LEONARDO ÉS VAN GOGH PÁRIZSBAN / utazás 3. nap

A RENESZÁNSZ MESÉS VILÁGA

A SZiSza baráti köre két újabb szenzációs utazásra indul! A francia főváros az 500 éve elhunyt Leonardo da Vinci, és a Párizsban két évet dolgozó Van Gogh művészetének lázában ég! Az utazás célja, hogy mi is bepillantsunk ebbe a rejtelmes és gazdag világba! Az alábbiakban küldöm a harmadik nap tervezett programját!

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: JÚNIUS 15.

Kérem jelezzétek előzetesen, hogy melyik utazás érdekelne benneteket! Ez segítene abban, hogy kalkulálhassam az árakat és kialakíthassam a költségvetést! Szeretettel várom jelentkezéseteket a következő e-mail címre:

 szirbeki@gmail.com 

*** A képekre kattintva, azok kinagyíthatóak!

CHANTILLY ÉS A„TEJSZÍNHAB-KASTÉLY”

Busszal érkezünk a Párizstól 50 kilóméterre északra található városba, amely többek között arról híres, hogy itt találták fel a tejszínhabot. A helység ékességét jelenti ez a kastély, melynek központi részét egy híres XVI. századi francia építésznek /Jean Bullant/ köszönhetjük. Az épület nagyobbik részét a XIX. században újjáépítették.

EGY MESÉS GYŰJTEMÉNY, EGY MESÉS HELYEN

A kastély hihetetlen gazdagságát Condé hercegeinek / XVII – XIX. század / köszönheti. Henri d’Orléans, duc d’Aumal kívánságának megfelelően a kiállítás tárgyai nem hagyhatják el a kastélyt. Nagy örömmel fogom nektek megmutatni a gyűjtemény legszebb képeit és tárgyait!

AZ „ÁRTATLANOK SZÖKŐKÚTJA” PÁRIZS SZÍVÉBEN

A középkorban itt volt a város temetője és híres piaca. A hely ékességét jelentő, 1548-ban emelt reneszánsz szökőkutat többször átépítették. De vajon mi köze van az „ártatlanokhoz” és kik voltak ők valójában? Tudjuk, hogy innen indultak utolsó útjukra az elítéltek és ide érkeztek a városba bevonuló királyok is. Azt hiszem, hogy ezen hely története és színes anekdotái is megérnek majd egy hosszabb mesét!

A VÁSÁRCSARNOK ÉS AZ ŐSERDŐ TITKAI

Az elmúlt években a vásárcsarnokot teljesen újjáépítették. Az őszi utunkon végigjárjuk majd lépcsőit és helyiségeit és együtt fedezzük fel mindazon zseniális technikai megoldásokat, amelyek jellemzik a XXI. századi épületet. Arra is fény derül majd, hogy mi köze ennek a modern csodának a trópusi őserdőkhöz!?

SAINT-EUSTACHE TEMPLOM ÉS KINCSEI

A XVI. században épített templom, a késő gótika és a korai reneszánsz korának építészeti remeke. Az épület előtt 1986-ban elhelyezett Henri Miller „Écoute” szobor, a hely évszázados történetetit figyeli. Ezek közül lesznek olyanok, melyeket kénytelen lesz újra meghallgatni, hiszen néhányat én is elmesélek majd nektek! Remélem, hogy nem fogjuk nagyon untatni! Ahogyan én ismerem a csapatot, mi biztosan tudunk neki újat suttogni!

EGY ÉPÍTÉSZETI CSODA PÁRIZS SZÍVÉBEN

A 105 m hosszú öt hajós templomépület szentélye körül, egy dupla elkerülő folyosóra nyílnak a gyönyörű kápolnák. Az ég felé törő csúcsíves boltozatok, szédületes magasságban, 33 méteren záródnak össze a fejünk felett. A templomvizit során, a különböző díszítő elemek gazdag tárházát fedezhetjük majd fel együtt. Többek között arra a kérdésre keressük majd a választ, hogy hogyan sikerült harmóniát találni a gótikus struktúra és a reneszánsz díszítőelemek között?

