A ROMANTIKA FESTÉSZETE – LOUVRE / DELACROIX

Mit is jelent a „romantika„? Hogyan lehet szavakba foglalni egy érzést, és megjeleníteni egy festményen? Ezt a világot Delacroix teremtette meg számunkra, de hogyan és miért? A Louvre múzeumában található híres festményei világában utazva, ezen kérdésekre kerestük a választ egy zoom előadás keretében. Azok számára, akik lemaradtak volna róla(M), az alábbiakban küldöm az erről készült vidofelvételt! Jó szórakozást!

Köszönöm mindenkinek, aki meghallgatott és visszajelzett számomra! Kérem, hogy népszerűsítsétek a programot a baráti körötökben! KÖSZÖNÖM!

ROMANTIKA, SZABADSÁG, SZERELEM / 2021. MÁRCIUS 6.

Mindannyian átéltünk már olyan romantikus és szép pillanatokat, amelyeket dédelgetve őrzünk szívünkben. Nincs szükségünk arra, hogy megfogalmazzuk és kimondjuk, mit is jelent számunkra ez az érzés!

De vajon hogyan sikerült művészete eszközeivel mindezt megfogalmazni, és közvetíteni számunkra Eugène Delacroix francia festőnek? Az előadás során együtt utazunk képei színes világában, elemezzük a romantika atyjának tartott Mester alkotásait. Megpróbáljuk szavakba foglalni a bennünk megszülető érzést, amelyre tán nincsenek is szavak?

A video indításához kattints az alábbi kép közepén található nyílra.

Kérem, hogy jelezzetek vissza a lap alján található komment-ablakban, hogy tudjam, érdemes volt……! KÖSZÖNÖM!

Galéria

Megosztás

Share on facebook
Share on email
Share on print
Share on twitter
Share on linkedin

42 válasz

 1. Kedves István!

  Ismét a szokott színvonal! Remek szórakozást biztosított tegnap este a művészeti előadássorozat újabb programja.
  Köszönöm az újabb lehetőséget.

  Szabóné Ágnes

  1. Kedves Ágnes!

   Örülök, hogy újra együtt utazhattunk….., most éppen a Louvre és a romantika világában!
   Én köszönöm……!

   Baráti üdvözlettel,

   István

 2. Kedves István. Ez az előadás nekem Miattad volt fantasztikus. A sok halott nem igen tetszett. De a lelkesedésed , előadó készséged és nagy tudásod példamutató! Aki lemarad, sokat veszít. Köszönjük!!💗

  1. Kedves Anita!

   Köszönöm a kedves, elismerő és baráti szavaidat! Háááááááááát voltak ők is, de bízom abban, hogy a festményeken látott többi szép élmény jobban megmaradt az emlékezetedben!

   Szeretettel várlak a következő pénteken,

   IS(T)

 3. Kedves István! Delacroix festményeit (is) jó megismerni egy hozzáértő segítségével, vagyis Veled! 🙂 Most már tudom, mit jelent a piros sapka! 🙂 Kíváncsian várom a következő előadást!

  1. Kedves Andi!

   Köszönöm, hogy meghallgattad a gondolataimat a romantikáról és a romantikus festészetről! Megtisztelsz azzal, hogy „hozzáértőkén” említesz…….! Igye(X)em felkészülten mesélni nektek hétről-hétre!
   Ha piros sapkát teszel fel egy szép, jusson eszedbe………!
   Szeretettel várlak péntekenként! Bízom abban, hogy folyathatjuk, és nem „fogyunk el”….!

   KÖSZÖNÖM a program népszerűsítését a baráti körödben!

   Üdv,
   István

 4. Istvaaaaanom! Vannak olyan pillanatok az életben, amelyek mélyen beférkőznek az ember szívébe. Apró kis boldogsàgmorzsàk, amelyekből táplálkozhatunk! Köszönöm,hogy sok ilyennel megajàndékoztàl! Ezt is(T) teszem a többihez!! Köszönöm
  Pusz’il……..’

