TOULOUSE LAUTREC ÉS A MESÉS MONTMARTRE

Ki ne hallott volna a párizsi Montmartre szent hegyéről, és annak XIX. századi fénykoráról, a híres bálok időszakáról? Nap mint nap turisták ezrei kaptatnak fel a magaslatra, annak reményében, hogy sikerül elcsípniük valamit a múlt távolba vesző, dicső foszlányából. Ebben segít nekünk művészetével a kor egyik legnagyobb krónikása: Henri de Toulouse-Lautrec. Életét megismerve és alkotásait elemezve pillanthatunk be ebbe a mesés világba! Erről szól az alábbi képes összefoglaló és a lap alján található, az előadásról készült videofelvétel.

Toulouse-Lautrec a XIX. századvégi Párizs híres festője. Képei elemzésével, valamint korabeli újságcikkek, levelezések és tanulmányok segítségével pillantsunk be a századvégi Montmartre mesés és hívogató világába! Üljünk ott a festő asztalánál a Moulin Rouge egyik előadásán, amint éppen gyors mozdulatokkal örökíti meg noteszébe a kánkánt táncoló hölgyek sziluettjét. Kísérjük el a különböző kabaré és cirkuszi előadásokra, hogy megérthessük mi is volt az, ami az akkori „tout Paris”-t, és őt is kellemes rabságban tartotta! Lépjünk be vele a piros lámpás házakba, ahol a félhomály bújtató rejtekében, pohárral kezükben csábos pillantással hívogatnak bennünket egyre beljebb és beljebb! Hölgyek, Urak, kalandra fel……!

Kérem, hogy a lap alján található levelezőablakban jelezzetek vissza, ha olvastátok az összefoglalót ÉS / VAGY megnéztétek az előadásomról készült videót! KÖSZÖNÖM!

***Az alábbi képekre kattintva, azok kinagyíthatóak!

AZ ÍGÉRETES KEZDETEK ÉS A TRAGÉDIA

Toulouse-Lautrec egy ősi nemesi család leszármazottjaként született Albi városában 1864-ben. Fiatalkoráig úgy tűnt, hogy a francia arisztokrácia szokásos életét fogja élni. Majd derült égből villámcsapásként derült fény a genetikus betegségére, melynek következtében megállt a növekedésben /1,52 m/ és mint tudjuk, ettől kezdődően életét a festészetnek szentelte.

PÁRIZS ÉS A TANULÓÉVEK

A sikeres érettségi vizsgája után Párizsba érkezett, ahol hamarosan a Montmartre lábánál található Fernand Cormon műhelyébe került. Ebbe a festő-tanodába járt az akkori felnövekvő új nemzedék, aki új utakon elindulva forradalmasította a XIX. századvégi festészet életét. Inspirációként ehhez a „Tout- Paris” által látogatott szent hegy eseményei szolgáltatták a hátteret!

MONTMARTRE: EGY ŐRÜLT VILÁG

Toulouse-Lautrec a Montmartre nyüzsgő ezerszínű világában élte fiatalkorának legszebb éveit. Barátaival belevetette magát az éjszakai élet programjaiba, ott volt a bálok és kabarék estéin, Medrano cirkusz előadásain, és a kávézók zsúfolt termeiben bemutatott kínai árnyjátékokon is. Rendszeres látogatója volt a piros lámpás házaknak, ahol a hölgyek nemcsak modellként szolgáltak….!

A SZÉLMALMOK ÉS A BÁLOK

Az egyik legismertebb és leglátványosabb helye a Montmartre éjszakai, szórakoztató világának, minden bizonnyal a szélmalmokból átalakított táncoshelyek voltak. Itt együtt szórakozott a burzsoá a munkással, a fiatal diák az idős korosztállyal. Toulouse-Lautrec lelkes krónikásként ott volt ezeken az eseményeken és számos művén keresztül bepillantást enged ebbe a hajdani, mesés világba.

TOULOUSE-LAUTREC ÉS A MODERNÍTÁS

A századvég forrongó művészi világa új kifejező eszközöket keresett. Ehhez szolgált inspirációként a japán nyomatok kompozíciós és színvilága. A művek sokszorosításában nagy szerepet játszó új megoldásként jelentkeztek a kőnyomatok, melynek technikáját Toulouse-Lautrec magas művészi fokon művelte. Neki köszönhetően született meg a plakátművészet! Alkotásainak színei és formai újításai modellként szolgáltak a XX. század elején dolgozó művészeknek! Ő volt az egyik nagy művész, aki alkotásaival hozzájárult az avantgarde megszületéséhez. Hogy hogyan? Minderről információkat kaphattok az alábbi videómból. Jó szórakozást!

Galéria

Megosztás

Share on facebook
Share on email
Share on print
Share on twitter
Share on linkedin

Egy válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hasonló bejegyzések