PÁRIZS – LEONARDO 500…, az év kiállítása a Louvre-ban!

FIGYELEM!

Az utazásunkra MINDEN hely elkelt! Csak várólistára tudok jelentekzőket felvenni:

szirbeki@gmail.com

A SziSza baráti köre 2019. őszére tervezett utazásának programját / 1-5. nap / és a költségvetést az előzőekben már elküldtem. Ezeket a blog oldalam / utazások / rovatában könnyen megtalálhatjátok. Most a túránk egyik csúcspontját jelentő kiállításról küldök nektek egy kis ízelítőt és fontos információkat!

Leonardo da Vinci halálának 500. évfordulójára, a világ egyik legnagyobb múzeuma / Musée du Louvre / egy világraszóló kiállítást szervez! / 2019. október 24 – 2020. február 24. / Az eseményre kizárólag előzetes foglalással lehet bejutni. Jelzem, a csoportos belépők 1 nap alatt elfogytak!

AKIK VELEM / VELÜNK UTAZNAK MAJD, LÁTNI FOGJÁK A KIÁLLÍTÁST!

*** A képekre kattintva, azok kinagyíthatóak!

LEONARDO FRANCIAORSZÁGBA ÉRKEZIK

Az itáliai háborúk egyik legnagyobb csatájája / 1515. Marignan/ után a francia király / I. Ferenc / nagy valószínűséggel találkozhatott a már akkor idős mesterrel. Hívó levelére a 63 éves Leonardo két hű tanítványával átkelt az Alpokon és francia földre lépett! Az Amboise mellett található Clos Lucé kastélyában élete végén otthonra talált!

AZ UTOLSÓ ÉVEK ALKOTÁSAI

A király évi 1000 écus d’or összeget biztosított az idős zseninek, ami akkoriban kisebb vagyonnak számított. Így Leonardo „szabadon dolgozhatott” azért, hogy új mecénásának dicsőségét és nagyságát hirdesse. Miközben tanítványa / Francesco Melzi /megpróbálta egy élet munkáját rendszerezni, a mester tovább alkotott új műhelyében.

FONTOS INFORMÁCIÓK, FORRÁSOK…

Louis Aragon kardinális titkára / Antonio de Beatis / 1517. október 10-én egy látogatást tett Château du Clos Lucé – ben. Erről a kivételes eseményről egy levelében számolt be. Olvasva sorait, fontos és értékes információkhoz juthatunk az idős mester életének utolsó szakaszát illetően. „Jobb keze lebénult, már nem várhatunk tőle szép dolgokat!” – írta az olasz titkár. Igaz! De Leonardo sokat mesélt neki és tőle tudjuk azt is, hogy a festő három képet hozott magával Olaszországból, köztük a Mona Lisa-t.

A „PADRE” HALÁLA

Tudjuk, hogy I. Ferenc francia király nagy szeretettel viseltetett az idős művész iránt. „Padre„, azaz „Atyámnak” szólította és rendszeresen meglátogatta őt. A legenda szerint egy alagút kötötte össze a királyi kastélyt / Château d’Amboise / és az idős ember lakhelyét. Utolsó bejegyzését 1518. júniusában hagyta ránk. / Codex Atlanticus f. 249 v-b 673 r / A király nagy bánatára, aki a hiresztelések ellenére nem volt jelen, Leonardo 1519. május 2-án elhunyt.

LEONARDO UTOLSÓ ÚTJA

A baráti körömmel tavaly nyáron elláttogattunk Clos Lucé-be. Bejárhattuk az épületet és annak mesés parkját, ott sétálhattunk, ahol egykor Leonardo élt és alkotott! Ekkor készült a középső fotó is, amely jól mutatja a távolságot ezen hely és a király kastélya között. Mi egy pillantással „átértünk” oda, ahova az olasz mester utolsó útja vezetett!

AZ „ÖRÖK” NYUGHELY?

Leonardot kérésének megfelelően Amboise kastélyának templomában temették el. / Collégiale Saint Florentin / A XIX. században történt épületrombolás következtében át kellett helyezni a koporsót a Szent Hubertus kápolnába. / Chapelle Saint-Hubert / De vajon az ő maradványai nyugszanak ott? Mit tudunk Leonardo temetéséről? A legújabb kutatási eredmények ismeretében ezekre a kérdésekre is fény derül majd a párizsi tárlatvezetés során!

A LOUVRE FOGADJA A MESTER HAGYATÉKÁT ÉS BENNÜNKET IS…

A világ egyik legnagyobb múzeuma egy világraszóló eseményre készül! Hatalmas gyűjteményében tudhatja a mester 5 híres festményét. / Vierge aux rochers, Belle Ferronnière, Saint Jean Baptiste, Sainte Anne, Joconde. / De ne feledkezzünk meg a mester 22 rajzáról sem! Jelzem, a középső képen látható tömeg ott lesz akkor is, de mi időpontra megyünk és kikerüljük majd….!

