EGYIPTOM NAGY ÜNNEPEI

A SZiSZa baráti köre immár 7. alkalommal találkozott a virtuális térben! Nagy örömömre szolgált, hogy ismét sokan voltunk! Ez alkalommal, az ókori Egyiptomban kalauzoltalak benneteket! Bepillantottunk a Nílus-völgyi emberek életébe, és több ezer év távlatában együtt ünnepelhettünk velük!

KÉREM, HOGY A LAP ALJÁN JELEZZETEK VISSZA, HA LÁTTÁTOK ÉS OLVASTÁTOK AZ ALÁBBI ANYAGOT! KÖSZÖNÖM!

ILYEN AZ, AMIKOR A SZiSZa BEKÖLTÖZIK AZ OTTHONOTOKBA!

Köszönet azoknak a barátoknak, akik beengedtek a szalonjukba, és esti mozi helyett,……. engem néztek a TV-ben!

EGYIPTOM NAGY ÜNNEPEI

Ahogy a mi keresztény ünnepeink, úgy az ókori egyiptomiak jeles napjai is a természet és a világ kozmikus rendjéhez alkalmazkodtak. Az életet hozó Nílus áradása, a Nap örök körforgása, a csillagok látszólagos mozgása, a jó és a rossz örök harcában nyilvánultak meg. A tökéletességet megszemélyesítő istenek színes világa és a velük harmóniát kereső emberek találkozásának gyönyörű pillanatai voltak az óegyiptomi ünnepek.

***Az alábbi képekre kattintva, azok kinagyíthatóak!

MIT JELENTETT AZ ÜNNEP AZ ÓKORI EGYIPTOMBAN?

Vajon mit jelentett az ókori egyiptomiak számára az ünnep és az ünneplés? Ha megvizsgáljuk a kérdést, hamar rádöbbenünk arra, hogy számukra az égi és földi világ találkozásának kivételes pillanatait jelentette az ünnep!

A TILTÁSOK HÁLÓJÁBAN

Az év napjait jó, kevésbé jó, rossz, vagy kevésbé rossz napokra sorolták. Minden napnak meg volt a hozzárendelt vallási üzenete és szabályzata! Hogy mit lehetett, vagy kellett csinálni ezeken a napokon? Ezek általában korlátozásokban vagy tiltásokban mutatkoztak meg.

AZ ISTENEK VELÜNK ÜNNEPELNEK

Természetesen az égi rend urai is harcoltak a maguk módján. Úgy mint mi itt a földön, nap-mint nap ők is megvívták egymással harcukat, melyekhez az egyiptomiak, a maguk egyszerű módján a templomaikban asszisztáltak. Ezekről a jeles napokról az épületek falain említést tettek, így szerencsére mi is értesülhetünk róluk!

A KOZMIKUS GONDOLKODÁS TENGELYEI

Az egyiptomi emberek gondolkodásának egyik tengelyét a Nílus jelentette. Az életük a folyó áradásának és apadásának ritmusához igazodott. Így a mezőgazdasági munkák rendje tükröződött naptárukban, ünnepeikben is. Mindent Hapy, a Nílus istene szabályozott számukra.

AZ ÜNNEP ÉS A KOZMIKUS REND

Az egyiptomiak ismerték a fejük fölé boruló csillagos ég világát, amelyet az istenek lakóhelyének tulajdonítottak. Hitük szerint a Nagykutya csillagkép legfényesebb csillaga, a Sothis 70 napos eltűnése és felbukkanása hozta el az új napot, az áradást és ezzel az újévet. Hogy hogyan, azt a lap alján található videoban fejtem ki.

AZ ÚJÉV ÜNNEPE

Az egyiptomiak számára a Nílus áradása jelentette az újév beköszöntét. Minden attól függött, hogy megfelelő volt-e a víz mennyisége? Hogyan várták és ünnepelték minden istenek és emberek éltetőjét, Hapy-t?

VÍZKERESZT?…… – VAGY AMIT AKARTOK!

Egyiptom minden templomában ünnep volt a Nílus áradásának napja, így a mindent és mindenkit éltető „új-víz” megérkezése! A legnagyobb ünnepet természetesen a Karnaki nagy templomban rendezték. Hogyan folyt le ez az ünnep? Minderre a videómban kaptok választ!

A NAP SZÜLETÉSE

Ahogy láttuk, a Sothis csillag elhozta a napot, a nap pedig elhozta a Nílus áradását! Az egyiptomi templomok mindegyike az ország kicsinyített másaként szolgált. A bennük folyó szertartások és a nép ünnepei is a kozmikus rend és Egyiptom harmóniáját hirdették.

AZ OPET ÜNNEP

Az Opet vagy Ipet ünnep, az áradás időszakának második hónapjába illeszkedő nagy „nemzeti” ünnep volt az egyiptomiak számára. Karnak templomából Amon, Mout és Khonsou istenek szobrait ünnepi menet kísérte Luxor templomába. Ott évről-évre megtörtént a cs(U)da és újjászületve, hatalmuk teljében indulhattak vissza mindhárman, hogy egy következő „szerencsés” évet kezdhessenek az egyiptomi néppel karöltve.

Az alábbiakban meghallgathatjátok az előadásról készült videofelvételt!

Egyiptom nagy ünnepei!

Közzétette: István Szirbek – 2020. május 6., szerda

Szeretettel várom a visszajelzéseket az alábbi levelező-ablakban! KÖSZÖNÖM!

Galéria

Megosztás

Egy válasz

  1. Kiváló összefoglaló, önálló gondolatokkal ! Köszönet !
    Indiában ma is látni hasonló ünnepséget 8-12 000 éves szokásrend alapján !

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló bejegyzések