneszánszról szóló előadásnál is ez volt csak ott az emberek azt hitték, hogy értik a képet,……… de ha nem is, legalább tecccik, meg angyalka is van rajta.
  Na a Dadánál azért ezt enyhén szólva nehezebb elfogadtatni!

  Kárpáti Péter

  1. Így van PetttTTTTttti Úr!

   Az emberek nagy többsége úgy éli le az életét a földön, hogy a körülötte levő világot CSAK súrolja, de meg NEM karcolja! Hááát ez van! Ahogy mondani szoktam, ez olyan, mint a GYEREK:
   „A be si megy, meg ki is jön magától! A NAGY kérdés OTT kezdődik, amikor nevelem és megtanítom a világ dolgaira!”

   Na DE amikor nekem sincs fogggGGGgggalma róla………??? Persze lehet valaki értékes ember, még HA a DaDából elégtelen is! De az a BAJ, hogy hogy ITT kezdődik, és aki már a DaDát SEM érti………………..!!!???

   Köszönöm az elismerő szavakat! Jól esnek pont tőled, aki ezt legalább olyan jól tudod, mint én!

   Baráti üdv,
   István

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hasonló bejegyzések