ÉGLISE SAINT-ÉTIENNE-DU-MONT ÉS A RENESZÁNSZ „JUBÉ”

Az 1491 és 1624 között épült híres párizsi teplom ugyancsak magán viseli a gótika és a reneszánsz korok stílusjegyeit. Hogyan kapcsolódik az épület a francia főváros egyik nagy védőszentjének /Sainte Geneviève/ életéhez és a hunok félelmetes világához? Mit jelent a „jubé” és miért kivételes kuriózum éppen ez a szentélyrekesztő?

PANTHÉON, A NEOKLASSZICIZMUS FELLEGVÁRA

Az épület homlokzatát az i.e. I. században épült római Pantheon, míg a kupoláját a San Pietro in Montorio dombján álló, Bramante által XVI. században emelt Tempietto ihlette. A nemrég felújjított épület, mely egyben Franciország nagyjainak temetkező helye is, számtalan kuriózummal szolgál majd nekünk. A bátrabbak természetesen felmehetnek a kupolájába is, ahonnan a város egyik legszebb panorámája tárul majd szemük elé.

A LOUVRE ÉS A „NAPI RENESZÁNSZ”

A világ egyik legnagyobb múzeumában fejezzük majd be a nap programját. Mit is üzen valójában a bejárat fölött emelkedő piramis az odalátogatóknak? Egész nap fürdőzve a nap, éjszaka pedig a csillagok fényében hogyan születik folyamatosan újjá ez a valóban kuriózum épület a szemünk láttára? Vajon értjük-e az igazi üzenetét, vagy csupán bejáratként használjuk a sokak számára „oda-nem-illő” épületet? A tudománytól az ezotériáig, a technikai megoldásoktól az esztétikai kíváncsiságig…….!

A FLAMAND MŰVÉSZET AVAGY A FESTÉSZET FORRADALMA

Hogyan forradalmasította az olajtechnika a flamand festészetet és hogyan járult hozzá a reneszánsz megszületéséhez? A múzeum hatalmas gyűjteményének legszebb képeiből válogatunk majd, és ezeket elemezve próbálunk válaszokat találni a felvetődő kérdésekre!

A FRANCIA RENESZÁNSZ MESTERMŰVEI A LOUVRE GYŰJTEMÉNYÉBEN

Hogyan hatott az antik világ művészete a francia emberekre és alkotókra a reneszánsz idején? Milyen zenére és hogyan táncoltak a XVI. századi királyi bálteremben? Hogyan hatott a kor szellemisége a francia divatra? Már akkor is úttörőnek számítottak ebben a kérdésben a franciák, és ha igen, hogyan lehet mindezt leolvasni a múzeumban bemutatott tárgyakról?

A LOUVRE ÉS AZ OLASZ RENESZÁNSZ REMEKMŰVEI

A múzeum Nagy Galériájában felbecsülhetetlen értékű művek százait nézheti meg a látogató. Általában, a rendelkezésre álló idő sürgetése miatt csak rápillantani van idejük néhány műre. Mi nem fogunk rohanni! Elmondhatatlan élmények várnak ránk! Terítékre kerülnek majd Giotto, Botticelli és Leonardo képei…..és/de a lista valóban hosszú……!

LEONARDO PÁRIZSBAN : 1519 – 2019.

Leonardo da Vinci ötszáz évvel ezelőtt, 1519-ben halt meg franciaföldön. Ezen neves évforduló kapcsán, a Louvre egy fantasztikusnak ígérkező kiállítást kínál az érdeklődőknek! Nagyon bízom abban, hogy mi is azok közé fogunk tartozni, akik ezen neves eseményen emlékezhetünk majd meg a világ egyik legnagyobb zsenijéről!

FOLYT. KÖV.

Szeretettel várom előzetes jeletkezéseiteket, az észrevételeiteket és véleményeiteket az alábbi hozzá(M)szólások rovatban! KÖSZÖNÖM!

Galéria

Megosztás

Share on facebook
Share on email
Share on print
Share on twitter
Share on linkedin

Hasonló bejegyzések