LOUVRE, A MÚLTUNK KÉPEI

A Louvre múzeumának ezévi nagysikerű kiállítása nyomán, egy videoelőadás-sorozatot kínálok nektek! Köszönöm mindenkinek, aki itt volt velem / velünk, és így újra együtt utazhattunk a művészetek világában! Ebben a részben arról mesélek, hogy a középkorban hogyan szolgálnak a „dolgaink” a hit tökéletesebb megértéséhez, és hogy a tárgyak hogyan segítik az embert a boldogabb élet útjára lelni. Az alábbiakban az előadásról készült rövid összefoglalót és egy videofelvételt találtok. Jó szórakozást kívánok!

Kérem, hogy észrevételeiteket, véleményeteket a lap alján található kommentablakba írjátok!

KÖSZÖNÖM!

A galéria képeire kattintva, azok kinagyíthatóak!

A TÁRGYAK A HIT SZOLGÁLATÁBAN

A beköszönő középkor során, a „dolgaink” a Biblia szerplőit veszik körül. Így vagy úgy, de segítenek bennünket abban, hogy megértsük az Egyház üzeneteit, és így könnyebben találjunk a hitünkre. A tárgyak utalnak a szereplőkre és közelebb hozzák őket a szívünkhöz. A késő középkorban a „dolgaink” helyettesítik a szent személyeket, és átveszik a főszerepet a különböző ábrázolásokban!

A HIT ÉS A TÁGYAK KAPCSOLATA A FÖLDKEREKSÉG MÁS NÉPEINÉL

Milyen szerepet töltenek be a tárgyak a hit világában, a zsidó-keresztény kultúrkörön kívül? Milyen „isteni-gondolatokat” közvetítenek az Afrikában, Ázsiában, vagy Amerikában élő népek kultúrájában? Ezekre a kérdésekre is megtaláljátok a válaszokat a lap alján található videoelőadásban!

A RENESZÁNSZ BEKÖSZÖNTÉSE, AVAGY A „DOLGAINK EMANCIPÁCIÓJA

Az ókori modell központi szerepbe kerülése, és a társadalom gazdasági modellváltása újra fókuszba helyezte a „dolgainkat” úgy, hogy azok önálló üzenettel bírtak. Így volt ez a vallás, vagy a mindennapi életünk területén is….!

ÖRÖK ÉRTÉKEINK, ÖRÖK GONDOLATAINK

Verona, Sienna, Párizs,……és a lista hosszú! Hogyan szólnak hozzánk és üzennek nekünk a modern csendélet remekei? Utazzunk a művészetek világában, gyönyörködjünk a legszebb alkotásokban, amelyek hozzánk vezetnek és rólunk szólnak!

Az alábbi képre kattintva megnézhetitek az előadásról készült videofelvételt!

Galéria

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló bejegyzések