LEONARDO ÉS VAN GOGH PÁRIZSBAN / utazás 5. nap

FANTOM OPERÁJA – FRAGONARD PARFÜMMÚZEUM – GALERIES LAFAYETTE

A SZiSza baráti köre két újabb szenzációs utazásra indul! A francia főváros az 500 éve elhunyt Leonardo da Vinci, és a Párizsban két évet dolgozó Van Gogh művészetének lázában ég! Az utazás célja, hogy mi is bepillantsunk ebbe a rejtelmes és gazdag világba! Az alábbiakban küldöm az ötödik nap tervezett programját!

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: JÚNIUS 15.

szirbeki@gmail.com 

*** A képekre kattintva, azok kinagyíthatóak!

A FANTOM OPERÁJA

Az utolsó napon ellátogatunk Párizs XIX. században épült operájához. Kürüljárjuk és elmesélem majd, hogy hol lakott a fantom és miért épp itt kell őt keresnünk. Megbeszéljük majd azt is, hogy hogyan illeszkedik ez a valóban csodálatos épület a III. Napoleon által épített új városrészbe.

OPERA GARNIER

Ki volt Charles Garnier és hogyan építette a frania főváros operáját. Miért éppen őt választotta a császár az épület megtervezésére és kivitelezésére? Milyen kapcsolat fűzte a fiatal építészt az uralkodó családhoz? Milyen nehézségekkel kellett megküzdeni a több évtizedig tartó munkálatok során? Ezekre a kérdésekre keressük majd együtt a válaszokat!

III. NAPOLEON STÍLUSA?

Valójában milyen stílusú épületről van szó és hogyan lehet leolvasni a sílusjegyeket a struktúrájáról, valamint díszítéseiről? Hogyan újították fel a vonzó alakú hölgyeket /cariatides/, amelyek hajdanában gázlámpákként működtek. Sok-sok részlet és titok felfedése vár itt ránk!

FRAGONARD PARFÜMMÚZEUM

Párizs egyik leghíresebb parfümmúzeumába látogatunk a délelőtt folyamán. A dél-franciaországi /Grasse/ alapítású családi vállalkozás párizsi épületében fogunk ismerkedni a különböző parfümökkel. Természetesen egy szakavatott vezetőt kérünk majd fel arra, hogy bevezessen minket az illatok világába.

A PARFÜM TITKAI

A múzeumban bőséges információt kaphatunk a parfüm készítéséről. Megtudhatjuk majd, hogy melyik földrészekről gyűjtik össze a különböző növényi alapanyagokat és milyen eljárásokkal nyerik ki belőlük a drága esszenciát. A kiállított tárgyak segítségével végigkísérhetjük a „párfüm-fejlődését” az ókortól napjainkig.

AZ ILLATOK ÉS A MŰVÉSZET

Nem elég a parfümöt előállítani! Hozzá méltó környezetben, illetve tartó edényekben kell tárolni. A hosszú évszázadok során számtalan, szebbnél szebb alkotás született, ezekből is megismerhetünk majd néhány egészen kivételes szépségű darabot.

PARFÜM AJÁNDÉKBA…

A „bevezetés a francia parfümök világába” sétánk után, lehetőség nyílik majd arra, hogy vásároljunk is! Itt majd megoldható a karácsonyi ajándékok beszerzése és nem kell december 23-a délután vágtatni, hogy nagy rohanásban beszerezzük a megfelelő színű svájcisapkát …….!

GALERIE LAFAYETTE

Az Alsace-ból érkező Théophile Bader és Alphonse Kahn 1893-ban alapított egy „Újdonságok boltját„. Az idők során történt bővítések és fejlesztéseknek köszönhetően ma már 70 000 m2 felületen, mintegy évi 25 millió látogatót fogadnak. Mi is odamegyünk majd és jól feljavítjuk a statisztikai adatokat!

A VILÁG EGYIK LEGSZEBB BOLTJA

Az épületlánc házainak mind az öt emeletén boltok találhatóak. Az igényes portékáktól a luxus kínálatig, a nők mellett a férfiak is megtalálhatják a nekik kínált árucikket. Ha valaki nem kíván vásárolni, akkor is érdemes ide ellátogatnia! Az itt kínált legszebb látniavalók egyike az a bizánci stílusú gyönyörű üvegkupola, amely 33 méter magasan borul a látogatók fölé.

PÁRIZS EGYIK LEGSZEBB KÁVÉZÓJA

Mozgólépcsőkön juthatunk fel a 7. emeletre, ahol egy lélegzetelállító panoráma vár ránk. A város a lábunk alatt hever majd! Karnyújtásnyira tőlünk ott áll majd az Opera, míg a másik oldalon a Momtmartre hegye és a rajta magasodó Sacré-Cœur templom kacsint felénk. Vísszhangként jelez nekünk a Montparnasse torony, de ott áll majd szemmagasságban a mindenki által nagyon kedvelt Eiffel torony is!

Hamarosan küldöm a program leírását és a költségvetést. Kérem, hogy ezek ismeretében nagyon gyorsan küldjétek a jelentkezéseteket! KÖSZÖNÖM!

Szeretettel várom a véleményeket, észrevételeket az alábbi „hozzá(M)szólások” rovatban!

Galéria

Megosztás

Share on facebook
Share on email
Share on print
Share on twitter
Share on linkedin

Hasonló bejegyzések