AZ IGAZI D’ARTAGNAN NYOMÁBAN

Mindenki ismeri D’Artagnan-t a híres negyedik muskétást! Köszönet érte Alexandre Dumas-nak, aki halhatatlanná tette őt a Három testőr című regényébenben. De hős figurája mögött ott rejtőzik egy valódi ember, az igazi D’Artagnan! Az élettörténete még izgalmasabb, mint az irodalmi főhős meséje.

Hogyan vált a vidéki kisfiú a muskétások leghíresebb hősévé, majd később a Napkirály bizalmas emberévé? Mit is tudunk kalandos életéről, és regénybe illő haláláról? Hogyan és miért borított titkos fátylat a múlt D’Artagnan figurájára, hol húzódik a valóság és a fikció határa az ő történetében?

Az alábbiakban az előadásról készült rövid összefoglalót és videofelvételt talájátok! Jó szórakozást!

Kérem, hogy észrevételeiteket, véleményeteket a lap alján található kommentablakba írjátok!

KÖSZÖNÖM!

A galéria képeire kattintva, azok kinagyíthatóak!

D’ARTAGNAN SZÍVÜNK HŐSE

Minden karácsonykor „kötelező-programként” megnézzük a Három testőr történetét, akik négyen voltak. Alexandre Dumas regényeinek tévé és filmváltozatai, évről-évre elvarázsolnak bennünket. A szívünkbe zártuk D’Artagnan és társainak történetét, és úgy izgulunk értük, mintha nem ismernénk a események végét. De vajon ki volt az igazi Gascogne-i legény, mit tudunk róla, és barátairól?

A REGÉNYHŐS ÉS VALÓDI MUSKÉTÁS

Hogyan kezdődött Dumas és regényhősének kapcsolata? Mi keltette fel az író érdelődését a hős iránt? Hogyan lett pillanatok alatt három D’Artagnan ? Ezekre a kérdésekre is keressük a válaszokat az előadásomban!

A VALÓDI D’ARTAGNAN GYEMEKKORA

Hiteles források mesélnek D’Artagnan gyermekkoráról, arról az időszakról, amely még nem szerepel Dumas regényeiben. Hol és hogyan élt a kisfiú, miért indult el valójában Párizsba, hogy szerencsét próbáljon?

A MUSKÉTÁSOK A REGÉNYBEN ÉS A XVII. SZÁZADBAN

Milyen volt a muskétások élete a XVII. századi francia fővárosban? Kik voltak ők valójában és hogyan csatlakozott hozzájuk D’Artagnan?

AMIKOR D’ARTAGNAN ÁLMA VALÓRA VÁLIK

Milyen töténelmi helyzetbe csöppent bele hősünk, és hogyan követik Dumas regényeiben a szereplők a valós eseményeket? Hogyan vált D’Artagnan gyermekkori álma valóra a Napkirály uralkodása idején?

D’ARTAGNAN KÜLÖNBÖZŐ SZEREPEKBEN

Találkozunk vele „barátságos-börtönőrként„, gondolkodás nélküli, parancsot végrehajtó muskátás kapitányként, és ellentmondást nem tűrő kormányzóként! Ezek a különböző szerepek jól kirajzolják D’Artagnan valódi jellemét, és karakterét!

D’ARTAGNAN ÉS A „SZÍV-ÜGYEK

A muskétások szívtipró délceg katonák hírében álltak. A rendőrségi feljelentések számtalan ilyen ügyről számolnak be az utókornak! De mi volt a helyzet D’Artagnan körül? Hogy sikerült a házassága? Dumas regényeiben miért van Ő mindig a közelben, amikor a király valamilyen intim jelenetekben szerepel?

D’ARTAGNAN HALÁLA ÉS EMLÉKE

Hol, mikor és miért halt meg D’Artagnan, és hogyan és miért őrizzük őt mindannyian jó emlékezetünkben?

A nyílra kattintva elindul az előadásról készült videó.

Galéria

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló bejegyzések