LEONARDO ÉS VAN GOGH PÁRIZSBAN / utazás 4. nap

ORSAY MÚZEUM KINCSEI – A RENESZÁNSZ PÁRIZS – VIVALDI KONCERT

A SZiSza baráti köre két újabb szenzációs utazásra indul! A francia főváros az 500 éve elhunyt Leonardo da Vinci, és a Párizsban két évet dolgozó Van Gogh művészetének lázában ég! Az utazás célja, hogy mi is bepillantsunk ebbe a rejtelmes és gazdag világba! Az alábbiakban küldöm a negyedik nap tervezett programját!

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: JÚNIUS 15.

 szirbeki@gmail.com 

*** A képekre kattintva, azok kinagyíthatóak!

A XIX. SZÁZADI FRANCIA MŰVÉSZETEK MÚZEUMA

Az utazásunk negyedik napjának első főszereplője, Párizs egyik legnagyobb és legismertebb múzeuma lesz. Több órát fogunk eltölteni a hatalmas Szajna parti épületben. A bejáratnál minden nap hatalmas tömeg áll arra várva, hogy bebocsájtást nyerjen. A jobb oldali fotón egy ilyen „hangulatos” sorbanállás pillanatképét láthatjuk! Mi persze majd, „ahogy szoktuk„, várakozás nélkül, egyszerűen besétálunk a múzeumba!

VASÚTÁLLOMÁS – MÚZEUM

Úgy mint Budapest, Párizs is több vasútállomással büszkélkedhet. Az első pályaudvart /Gare de l’Est/ 1849-ben adták át a forgalomnak. Ide érkeztek nagyjaink, köztük József Attila, Ady Endre és Radnóti Miklós is. A következő fél évszázadban gomba mód születtek a főváros vasútállomásai. A Victor Laloux tervei nyomán épített Orsay pályaudvart, 1986-ban Gae Aulenti elképzslései alapján alakították át múzeummá.

1900 – EGY PÁRIZSI VASÚTÁLLOMÁS

Az 1900. évi világkiállításra érkezők ezen a ma is tökéletes működő órán ellenőrizhették le azt, hogy vonatuk pontosan érkezett-e a Szajna parti megállóba? Az állomáshoz tartozó épületrészek közül, ma is megcsodálhatunk egy báltermet és egy ma is szemtgyönyörködtető „utasellátó – restit„!

MÍTIKUS HELY, PAZAR KILÁTÁS

A homlokzaton található hatalmas mértű óra mögé állva, egy furcsa érzés hatalmasodik majd el rajtunk. Mintha mi is apró részecskéjévé válnánk a tovasuhanó időnek! Egyszercsak azon kapjuk magunkat, hogy a lassan de biztosan továbblépő mutatók ritmusával együtt lélegzünk! Az óra üveglapján átpillantva, szemünk elé tárul majd az egész város. Lábunk alatt nesztelenül, szinte álmosan folydogál a Szajna. Túlsó partján büszkén nyújtózik a Louvre épületegyüttese, miközben a szemben magasodó Montmartre dombját a Sacre Coeur koronázza meg.

TALÁLKOZÁS A MŰVEKKEL

Természetesen egy ilyen gazdag és varázslatos hely számos lehetőséget kínál azoknak, akik nemcsak a „szokásos másfél órára” rohannak oda! Egyrészt a kiállított művek hozzánk intézett üzeneteit szeretném elmesélni! De fontos lenne az is, hogy végigsétálva a termeken személyes élményt, kapcsolatot alakítsatok ki a kiállított művekkel.

A MÚZEUM ÚTVESZTŐIBEN

Tudom, hogy többen jártatok már az Orsay múzeumban. A tapasztalataim azt mutatják, hogy mindig ugyanazokat a festményeket nézzük meg és ugyanazon az útvonalon sétálunk végig. Most ez nem így lesz! Szeretném, ha együtt fedezhetnénk fel a múzeum rejett zúgait, és a kevésbé ismert, de annál szenzációsabb termeit!

AZ IMPRESSZIONISTÁK KORÁNAK FESTÉSZETE

A kiállítási anyag, a XIX. század második felét felölelő francia művészetek gyűjteménye. / 1848 – 1914 / Természetesen mi is a század közepének festészetével kezdjük majd a tárlatvezetést. Terítékre kerül majd Courbet és a realizmus, valamint Manet újító festészete is.

