A SziSZa baráti köre immár 8. alkalommal találkozott a virtuális térben velem. Most abba a csodálatos világba kalauzoltalak benneteket, amelyben ünnep, és mindennapjaimat élem! Együtt jártuk be a párizsi Louvre múzeumának termeit, és együtt pillantottunk rá a szerelem örök történetéről készült művekre. Erről szól az alábbi beszámoló!

A Louvre olyan számomra, mint a jó házasság! Mondhatjátok: “Íme, egy szerencsés ember!” Immár több mint 15 éve tart és minden találkozásunkkor megajándékoz egy újabb csodával! Most ebbe a mesés világba invitállak benneteket!

Az előadás során együtt járjuk majd be a múzeum termeit, és keressük fel azokat a műveket, amelyekről Ámor, azaz a Szerelem ránk pillant. Ókori görög vázák és római kori márványszobrok mesélik majd el regényes életét. Láthatjuk azt is, hogyan esik szerelembe a Szerelem, és diszkréten mosolyoghatunk azon, hogy ez még neki sem egyszerű! A reneszánsz időktől a XIX. század végéig született festményeket elemezve megérthetjük, hogy hogyan tanít bennünket Ámor, a szerelem művészetére!

Kérem, hogy jelezzétek a lap alján található ablakokban, ha olvastátok az összefoglalómat, VAGY / ÉS megnéztétek a vidofelvételt! KÖSZÖNÖM!

***A képekre kattintva azok kinagyíthatóak!

A TALÁLKOZÁS ÖRÖME

Belépve a Louvre múzeumába, nap mint nap csodák várnak rám! Az ott pihenő szobrok és festmények, mintha csak rám várnának, beszélnének hozzám. Attól függően, hogy melyik napszakban találkozom velük, éppen fürdenek a fényben, vagy sejtelmes homályba burkolóznak!

ÁMOR, A TANULÁS ÉS A TANÍTÁS MŰVÉSZETE

A különböző korokban alkotó híres művészek művei segítenek bennünket abban, hogy megismerhessük Ámor, azaz a szerelem életét. Vele lehetünk születése pillanatában, láthatjuk, hogyan tanítja éppen Vénusz, a szerelem művészetére, és ott állhatunk mi is előtte, amint éppen bizalmas szavakat suttog egy őt hívó hölgynek.

AMIKOR A SZERELEM SZERELMES

A szerelem felemelő érzés, de sohase felhőtlen! Így van ez Ámor számára is, aki élete nagy szerelmével csodás pillanatok és mély csalódások viharait éli át. Ennek részletes történetét is hallhatjátok a lap alján található videofelvételen.

…. ÉS A MÁRVÁNY ÉLETRE KEL!

Hány meg hány módon és érintéssel nyúlt Canova ahhoz a márványhoz, – amely egy hideg, kemény kőzet valójában – , és keltette a belőle faragott figurákat életre?

AZ ÖRÖK SZERELEM KORA

Az ókori civilizációk számára az igazi szerelem egy filozófiai és vallási téziseken átszűrt dogma eredménye volt. A “hivatalos” ábrázolásokról, legalább is ezt olvashatjuk le. Valójában ugyanolyan ember voltak mint mi, ugyanúgy szerettek és nem szerettek!

AZ IDEÁL KERESÉSE

A középkor elhozta a megközelíthetetlen, vágyott nő eszményét. Ez jól leolvasható a különböző kultúrákban született művekről. A követendő példa a tiszta, misztikus, és számunkra a maga tökéletességében soha el nem érhető szerelem volt.

A GÁLÁNS SZERELEM KORA

A “Les Précieuse” korszaka elhozta az új ideálok és értékek világát. Ebben a nő és a férfi szerepe már kiegyensúlyozottabb volt. Az érték, a megjelenés varázsában, a gondolatok megfelelő szavakba öltésében mutatkozott meg. Az ideál, a “pásztor-énekekben” megénekelt elvágyódásban öltött testet.

A TESTI ÖRÖMÖK VILÁGA

A felvilágosodás kora elhozta a érzékek szabadságát és a testi örömök halmozásában megjelenő világot. Így a szó szabadsága után, ebben az időszakban megszületett a test és az érzékek szabadsága. Ebbe a világba, mint “kukkolók” pillanthatunk be, és lehetünk részesei a sokszor jó érzés határait feszegető jeleneteknek.

A SZERELEM ÉS A MŰVÉSZET HATÁRAIN

A “MA-Művészei” tovább gondolják és feszegetik a művészi kifejezés szabadságának határait. Egy biztos! A maga módján és a maga művészi eszközeivel minden kor megpróbálta megfogalmazni és láttatni Ámor világát!

Galéria
Megosztás
Share on facebook
Share on email
Share on print
Share on twitter
Share on linkedin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hasonló bejegyzések