AZ EZERSZÍNŰ PROVENCE ÉS A KATHAROK FÖLDJÉN…! (5.nap)

A SziSZa baráti köre 2019. május 1 – 8. között egy fantasztikusnak ígérkező utazásra indul. Íme az  5. nap tervezett programja.

A fotók 99 %-a saját szerzemény! Rákattintva, azok kinagyíthatóak!

CSIPKERÓZSIKA IS LAKHATNA ITT

Az Aquitániai-medence és a Massif central hegység nyúlványai közé kecsesen ékelődik be a város. A mintegy 50 000 főnyi lakósság egy valódi ékszerdobozban él, melynek közepén a Tarn folyó méltóságtaljesen folydogál. Itt mintha megállt volna az idő!

EGY BARÁTSÁGOS „TÉGLA-VÁROS”

Hídjai, történelmi központjának utcácskái és annak házai mind piros téglából épültek. Ettől az egész város barátságos melegséget sugároz magából és szinte átöleli az odaérkező vendégeit. Besétálunk majd ebbe a hangulatos világba, hogy mi is részeseivé válhassunk a baráti fogadtatásnak!

ALBI ÉS TOULOUSE-LAUTREC

A XIX. szádadvég egyik leghíresebb festője Henri de Toulouse-Lautrec 1864-ben, ebben a városban látta meg a napvilágot. Ma már furcsának tűnhet, de az 1901-ben eltávozott festőművész hagyatékát egyetlen párizsi múzem sem kívánta befogadni. Édesanyja ekkor Albi városának ajánlotta fel, így születhetett meg a Occitánia ma leglátogatottabb múzeuma. 

A VILÁG LEGNAGYOBB TOULOUSE-LAUTREC GYŰJTEMÉNYE

A hajdani püspöki palotában, a Palais Berbie-ben kiállított festmények, rajzok, lithográfiák és plakátok jól illusztrálják a rövid, de annál termékenyebb életű festő életútját. Teremről – teremre járva, művei kalauzolnak bennünket Párizs „Belle-Époque” időszakában és majd jobban megismerkedhetünk ezzel a furcsa kis-Emberrel, aki olyan nagyot tudott alkotni!

EGY TÉGLA-ERŐDÍTMÉNY-TEMPLOM 

Mintegy 200 évre volt szükség (1282 – 1480), hogy a Tarn folyót domináló sziklaszirtre felépítsék ezt a furcsa, erődítmény jellegű katedrálist. Ez a dél-francia gótika valóban egyedi épületének megszületése, alapvetően kapcsolódik a kathar mozgalmak eseményeihez. Hogy hogyan, maradjon titok az utazásunkig!

BELSŐ RAGYOGÁS

Amennyire várjellegű és fenyegető kívülről az épület, annyira meleg, díszes és hívogató a bennső világa. A hatalmas falfelületeken, mint nyitott könyv lapjain vonulnak a festett bibliai jelenetek. Ezek közül a leglátványosabb, a nyugati kapu két oldalán látható, eredetileg  270 m² alkotás, amely a Végítéletet ábrázolja.

AZ OLASZ RENESZÁNSZ SZÍNEI, FRANCIAORSZÁG KÉKJÉN  

A későgótika és a kora-reneszánsz határán (1509 – 1512) elkészült épület csúcsíves boltozatait olasz hatásra, de „Franciaország-kékje” alapra festették. Ma ez a legnagyobb ilyen alkotás francia honban! Ottjártunkkor természetesen elemezzük majd és „apró-lépések technikájával” összerakjuk a látvány miértjeit! 

MINDENKINEK JUT EGY PÁR….

Biztos ami biztos, a katedrális árnyékában található étterem teraszán már most lefoglaltam 60 helyet! Azt hiszem, hogy itt méltó környezetben fogyszthatjuk majd el italunkat, vagy ebédünket! Ottjártamkor én már rátaláltam a páromra: a „bronz-ladyM” -re.
 