MONET ÉS TÁRSAI

Nem mehetünk ki a múzeumból anélkül, hogy Monet és az impresszionisták festészetét ne elemeztük volna. Az ismert festményeken túl, bizonyára sorra kerülnek olyanok is, amelyekkel eddig még nem találkoztunk! Mivel a múzeum hatalmas gyűjteményének csak egy töredékét tudják bemutatni, ezért a kiállított műveket folyamatosan cserélik!

A SZOBROK ZENÉLNEK ÉS MESÉLNEK…

Ezen a vezetésen nagy hangsúlyt helyezünk majd a szobrászati alkotások ismertetésére is. A tapasztalataim azt mutatják, hogy az „átlag turisták” berohanak a múzeumba, végigvágtatnak az imresszionista tárlaton, majd eltűnnek, mint a kámfor! Mi majd együtt elemezzük a szobrok könnyebben és nehezebben megérthető üzeneteit!

VAN GOGH MŰVEI AZ ORSAY MÚZEUMBAN

A nap fénypontja természetesen a Van Gogh képeivel történő találkozás lesz! Megpróbáljuk majd megérteni és megérezni a festő világát, amely mindig az őrület és a zsenialítás határán billegett.

GAUGUIN ÉS VILÁGA

Van Gogh életművétől és festészetétől elválaszthatatlan Gauguin művészete. De vajon miről szól ez utóbbi sokszor furcsa világa? Képeinek elemzése segít majd nekünk abban, hogy jobban megértsük a kor francia festészetét és mindazt, ami összekötötte, illetve eltaszította egymástól a két „nehéz embert.”

A NŐI MESÉK: ÉRZELMEK ÉS SZERELMEK

A XIX. századi francia szobrászok, igaz különböző stílusban, de mindig lángoló szerelemmel ábrázolták koruk asszonyait. A nőkre pillantva milyen gondolatok fogarmazódtak meg bennük és hogyan találtak művészi eszközöket ahhoz, hogy átadják nekünk finom érzéseiket?

A XIX. SZÁZADI FRANCIA TÁRSADALOM KÉPEKBEN

A múzeumi sétánk során, a művek segítségével egy képzeletbeli sétát tehetünk a XIX. századi Franciaországban és annak fővárosában. Járhatunk majd a Montmartre-on, ahova a „Tout Paris” járt mulatni, ott állhatunk majd a mosónők életének nehéz pillanataiban, és elkísérhetjük a burzsoázia jeles hölgyeit is egy kedves vasárnapi sétára.

TILTOTT ÉS VÁGYOTT EROTIZMUS

A múzum féltve őrzött kincsei között találunk néhány „ollé-ollé” darabot is. Hogy ezeknek mi a háttérüzenetük, hogy miért és hogyan születtek meg, hogy mi a valódi művészi értékük,……minderről majd a tárlatvezetésen szerenék mesélni. Gyengébb idegzetűek jobb, ha ennél a résznél nem figyelnek majd rám…!

PÁRIZS MEGÉRT EGY MISÉT

Minden magyar ember ismeri a híres mondatot: „Párizs megér egy misét!” De mi minden köti IV. Henrik francia királyt Párizshoz és annak reneszánsz kori eseményeihez. Ellátogatunk azokra a helyekre, ahol az első burbon uralkodó járt illetve megtekintjük azokat az épületeket, amelyeket ő építtetett a francia fővárosban.

SAINT-GERMAIN-L’AUXERROIS

Ez az épület a XVI. századi Louvre templomaként sok fontos történelmi esemény színterévé vált! A „flamboyant” gótika és a korai reneszánsz stílusjegyeit magán viselő épület harangtornya adta meg a jelt a híres Szent Bertalan éjszakájának tragikus eseményeihez. Hogyan történtek ezek, amelyek a vallási háborúk árnyékát vetítik a ma embere elé is.

VIVALDI KONCERT PÁRIZS SZÍVÉBEN

Ebben csodálatos templomban fejeződik majd be az utazásunk 4. napjának programja. Egy esti koncerten, itt csendülnek majd fel Vivaldi Négy évszak c. darabjának ismert dallamai. „Szem nem marad majd szárazon!

Szeretettel várom a visszajelzéseket az alábbi hozzáMszólások rovatban, és az előzetes jelentkezéseket az utazásra!

Galéria

Megosztás

Hasonló bejegyzések