A VILÁG NÉGY SARKÁBÓL….

Egy ilyen rangos esemény – mint mindig – természetesen felkorbácsolja az indulatokat! Így volt ez most is! Az olaszok úgy érezték, hogy a franciák „ellopták” tőlük a lehetőséget, hogy Leonardo halálának 500. évfordulója kapcsán learassák a babérokat! De hát a franciáknál találta meg azt az uralkodót, akit méltón szolgálhatott és élete végén itt lelt hazára, nyugalomra is. Végül is megnyugodtak a kedélyek, mindenki küldi „amilye van„, és az ünnep teljes lesz majd számunkra!

LEPOROLJUK A TITKOKAT…

Ezt a kiállítást 10 év előkészítő munkája előzte meg! Tudományos kutatások, levéltári munkák és technikai felfedezéseknek köszönhető elemzések sokasága segít abban, hogy jobban megismerhessük Leonardo gondolatait, művészi hagyatékát. A találkozás legfontosabb érdemei között szerepel, hogy ezen új ismeretek birtokában pillanthatunk majd a művekre!

SALVATOR MUNDI

Mióta 2017-ben a festmény egy szaúdi olajsejknél 450 millió dollárért talált gazdára, kalandos utat tudhat maga mögött. Mindenféle hírek keringenek hollétéről, de úgy tűnik, hogy Párizsban ott lesz a kiállításon! Miért érdekes ez a kép valójában és mitől ennyire értékes? Ezekre a kérdésekre keressük majd a válaszokat a tárlatvezetésem során.

A TITOK MINDIG A LÁTHATÓ VILÁG MÖGÖTT REJTŐZIK

Mitől ennyire érdekes, értékes és fontos Leonardo művészete a reneszánszkori festészet világában? Vajon elrejtett titkos üzeneteket a mester műveiben és ha igen, miket és hol lehetnek ezek? Hogyan segít bennünket a tudományos elemzés abban, hogy ezen titkokról fellebbenthessük a fátylat? Ezeket a történeteket még Agatha Christie is megirigyelhetné! Készüljetek fel rá lelkileg…..!

A VILÁG RENDJE, ISTEN ÉS A HIT HELYE…

Hogyan lehet összeegyeztetni a tudományos gondolkodást és a világ rendjét felügyelő Isten világát? Hol húzódik a határ a hit és a minket körülvevő materiális világ között? Mint sokunkat, ezek a kérdések foglalkoztatták Leonardot is! Milyen válaszokat talált a mester, és hogyan olvashatóak ki ezek az üzenetek a műveiből?

LEONARDO,…… AZ EMBER

Mindenki tudja az ismert a tényt: Leonardo da Vinci homoszexuális volt. Több mint szeretetben élt tanítványaival, és ez abban a korban könnyen a vesztét jelenthette volna! Megpróbáljuk majd festményeiből és rajzaiból kiolvasni vágyait, kicsit jobban megismerni lelkületét. Bepillantunk majd a dicsfény mögé, hogy jobban megismerhessük az embert a reneszánsz fénykorában!

LEONARDO ÁLMAI

Tudjuk, hogy Leonardo nagy vágya volt, hogy az ember repülhessen. Ehhez keresett eszközöket és megoldásokat. Zseniális mérnöki találmányai, felfedezései korának lehetőségeit messze meghaladták. Feltalált harcászati eszközöket, köztük „modern” tankot, de búvárruhája segítségével kísérletet tett a víz alatti időtöltésre is.

LEONARDO A HUMANISTA EMBER

Milyen az az ember valójában, aki a humanizmus időszakában az örök és tökéletes világ középpontjába került? Hogyan lélegzik és mozog együtt a világegyetemmel, és alkotó lényével hogyan teszi azt napról-napra gazdagabbá? Hogyan látta mindezt Leonardo, és milyen válaszokat küld felénk 500 év távlatából?

Kérem, hogy jelezzetek vissza az alábbi hozzá(M)szóló kommentekben! Szeretném tudni azt, hogy vannak-e olyanok, akik valóban elolvassák bejegyzéseimet? KÖSZÖNÖM!

Szeretetel várom a jelentkezéseket az utazásunkra! FIGYELEM! Az utolsó helyek fogynak el éppen…!

szirbeki@gmail.com

Galéria

Megosztás

Share on facebook
Share on email
Share on print
Share on twitter
Share on linkedin

Hasonló bejegyzések