PÁRIZS ÉS AZ EIFFEL-TORONY,… A GIMISEK ÁMULATÁBAN

Fantasztikus érzés az, amikor Párizsról mesélve egyszer csak megláthattam a fiatalok szemében a fényt, azt a pillanatot, amikor éppen beleszerettek a városba és az általa kínált csodákba! Így történt ez április 7-én is, amikor a budapesti Facultas Humán Gimnázium gimisei láttak vendégül. Mindez köszönhető Kardos Júlia francia nyelvtanárnak, aki példamutató módon, töretlen lelkesedéssel tanít, szervez és nyit számtalan ablakot diákjai számára! Ezer köszönet neki a meghívásért és mindazért amit megtesz a tanítványiért, időt – energiát nem kímélve….! MERCI BEAUCOUP!

Az alábbi képek a lap alján található videoelőadás témáit illusztrálják, valamint azon a fotók, amelyek a gimisekkel történt találkozáskor készültek!

****A képekre kattintva azok kinagyíthatóak!

POLITIKA ÉS A FORRADALMAK

Mikor és miért született meg az Eiffel-torony? Egy fiatal poitikai rendszer, a III. köztársaság, éppen a francia forradalom 100. évfordulójának megemlékezésére, és az 1889. évi világkiállításra készült. Történt mindez az ipari forradalom zakatoló világában, amikor Gustav Eiffel és irodája, már sok-sok figyelemre méltó építményt emelt!

AZ “ÉGIG ÉRŐ” TORONY

Miért pont 1000 láb magasságú tornyot terveztek a franciák? Vajon milyen hasonló tornyok születtek a világ más részein ebben az időben? Milyen formájú és funkciójú építmények voltak versenyben az Eiffel-torony mellett? Miért éppen ezt a tornyot választották?

2 ÉV, 2 HÓNAP, 3 NAP

Hogyan építették meg ilyen rövid idő alatt ezt a 300 méter magas “VAS-LADY“-t? Az építés fontos szakaszai és technikai nehézségei……! Milyen zseniális megoldásokat talált Gustav Eiffel a munkálatok során felmerülő gondokra?

HOGY MÁSSZAM MEG A “HÖLGYET“?

A megnyitáskor a liftek még nem működtek. Hogyan jutott fel a nagyérdemű az első és a második emeletre? Milyen érzés lehetett számukra először látni a magasból a lábuk előtt heverő Párizst, amelyet III. Napoléon épített újjá? Hogyan, milyen elven működtek a liftek már a XIX. században?

SZÍNEK, HANGOK, FÉNYEK …

Az elmúlt több mint egy évszázados életében, milyen színekben pompázott már a torony? Hogyan festették és festik le újra és újra? Milyen fény és hanghatások kísérik történetét a mai napig?

A TORONY MINT A TUDOMÁNY KAPUJA

Milyen tudományos kísérletek zajlottak a toronyban? Milyen kuriózum-történeteket köthetünk a múltjához, amelyek ablakot nyitottak a jövő kutatásai felé?

A HATÁRTALAN MŰVÉSZET

Sok olyan csodálatos találmány köthető az Eiffel-torony megszületéséhez, amelyek a mai napig meghatározzák művészeti gondolkodásunkat? Melyek ezek?

Ha keresitek a válaszokat a feltett kérdésekre, kérem, hogy nézzétek meg az alábbi videot, amely egy zoom előadásomról készült! Köszönöm a visszajelzéseket a lap alján található chat-ablakban! KÖSZÖNÖM a népszerűsítést!

Galéria

Megosztás

Share on facebook
Share on email
Share on print
Share on twitter
Share on linkedin

6 válasz

  1. ZollllLLLlllli Úr!

   Köszönöm, hogy elolvastad, foglalkoztál vele és visszajeleztél!
   Örülök, hogy tetszett a bejegyzés és az előadásról készült videofelvétel.

   Baráti üdv,
   István

 1. Kedves István!

  Az unokám imádja az Eiffel tornyot. Majd ő átveszi helyettem a stafètát.
  Ha felmegy majd egyszer biztos eszébe fog jutni a nagymamája hogy szeretett volna felmenni….

  Erzsike

  1. Kedves Erzsike!

   Szeretettel várom az unokádat is, de bizton remélem, hogy egyszer még együtt lehetünk fenn a torony tetején!

   Baráti üdv,
   István

 2. Hi there! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my previous room mate! He always kept talking about this. I will forward this article to him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hasonló bejegyzések