  1. Szia Iluskaaaaaaaaa!

   Köszönöm a kedves, elismerő szavaid! Együtt építkezünk!!! Én hiába mesélnék, HA Te / Ti nem lennétek itt időről-időre!
   Szeretettel várlak péntekenként!

   Pusz,i,

 5. Istvánom! Megpróbálom megfogalmazni,hogy mit is gondolok. .. de ahogy Ön mondja, „tán nincsenek szavak”..Rengeteg érzés-pillanat, gondolat fut át az emberen,nézve a mesterműveket, s hallgatva közben az előadásod. Összefüggések, érzelmek viharában a történelem útvesztőiben. Delacroix, mesterien érzékelteti festményein, hogy mit is jelent(het) a”romantika”! Istvánom… most is, mint mindíg rengeteg munkát tettél az előadáshoz, s vezettél minket ebben a sokszínű témában. Hálás köszönet! Baráti Üdv:GT

  1. Óóóóóóóóóóóóóóóó GT!

   Örülök, hogy együtt láttalak benneteket, és Györgyivel megnéztétek azt az előadásomat is! Több mint megtisztelő,……..mondhatnám „Szem NEM marad szárazon!”
   Ha sok gondolat futott át ……, akkor nem volt hiábavaló a rengeteg munkám, készülésem! Csempéssze be egy ki romantikát „delacroix-módra” a mai estétekbe! Tudod arra az esetre gondolok, amikor kézbe vette a fonalakat és egy színharmóniát font belőlük……..!

   Én köszönöm, hogy ismét együtt lehettünk!

   Találkozunk pénteken! Egy újabb izgalmas témával készülök…….!

   Baráti üdv

   István

 6. Kedves István! Én ismét a múltban kezdenèm mikor a Louvre ban voltunk veled tárlatvezetésen láttunk egy nagyon szép David ,festményt,és ha jól emlékszem azzal szembe volt a Delacroix A szabadság vezeti a népet festmény földbe gyökerezik a lábam annyira hatása alatt voltam, csak azt láttam hogy egy csodálatos festmény Igen most az előadásod után mind a két festőt már más szemmel nézem ez jelenti ha elmagyarázzák az ott látottakat részletesen Köszönet érte!!Erzsike

  1. Kedves Erzsike!

   Örülök, hogy mesélhettem neked Delacroix festészetéről a Louvre-ban és most képernyő előtt is! A múzeumban láthattuk ezeket a képeket „élőben”, de akkor az idő nagy ellenségünk volt, rohannunk kellett! Most volt időm kicsit „tupírozni” a témát!

   Köszönöm, hogy meghallgattál!

   Baráti üdv

   István

 7. Kedves István!

  Szeretnénk, ha tudnád, igen érdemes volt. Köszönjük, hogy elkalauzoltál minket a romantika világába Delacroix festészetén keresztül! Már nagyon várjuk a következő előadást!

  1. Kedves Szilvi és Tamás!

   Az ilyen sorokért érdemes csinálnom!! KÖSZÖNÖM a kedves visszajelzés…….!
   Találkozunk a következő pénteken is!

   Kérem, hogy népszerűsítsétek az előadásokat a baráti körötökben! KÖSZÖNÖM!

   Baráti üdv,

   István

 8. Kedves István!
  Úgy érzem, ismét egy tartalmas péntek estében volt részünk! Mondhatni, „romantikus” este volt. Féltem tőle, hogy nekem ez egy nehezen emészthető téma lesz, de ismételve magam, szórakozva tanítasz. A „mire gondolt a költő/festő” emlékek jutottak eszembe a gimnáziumi évekből, jó visszagondolni rá, ismét diáknak éreztem magam! Néhány kép már ismerős volt korábbi előadásaidból-az elmúlt évtizedben sokat tartottál már nekünk-de ismét tudtál újat mondani. Bízom benne, hogy van még a tarsolyodban több ilyen joker lap, amivel lenyűgözöd a csapatot.
  Köszönettel, üdv: Misi

  1. Szia Misi!

   Ritka, hogy egy fiúnak „romantikus’estét szerzek, de ha így van, hát örülök neki!
   Sokkal jobban szeretem az ilyen „elemzés” előadásokat, mint amikor katalógust kell tartsak, vagy / és rohannom kell, hogy a hatalmas anyag végéhez érjek!
   Mindig igye(X)em újat mondani! Ha egy már érintett témát, előadást veszek elő, akkor azt azért teszem, mert van róla új és izgalmas mondanivalóm!