A PIROS, A RÓZSSZÍN ÉS AZ IBOLYA

Toulouse, a közel félmillió lakosával, ma Franciaország negyedik legsűrűbben lakott települése. A dél-franciaországi városokra jellemzően ez is egy „tégla-város„. A szikrázó napsütésben fürdő piros épületek rózsaszín érzetet sugároznak.  A város a XIX. században ibolya termesztéséről vált híressé, így vált a rózsaszínés és az ibolya emblematikus színeivé.

EURÓPA LEGNAGYOBB ROMÁNKORI TEMPLOMA

A Saint-Sernin bazilika építésének története a IV. századig nyúlik vissza, amikor a város első püspökének relikviáját próbálták bizts és méltó helyre temetni. A mai temmplom építése alapvetően kötődik a gregoriánus reformok és a keresztes hadjáratok történetéhez. Ma, a híres El Camino néven is ismert Szent Jakab-út egyik fontos megállóhelye.

AHOL A TÖRTÉNELMÜNK ÍRÓDOTT

Ezen a méreteivel lenyűgöző románstílusú főhajón sétált végig 1096-ban II. Orbán pápa, aki felszentelte az új templomot és egyszersmint kihírdette az első kersztes hadjáratot. Ottjártunkkor lehetőségünk lesz besétálni a történelmünkbe!

EGY EZREDÉV UTÁN IS MÁLTÓSÁGTELJESEN ÁLL

Millió apró részletet kell majd megfigyelnünk és együtt felfedeznünk, amelyek ennek a valóban kivételes templomnak a gazdagságát és varázsát jelentik. Lemegyünk majd altemplomába (kripta) is, és megbeszéljük a valaha ott történteket….!

TOULOUSE SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUMA

A nagy francia forradalom éveiben (1793) döntöttek úgy, hogy a toulousi Ágoston-rendiek kolostoregyüttesében helyezik el a város gazdag művészeti gyűjteményét. Ez azt jelenti, hogy a Louvre után, itt található az ország második legrégebbi múzeuma! A épület 1310 – 1341 között épült csodálatos „tégla-egyveleg„! Besétálva ide, lehetőségünk nyílik majd arra is, hogy kicsit megtupírozzuk, hogy mit is jelent Ágoston-rendinek lenni?

HATALMAS TEREK, GAZDAG GYŰJTEMÉNY  

A sétára invitáló kerengőtől a hatalmas méretű templomig, teremről teremre járva megismerkedhetünk a kolostor különböző funkciót betöltő helyiségeivel és a ma bennük megtekintésre kínált alkotásaival. Ezen utóbbiak a kora középkortól, a XIX. századig kísérik nyomon a festészet és szobrászat fejlődését.

A MŰVÉSZETEK TEMPLOMA

A nyugati szárny XIX. századi átalakítása ahhoz az Eugène Viollet Le-Duc nevéhez kötődik, aki a franciaországi gótikus épületek restaurálásáért volt felelős. Ekkor készül a monumentális lépcső is, amelyen majd ünnepélyesen felvonulunk. A harmadik képen látható Darcy kis kolostorának udvarán fogunk megpihenni és elfogyasztani egy jól megérdemelt italt!

OSZLOPFŐK SZEMMAGASSÁGBAN

Daurade templomának híres oszlopfőit, egy – a hajdani refektórium helyén
külön erre a célra épített – teremben csodálhatjuk meg. Három különböző műhely, a románkori szobrászat három korszakának jól elkülöníthető stílusjegyeit faragta kőbe. Könnyű lesz ezeket leolvasni, mert ott leszek és segítek, és ráadásul mind szemmagasságban van!

Szeretettel várom az alábbi „HOZZÁSZÓLÁSOK” rovatban véleményeiteket, észrevételeiteket!

Galéria

Megosztás

Hasonló bejegyzések