Leonardo, egy olasz zseni francia honban – előadás

A SZiSZa baráti köre 2018. júliusában, egy „Loire menti csodák” utazásra indul. E kirándulás előkészítéseként, egy vetített képes előadás keretében szeretnék mesélni Leonardo és Franciaország bensőséges és gyümölcsöző kapcsolatáról.

FIGYELEM! A képekre kattintva azok nagy méretben megtekinthetővé válnak!

Szeretettel várok mindenkit az áprilisban tartandó budapesti és soproni előadásaimra. Amint az a fotókon is jól látható, a januári első előkészítő előadásokon: „Loire menti mesék”-en, nagyon sokan voltunk! Remélem, hogy most még több érdeklődőt sikerül majd elcsábítani! Kérem jelezzék részvételi szándékukat a lap alján található KOMMENTEK részben! Ne felejtsék el pontosítani, hogy a soproni, vagy a budapesti előadásra jelentkeznek-e……! KÖSZÖNÖM!

Leonardo a milánói Ludovico Sforza herceg udvarában dolgozott 1482-1499 között. A jobb oldali képen látható „motivációs levelében” jelezte, hogy sok dologhoz ért! Még egy 70 tonna súlyú bronz lovasszobrot is ki tudna önteni!  Ahogy írta, festeni is tud! Ezt be is bizonyította az Utolsó vacsora freskójával.  UGYE?

 Tudjuk, hogy élete során Leonardo többször találkozott a franciákkal. 1499-ben XII. Lajos seregei elől menekülve kellett ott hagynia Milánót. Később, 1505-ben Charles d’Amboise, francia kormányzó szolgálatába szegődött. A Trivulzianus kódexben említett harcászati találmányaiban látható „fegyver-ötleteivel”, nagyban hozzájárult a franciák győzelméhez!

Leonardo segítette a Velence serege ellen induló XII. Lajos francia király győzelmét. A Milanó mellett zajlott csatában, ugyan nem voltak ott a képeken látható fegyverek, de Leonardo az ezekhez hasonló ötletekkel segítette új mecénását a diadalhoz. A harcászati eszközöket később megépítették a franciák! Találkozni fogunk velük az előadásomban és a Clos Lucé palota  meglátogatásakor is.

 A franciák döntő csatáját, a frissen trónjára lépő I. Ferenc király vívta 1515. szeptemberében. A 16 órán át tartó véres csatában 16 000 ember halt meg! Ezen győztes ütközet nevét, ma is minden francia gyerek ismeri! A X. Leo pápával köttetett konkordátum, 1790-ig, a nagy  francia forradalomig volt érvényben. Valószínűleg ekkor,  Bolognában találkozott Leonardo a francia uralkodóval először.

Az Úr 1516. évének augusztus havát írtuk éppen. Leonardo még egy utolsó pillantást vetett a napsütötte Falakon kívüli Szent Pál bazilika csodálatos épületegyüttesére, majd – elfogadva I. Ferenc meghívását – életének utolsó nagy utazására indult.  A 64 éves Mester egy munkával teli élet tapasztalatával, valamint három híres festményével – köztük a Mona Lisa-val – tarisznyájában érkezett meg Amboise várába. I. Ferenc, Clos Lucé-ben szállásolja el az idős mestert. Antonio de Beatis 1521-ben leírta találkozását Leonardo-val…………ZSENIÁLIS!

Ebben a csodálatos kúriában élte életének utolsó három évét a reneszánsz legnagyobb mestere! Lépésről lépésre követhetjük utolsó tetteit, gondolatait, szavait! Ott állhatunk majd ágya mellett, amiben 1519. május 2-án elhúnyt!

Csodálatos, bensőséges és baráti légkör veszi itt körül a látogatót! Tényleg olyan érzése van az embernek, mintha Leonardo ma is a ház falai között élne! Benyitva a következő szobába, „megpillanthatjuk” a Mestert, aki éppen tükörírással írja az emlékiratait. Amboise kastélya szinte karnyújtásnyira van tőlünk! Minden a feje tetejére áll, minden száll és repül körülöttünk!

A Mester műhelye, ahol visszapillantott gazdag életére és ahol az utolsó pillanatig álmodott és alkotott! Festékei, találmányai és jegyzetei, mind ott hevernek szemünk előtt karnyújtásnyira tőlünk.

Íme néhány terv, amelyet I. Ferenc francia uralkodónak és udvarának kínált! Egy új város és egy ma is ritkaság számba menő modern palota, egy forradalmian új duplarevolúciós lépcső Chambord szívében …..és egy „automata” oroszlán, amely liliomokat szórt a király lábai elé!

Művei ma is velünk élnek! Mint I. Ferenc, mi is karjainkba és lelkünkbe zárjuk Leonardot! Méltó módon megemlékezünk róla az előadáson, és az utazás során Ambosie kastélyának Szt. Hubertusz kápolnájában is!

Galéria

Megosztás

Share on facebook
Share on email
Share on print
Share on twitter
Share on linkedin

Hasonló bejegyzések