   Találkozunk pénteken!

   Baráti üdv,
   István

 9. Szia SziSza! Csodálatos és magával ragadó volt az előadás! Minden percét élveztem! Nagyon szeretem amikor a művészetekről beszélsz, mindig tudsz újat mondani! Személyes kedvencem a Szabadság vezeti a népet festményen látszó Carte Postale szerepet betöltő Notre Dame ábrázolása…emlékeztetőül-mégis csak Parisban vagyunk❤️🇲🇫 még nagyon sok péntek estét szeretnék veled tölteni!

  1. Kedves Fanni!

   Nagy örömmel olvasom kedves visszajelzésed! Örülök, hogy sikerült szép „romantikus”perceket szereznem neked!
   Óóóóóóóóó ez a festmény még mélyebb elemzést is megérdemelne, de hááááááát így is hosszú volt az előadás! Majd máskor, más összefüggésben még mesélek róla!

   Szeretettel várlak péntekenként!
   Kérlek, hogy népszerűsítsétek Anyával az előadásokat, hogy bővülhessen a „kultúra-pártoló” barátok köre! KÖSZÖNÖM!

   Pusz,i,

 10. Kedves István!
  Nagy élvezettel hallgattam a tegnap esti előadásodat is, ami nemcsak romantikus, de fantasztikus is volt.
  A péntek esti újabb találkozásig szeretettel üdvözöllek: Dorner Mária

  1. Kedves Mária!

   Számomra azért fantasztikusak a péntek esték, mert itt vagytok, mert itt vagy velem / velünk!

   KÖSZÖNÖM!

   Szeretettel,
   István

 11. Magávalragadó lelkesedés, számos érdekes, nem közismert részlet, kiváló gondolatmenet, gyönyörű művek!
  Kedves István, köszönöm az élményt!

  1. Kedves Gyöngyi!

   Köszönöm a visszajelzést, igazán jól esnek a kedves elismerő szavai!
   Bízom abban, hogy még sok ilyen, és ehhez hasonló „romantikus” pillanatot élhetünk meg együtt!

   Tisztelettel és baráti üdvözlettel,

   István

 12. Kedves István!

  Nagyon tetszett a videója!

  Én ugyan nem tanulmányoztam részletesen Delacroix munkásságát és hozzá teszem, hogy a Szabadság vezeti a népet című kép nekem tetszik mint remekmű de mélyen nem értek egyet a szabadság itt megjelenített allegóriájával. Ugyanis ott még egyetértünk hogy ez a szabadság holtesteken gyalogol át, de ugyan milyen szabadság az ami mások kioltott vére által érvényesül? Ami nem azt gondolja mint mondjuk ami a legtisztább erkölcsrendű spirituális tanításokban is jelen van például a Krisztusiban, hogy „szeresd ellenségedet”.

  Én ugyanis egy gyorsétteremben dolgozom heti 20 órában és művészettörténésznek készülök, és elég tré az állásom még így is hogy csak 5×4 óra egy héten de nem gondolom azt hogy összefogok a munkásokkal és kiirtom a politikai elitet, mert olyan szabadság nekem nem kell.
  De oké tekintsünk el attól hogy képen halottakon gyalogol át a szabadság és mondjuk azt, hogy egy kizsigerelő elnyomó rezsimmel szemben ez jogos. El is fogadnám teljes mértékben pozitív üzenetként úgy ahogy általában értelmezik ezt a képet, bár azért még így is betegnek tartom, de legyen, ez a konszenzus.
  Szóval ha nem lenne ott az a tanulatlan, az Égiekre fegyvert szegező gyerek, akkor még mondanám is, hogy „Hmm elgondolkodtató, lehet hogy egy nemzet életében tényleg vannak olyan pontok hogy így kell átvenni a hatalmat. Ki tudja?”
  Szóval itt vagy tudatosan vagy tudattalanul Delacroix egy fegyvert szegeztet az Égiekre (Jóistenre stb.) aminek totál nincs jó üzenete. Lehet, hogy ezt akarta megjeleníteni lehet hogy nem, de az tény, hogy az üzenet így ez lett.
  És aki spirituális az tudja hogy véletlenek nem léteznek. Igen ezt nagyon nehéz elfogadni, véletlenek tényleg nincsenek.

