A MILÓI VÉNUSZ MISZTÉRIUMA

Azon ritka, és szerencsés emberek közé tartozom, akik nap mint nap ott állhatnak a Milói Vénusz előtt, a Louvre múzeumában. Tárlatvezetőként megpróbálom néhány percbe sűríteni a leglényegesebb tudnivalókat, és már rohanunk is tovább, hiszen ezer más csoda vár még ránk! Figyelem az arcokat, a kapkodva készülő fotókat és azon sajnálkozom, hogy az istennővel történt találkozás csupán csak erről szólt! Szomorúan gondolok arra, mi mindent szerettem volna még elmondani róla! Most itt van az alkalom, hogy kicsit pótoljuk ezt a hiányosságot! Az alábbiakban küldöm a képes beszámolót és a videofelvételt azoknak, akik lemaradtak az előadásomról. Utazzunk együtt a milói Vénusz titkokkal teli „misztérium-világában„!

A MILÓI VÉNUSZ MISZTÉRIUMA

Évről-évre, a Párizsba látogató magyar turisták százainak mutathatom meg a Louvre múzeumát, és kommentálhatom a mesésen gazdag gyűjteményét. Ha létezik a Mona Lisa mellett egy mű, amelynek nevét mindenki kívülről ismeri, hát az bizony a Milói Vénusz. A tárlatvezetés során nincs arra lehetőségem, hogy érdemben meséljek erről az ókori görög szoborról!

Amikor ott állunk a múzeumban a szerelem istennője előtt, számtalan kérdés merül fel bennünk! Miért gondoljuk azt, hogy a szobor Vénuszt ábrázolja? Ki faraghatta, és hogyan került a francia gyűjteménybe? Mit tarthatott a kezében? Minek köszönheti a világraszóló hírnevét? Az előadáson ezekre és további érdekfeszítő kérdésekre keressük a választ, miközben Vénusz kalauzolásával, valamint képek és izgalmas történetek segítségével bepillantunk az ókori Görögország csodálatos világába. 

KETTESBEN A MILÓI VÉNUSSZAL

Ahhoz, hogy megérthessük az ókori Görögországból hozzánk érkezett egyik leghíresebb márványszobor valós értékét, ott kell hagyjuk a turisták zajos tömegét, és kettesben kell maradjunk az istennővel. Így ismerhetjük csak meg a történetét, és érthetjük meg sejtelmes misztériumát.

EGY KALANDOS UTAZÁS TÖRTÉNETE: „MILOS-tól -PÁRIZS-ig

A milói Vénusz felfedezésének története, már önmagában felér egy 12 részes izgalmas krimisorozattal. A lap alján található videóban, képekkel illusztrálva részletesen elmesélem a szobor megtalálásának és Franciaországba szállításának izgalmas történetét.

…ÉS A HÍRNÉV SZÁRNYRA KAP!

Bonaparte Napoléon uralkodásának ideje alatt, a Louvre gyűjteménye csodálatos gazdagodásra tett szert. A császár 1815. évben bekövetkezett bukása után a „begyűjtött” értéktárgyak nagy részét vissza kellett szolgáltatni. Így a milói Vénusz értéke megsokszorozódott! Ehhez az is hozzájárult, hogy ez időben Párizs volt a világ kulturális fővárosa, és minden fiatal művész a Vénuszt és társait tanulmányozta.

A „KÉZNÉL-LEVŐ” HIPOTÉZISEK

Az elmúlt 200 év során sokan, sokféle hipotézist állítottak fel arra vonatkozóan, hogy a milói Vénusz hogyan tarthatta kezeit! Ezek közül néhány, számomra érdekesnek tűnő elképzelést felvázoltam a lap alján található videóban.

MINDEN „CSAK” NÉZŐPONT KÉRDÉSE

A szobor talapzatát többször átfaragták, így ma nagyon nehéz megállapítani azt, hogy az ókori alkotója számára melyik lehetett a fő nézőpont! Összehasonlítva más, hozzá hasonló, hozzánk eljutott szoborral, könnyen beilleszthetjük egy sorozatba. Több ilyen Vénuszt ábrázoló mű kezében, a szeretőjének pajzsát láthatjuk. Talán egy ehhez hasonló tárgyat tarthatott valaha a milói Vénusz is? Választ találhattok minderre az alábbi videofelvételen.

Szeretettel várom véleményeiteket, visszajelzéseiteket a lap alján található kommentablakban!

ISTVÁN

AZ ALÁBBI LINKRE KATTINTVA MEGNÉZHETITEK AZ ELŐADÁSRÓL KÉSZÜLT VIDEOFELVÉTELT!

https://www.facebook.com/istvan.szirbek/videos/3578439048850605/UzpfSTEwMDAwMDUzNjM1MjU4ODpWSzozNTc4NDM5MDQ4ODUwNjA1/

Galéria

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló bejegyzések