PÁRIZS ÉS AZ EIFFEL-TORONY,… A GIMISEK ÁMULATÁBAN

Fantasztikus érzés az, amikor Párizsról mesélve egyszer csak megláthattam a fiatalok szemében a fényt, azt a pillanatot, amikor éppen beleszerettek a városba és az általa kínált csodákba! Így történt ez április 7-én is, amikor a budapesti Facultas Humán Gimnázium gimisei láttak vendégül. Mindez köszönhető Kardos Júlia francia nyelvtanárnak, aki példamutató módon, töretlen lelkesedéssel tanít, szervez és nyit számtalan ablakot diákjai számára! Ezer köszönet neki a meghívásért és mindazért amit megtesz a tanítványiért, időt – energiát nem kímélve….! MERCI BEAUCOUP!

Az alábbi képek a lap alján található videoelőadás témáit illusztrálják, valamint azon a fotók, amelyek a gimisekkel történt találkozáskor készültek!

****A képekre kattintva azok kinagyíthatóak!

POLITIKA ÉS A FORRADALMAK

Mikor és miért született meg az Eiffel-torony? Egy fiatal poitikai rendszer, a III. köztársaság, éppen a francia forradalom 100. évfordulójának megemlékezésére, és az 1889. évi világkiállításra készült. Történt mindez az ipari forradalom zakatoló világában, amikor Gustav Eiffel és irodája, már sok-sok figyelemre méltó építményt emelt!

AZ „ÉGIG ÉRŐ” TORONY

Miért pont 1000 láb magasságú tornyot terveztek a franciák? Vajon milyen hasonló tornyok születtek a világ más részein ebben az időben? Milyen formájú és funkciójú építmények voltak versenyben az Eiffel-torony mellett? Miért éppen ezt a tornyot választották?

2 ÉV, 2 HÓNAP, 3 NAP

Hogyan építették meg ilyen rövid idő alatt ezt a 300 méter magas „VAS-LADY„-t? Az építés fontos szakaszai és technikai nehézségei……! Milyen zseniális megoldásokat talált Gustav Eiffel a munkálatok során felmerülő gondokra?

HOGY MÁSSZAM MEG A „HÖLGYET„?

A megnyitáskor a liftek még nem működtek. Hogyan jutott fel a nagyérdemű az első és a második emeletre? Milyen érzés lehetett számukra először látni a magasból a lábuk előtt heverő Párizst, amelyet III. Napoléon épített újjá? Hogyan, milyen elven működtek a liftek már a XIX. században?

SZÍNEK, HANGOK, FÉNYEK …

Az elmúlt több mint egy évszázados életében, milyen színekben pompázott már a torony? Hogyan festették és festik le újra és újra? Milyen fény és hanghatások kísérik történetét a mai napig?

A TORONY MINT A TUDOMÁNY KAPUJA

Milyen tudományos kísérletek zajlottak a toronyban? Milyen kuriózum-történeteket köthetünk a múltjához, amelyek ablakot nyitottak a jövő kutatásai felé?

A HATÁRTALAN MŰVÉSZET

Sok olyan csodálatos találmány köthető az Eiffel-torony megszületéséhez, amelyek a mai napig meghatározzák művészeti gondolkodásunkat? Melyek ezek?

Ha keresitek a válaszokat a feltett kérdésekre, kérem, hogy nézzétek meg az alábbi videot, amely egy zoom előadásomról készült! Köszönöm a visszajelzéseket a lap alján található chat-ablakban! KÖSZÖNÖM a népszerűsítést!

Galéria

Megosztás

Share on facebook
Share on email
Share on print
Share on twitter
Share on linkedin

6 válasz

  1. ZollllLLLlllli Úr!

   Köszönöm, hogy elolvastad, foglalkoztál vele és visszajeleztél!
   Örülök, hogy tetszett a bejegyzés és az előadásról készült videofelvétel.

   Baráti üdv,
   István

 1. Kedves István!

  Az unokám imádja az Eiffel tornyot. Majd ő átveszi helyettem a stafètát.
  Ha felmegy majd egyszer biztos eszébe fog jutni a nagymamája hogy szeretett volna felmenni….

  Erzsike

  1. Kedves Erzsike!

   Szeretettel várom az unokádat is, de bizton remélem, hogy egyszer még együtt lehetünk fenn a torony tetején!

   Baráti üdv,
   István

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hasonló bejegyzések