  Én elemeztem már olyan kortárs festményt ami igazából olyan üzenetet tartalmazott, hogy egy anglikán egyház feje nem rakná ki sehova pedig a művész szerint a képe csak a szerelemről szól, még az anglikán egyház alapítóját is ábrázolja ( méltóságteljesen)pedig vallás politikát nem is akart bele vinni és Henriknek is csak a kosztümje tetszett neki. Ez elég creepy de ilyen bizony van és ez szerintem csodálatos.

  Szóval nekem ha valaki fegyvert fog az égiekre tudatosan vagy tudattalanul annak nincs számomra pozitív üzenete. Lehet hogy így is érti D. : Oké, hogy egyfajta szabadság vezeti a népet de ezért nézzétek már meg kicsit jobban ezt a szabadságot közelebbről.Mégis milyen a jövőképe? Nekem erről a megjelenített jövőről ilyen Sade Márkik meg Richeliő bíborosok (tehát a nyomorultak) által irányított mizantróp és nihil valóságok jutnak eszembe.
  Tehát nekem ez az üzenete bárhogy is értette.
  Köszönöm hogyha ezt valaki elolvassa, nekem jól esett leírni.
  Köszi az előadást !

  Kalmár Szabolcs

  1. Kedves Szabolcs!

   Nagyon köszönöm, hogy megnézte az előadásomról készült vidofelvételt, és visszajelzett nekem!

   Természetesen tiszteletben tartva a gondolatatit és észrevételeit kérem engedjen meg nekem néhány gondolatot:

   1./ Amikor egy elemzésbe kezdek, számomra az első kérdés mindig az: „Miről szól az előadás?” Itt Delacroix gondolatait és művészi világát próbáltam közelebb hozni és érhetővé tenni a hallgatóságomnak. Tettem mindet úgy, hogy előbb elolvastam amit csak tudtam a festő és a kor kritikusai által ránk hagyott ismeretekből. A Feladatom ITT most nem az én véleményem megfogalmazása volt!

   2.! SOHSEM szabad kiragadni a múlt egy alkotását a korának és az alkotójának világából! Kivételt képez, HA Önt felkérik arra, hogy mondja el a véleményét, érzéseit, gondolatait egy mű kapcsán! Akkor és CSAK akkor teheti meg ezt a művészettörténész!

   3./ Nem szerencsés az égieket említeni Delacroix festészete kapcsán, mert Ő egyáltalán nem volt Hívő!
   Nem szerencsés a „szeretet-szabadsága” gondolatot említeni Delacroix művének elemzése kapcsán, mert Ő a napóleoni háborúk időszakában nőtt fel, forradalmak és rendszerváltások tüzében alkotott! …és JELZEM, ITT most nem 2021-ben az Ön vagy az ÉN művemről beszélünk!

   4./ Nem tisztem az Ön „Krisztusi-szabadság” ideáját mérlegelni. Maradjunk annyiban, hogy beszéljünk erről majd 10 év múlva….., és akkor meglehet, hogy együtt döbbenünk rá arra, hogy Delacroix „Szabadsága” egy jótékony „baby-sitter” volt , ahhoz képest, ami majd akkor minket körülvesz! NE legyen igazam!

   Szeretettel várom a pénteki előadásaimra, és sok szerencsét a művészettörténeti pályájához! Gyönyörű hivatás!

   István

 13. Kedves István!
  Nagyon jó volt!!!
  Megint hallottam újat! Pedig olyan sokszor vettem már részt részletekbe menő előadáson,…………- de az újdonságok mindig „Szirbeknél” hallok!
  Üdv,
  Füleki Edit

  1. Chère Edith,

   nagyon köszönöm, hogy velem / velünk tartasz a péntek esti előadásokon! Örülök, hogy még tudok neked újat mondani!
   Szeretettel várlak legközelebb is!

