Jacques Coeur, avagy egy pénzügyminiszter mesés palotája: Bourges 3.

A Loire-mentére tervezett nyári kirándulásunk leendő idegenvezetőjeként elindultam, hogy felkészüljek az utazásunkra! Gyertek velem! Első állomásként, Berry-be Franciaország szívébe kalauzollak Benneteket. Előző blogbejegyzéseimben bemutattam a katedrálist, a vízivárost és a reneszánsz városközpontot. Most a város szívében található, Jacques Coeur pénzügyminiszter XV. századi mesés palotájába invitállak Benneteket! Kövessetek, kezdődik a virtuális séta!

EGY RENESZÁNSZ PÉNZÜGYMINISZTER ÉS PALOTÁJA

Franciaország egyik legszebb késő-gótikus, kora-reneszánsz magánpalotája.  Az 1443 – 53 közöt épült palotaegyüttest, VII. Károly francia király pénzügyminisztere: Jacques Cœur építtette.

Az angolok és a franciák közt dúló  százéves háború (1337–1453) időszakában, Bourges-ba húzódott vissza a király. A miniszter, a kor egyik legjelentősebb figurája, kelmekereskedőként, adóbeszedőként és pénzverőként is ismert volt .

EGY FRANCIA KIRÁLY, EGY VILÁGJÁRÓ POLGÁR ÉS EGY CSODÁLATOS NŐ HÁROMSZÖGE

Hajói keresztül-kasul átszelték a Földközi-tengert, szállítva a bányáiból a rezet, az ólmot és az ezüstöt. Kereskedett Angliával, Spanyolországgal, Itáliával és Törökországgal is. Portékái eljutottak Ázsiától Afrikáig. Európa nagyvárosaiba szállította a mesés kelet parfümjeit és textíliáit. Különleges kapcsolat fűzte a királyi szeretőhöz: Agnès Sorel-hez!  Talán ez is hozzájárul letartóztatásához 1451-ben?

EGY RENESZÁNSZ MAGÁNPALOTA

A dísztermet a család csak egyszer, 1450-ben használta. A miniszter fiát Jean-t ekkor nevezték ki a város püspökévé. Berry herceg híres imádságos könyvének „Január” oldala jól illusztrálja számunkra, hogy milyen volt egy lakoma abban az időben!

A fotón látható monumentális kandalló fűtötte valaha a termet.  A város sematikus erődítményrendszerét ábrázoló relief alatt, a rózsa és írisz virágfüzérbe rejtve, számtalan utalást találunk, melyek mutatják a miniszter elkötelezettségét királya és városa iránt. A Jakab kagyló = Jacque és a szív = Cœur egy kedves „szó-kép-utalás” a tulajdonos személyére.

Mintha csak egy középkori kódex egyik pergamen lapjának figuráit faragták volna itt kőbe. Lantja húrjait pengető bárd, aki épp most énekli meg ura hőstetteit, királyi és nemesi udvarhoz méltó állatkert és káposztalevelek erdejében megbúvó furcsa lények sokasága gazdagítja a kandalló díszítésének mesés világát.

A FRANCIA KONYHAMŰVÉSZET KEZDETEI

Ha nem tudnánk, hogy ez egy XV. századi „francia-konyha”, azt is gondolhatnánk, hogy egy modern „amerikai-konyha”. Egy kandalló és a díszteremre nyíló tálaló-ablak, egy kis ablakocska a falon, hogy az étel mindig friss maradjon, és ne férjenek hozzá a már akkor sem kedvelt legyek. A gall-római kor városfalában nyitott négy fülke, a „kor-hűtőszekrényének” felel meg!

KELETI KÉNYELEM A NYUGATI VILÁGBAN

Ha már ITT van a ház fűtő-rendszerének a lelke, ide kellett tervezni a „keleti fürdőt” is! A Mesés Keleten történt utazásai során, Jacques Cœur találkozott a fürdő és szauna-kultúrával! A középső fotón láthatjuk a két medencét, melyeket a hideg és az illatosított meleg víz tárolására használtak. A hypocaustum, azaz a padlófűtés rendszere, mai is működik ezekben a termekben, és még toilette is van….!

A MAGÁNLAKOSZTÁLYOK

Az emeletre egy gyönyörű korabeli kovácsoltvas korlátú lépcső vezet! Ott találhatók a magánlakosztályok, köztük az a terem is, ahol Jean, Berry herceg síremlékének egy tökéletes rekonstrukciója is látható. Hogy mit keres a medve az uralkodó lábainál, erre a kérdésre is választ kapunk a nyári utazásunk során!

Ebben az emeleti teremben olvashatjuk a tulajdonos jelmondatát: „A vaillans cuers riens impossible!” ….avagy „ha bátor a szíved, semmi sem lehetetlen!” A termet 1686-ban XIV. Lajos unokájának, Charles de France-nak, Berry hercegének születése tiszteletére dekorálta Michel Longuet festő „grisaille” technikával!

Hatalmas padlástér, és a ma is tökéletes állapotban látható XV. századi „fa-tetőzet”! Alatta egy késő-középkori vasajtó és egy páncélterem, melynek gyámkövei, a tulajdonos életének nagy eseményeit hívatottak bemutatni. Mesés utazásai, a kor híres embereivel való találkozásai, itt mind kőbe vésett jelenetekként vonulnak majd szemeink előtt….!

Egy főúri magánkápolna, egy ritkaságszámba menő famenyezet, melyet az évszázadok megőriztek számunkra, és a palota udvari homlokzata! A palota ugyan ott tartózkodásunkkor zárva lesz, de már sikerült „ki-udvarolnom” ……, hogy kinyissák nekünk! Legalább 2 órát töltünk majd termeiben,…. millió anekdota, történet és megbújó mesés részlet vár majd ránk!

A következő blog-bejegyzésemben  továbbutazunk!

Galéria

Megosztás

Hasonló bejegyzések