LOUVRE, A MÚLTUNK KÉPEI

A Louvre múzeumának ezévi nagysikerű kiállítása nyomán, egy videoelőadás-sorozatot kínálok nektek! Köszönöm mindenkinek, aki itt volt velem / velünk, és így újra együtt utazhattunk a művészetek világában! Ebben a részben arról mesélek, hogy a középkorban hogyan szolgálnak a „dolgaink” a hit tökéletesebb megértéséhez, és hogy a tárgyak hogyan segítik az embert a boldogabb élet útjára lelni. Az alábbiakban az előadásról készült rövid összefoglalót és egy videofelvételt találtok. Jó szórakozást kívánok!

Kérem, hogy észrevételeiteket, véleményeteket a lap alján található kommentablakba írjátok!

KÖSZÖNÖM!

A galéria képeire kattintva, azok kinagyíthatóak!

A TÁRGYAK A HIT SZOLGÁLATÁBAN

A beköszönő középkor során, a „dolgaink” a Biblia szerplőit veszik körül. Így vagy úgy, de segítenek bennünket abban, hogy megértsük az Egyház üzeneteit, és így könnyebben találjunk a hitünkre. A tárgyak utalnak a szereplőkre és közelebb hozzák őket a szívünkhöz. A késő középkorban a „dolgaink” helyettesítik a szent személyeket, és átveszik a főszerepet a különböző ábrázolásokban!

A HIT ÉS A TÁGYAK KAPCSOLATA A FÖLDKEREKSÉG MÁS NÉPEINÉL

Milyen szerepet töltenek be a tárgyak a hit világában, a zsidó-keresztény kultúrkörön kívül? Milyen „isteni-gondolatokat” közvetítenek az Afrikában, Ázsiában, vagy Amerikában élő népek kultúrájában? Ezekre a kérdésekre is megtaláljátok a válaszokat a lap alján található videoelőadásban!

A RENESZÁNSZ BEKÖSZÖNTÉSE, AVAGY A „DOLGAINK EMANCIPÁCIÓJA

Az ókori modell központi szerepbe kerülése, és a társadalom gazdasági modellváltása újra fókuszba helyezte a „dolgainkat” úgy, hogy azok önálló üzenettel bírtak. Így volt ez a vallás, vagy a mindennapi életünk területén is….!

ÖRÖK ÉRTÉKEINK, ÖRÖK GONDOLATAINK

Verona, Sienna, Párizs,……és a lista hosszú! Hogyan szólnak hozzánk és üzennek nekünk a modern csendélet remekei? Utazzunk a művészetek világában, gyönyörködjünk a legszebb alkotásokban, amelyek hozzánk vezetnek és rólunk szólnak!

Az alábbi képre kattintva megnézhetitek az előadásról készült videofelvételt!

Galéria

Megosztás

Share on facebook
Share on email
Share on print
Share on twitter
Share on linkedin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hasonló bejegyzések