   Pusz,i,

 14. Kedves István!

  Egyik kedvenc témakörömről szólt az előadásod, a tőled megszokott könnyed stílusú, de alapos elemzéseiddel.
  Örülök, hogy tervezed beleszőni a témát másik előadásaidba is.
  Köszönjük az élményt!

  Ildikó

  1. Kedves Ildikó!

   Nagyon örülök, hogy sikerült olyan témát választanom, amely a szívedhez közel áll!
   Köszönöm, hogy meghallgattad és visszajeleztél! Bízom abban, hogy a jövőben is be tudsz kapcsolódni az előadássorozatomba és újra mesélhetek majd!

   Szeretettel várlak!

   Pusz,i,

 15. Kedves István!
  Az előadásod után,gyorsan leemeltem a polcrol Delacroix naplóját,amit bizony igen régen olvasgattam ifju koromban.Sok emlék tört rám a zebegényi Szőnyi kertben nyaranta működő művészeti szabadiskolában töltött évekből. Megalakítottuk a „Zebegényi Műhely”alkotó csoportot Kórusz József mesterrel az élen… Béreltünk egy házat a hegyoldalba és az iskola sufniában egész évben összejártunk alkotni. Hétvégente Szegedről utaztam fel mindig hogy együtt lehessek „művészpalánta cimboráimmal, rajzoltunk,festettünk,rézkarcolzunk,folyt a világmegváltás….. Barátnők jöttek mentek! Mindenki kapott valami nagy mester nevet. Haller Géza festő barátom/sajnos már az égben művészkedik/ nevezett engem Delacroix ának! Talán volt valami hasonlóságom szerinte,pedig én nem nagyon festettem inkább grafikáztam. Ő volt egyébként Toulouse Lautrec. Jó kis társaság! Hát most belemerülők a naplóba. Látod hova vezetnek az előadásaid? Nagy köszönet érte! Barátsággal ölellek : András

  1. Kedves András!

   Több mint megtiszteltetés számomra, hogy követed az előadásaimat, és időről-időre megtisztelsz azzal, hogy visszajelzel!
   Az pedig külön öröm számomra, hogy ilyen értékes emlékeket sikerül felélesztenem benned….! Örömmel olvasom soraidat a „Zebegényi Műhely” csoportról, és az ott megélt alkotótói pillanatokról!
   Távolról követem munkásságodat, értéke, mindig értéke gondolatisággal átszőtt alkotásaidat! Bízom abban, hogy hamarosan személyesen is találkozhatunk, eljuthatok a műhelyedbe és ott láthatom alkotásaidat! Talán majd egyszer megélem azt a megtiszteltetést is, hogy egyik kiállításodat megnyithatom!? Ki tudja…..????
   Tisztelettel és baráti üdvözlettel

   István

 16. We absolutely love your blog and find the majority
  of your post’s to be just what I’m looking for. Does
  one offer guest writers to write content for you personally?
  I wouldn’t mind creating a post or elaborating on some of the subjects you write concerning
  here. Again, awesome web site!

 17. Oh my goodness! Awesome article dude! Thank you so much, However
  I am encountering problems with your RSS. I don’t understand
  the reason why I am unable to subscribe to it.
  Is there anybody else having the same RSS problems?
  Anyone who knows the solution will you kindly respond?
  Thanx!!

 18. Hi there just wanted to give you a quick heads up.
  The words in your post seem to be running off the screen in Firefox.

  I’m not sure if this is a formatting issue or something to
  do with browser compatibility but I figured I’d
  post to let you know. The layout look great though! Hope you
  get the issue resolved soon. Thanks

 19. Hey! This is my first visit to your blog! We are a
  group of volunteers and starting a new project in a community in the same niche.
  Your blog provided us valuable information to work on. You have done a extraordinary job!

 20. What’s Taking place i’m new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It absolutely helpful and
  it has aided me out loads. I’m hoping to contribute & assist different users like its aided me.

  Good job.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hasonló bejegyzések