CHAMBORD: EGY KIRÁLY ÁLMA

Se szeri, se száma azoknak a turistáknak, akik évről-évre ellátogatnak Chambord kastélyába. Útikönyvvel a kezükben járják végig termeit, kaptatnak fel híres lépcsőjén a mesés panorámát kínáló tetőteraszára, miközben felolvassák a könyvből az éppen odavonatkozó 3 sort. A többség úgy távozik, hogy semmit sem értett meg a mesés kastély valós értékeiből, és az építtető I Ferenc király rá vonatkozó álmaiból. Az alábbi képes beszámoló, és az előadásról készült videofelvétel, ezen hiányt próbálja némileg pótolni! Jó szórakozás!

Kérem, hogy a lap alján található kommentablakban jelezzetek vissza. Szeretettel várom véleményeteket, észrevételeiteket! Kérem, hogy népszerűsítsétek az előadásaimat a baráti körötökben! KÖSZÖNÖM!

CHAMBORD: EGY KIRÁLY ÁLMA

Esőben, hóban, szélben vagy napsütésben, Chambord egy szemet gyönyörködtető csoda! Évről-évre, sokan ellátogatunk ehhez a Loire menti kastélyhoz, felmegyünk híres lépcsőjén és bejárjuk számos helyiségét. De vajon mennyit értünk meg mindabból, amit I. Ferenc a reneszánsz király valaha megálmodott?

Miért éppen ide és hogyan emeltette a furcsa alaprajzú épületét? Milyen valós és legendás történetek fémjelzik a kastély több száz éves múltját? Az utána uralkodó francia királyok miként díszíttették, és hogyan élték benne ünnepnapjaikat?  

A modern eszközökkel dolgozó kutatók, számos “szenzáció-gyanús” felfedezést tettek az utóbbi időben, és mint tudjuk, egy hatalmas franciakert is született lábainál.  Az előadásból megérthetjük I. Ferenc francia király elképzeléseit, megismerhetjük a kastély múltjának és jelenének izgalmas történetét. Bízom abban, hogy úgy álmodhatjuk majd tovább Chambord mesés világát, hogy annak már mi is aktív szereplői lehetünk!

AZ EMBLEMATIKUS FRANCIA KASTÉLY

A Loire menti csodák közül, a legismertebb, a legnagyobb és a leghíresebb épület kétségkívül Chambord kastélya. Ahogy egy korabeli dokumentum igazolja, I. Ferenc francia király, egy vadakban gazdag, mocsaras vidéken kezdte el építtetni. De vajon miért pont ide? Minden ilyen, és a kastély kapcsán felmerülő kérdésre részletesen válaszolok a lap alján megtekinthető videoban.

A KASTÉLY ÉS A LOVAGESZMÉNY

Alig 20 évesen, a Marignan-i csatában győzedelmeskedő francia uralkodó magát lovagkirályként ünnepeltette. Ennek megfelelően, a középkori keresztény eszményeknek próbált megfelelni akkor is, amikor a kastély építésének helyét kijelölte. Mik voltak ezek? Választ kaphattok erre is az előadásomban.

A KASTÉLY ÉS AZ ELŐZMÉNYEK

Sokáig azt hittük, hogy a mai épület helyén valaha csak egy lápos, pocsolyás területet létezett. Az elmúlt évtizedek régészeti és levéltári feltárásai bebizonyították, hogy ebben is tévedtünk!

A RENESZÁNSZ HATÁSA

I. Ferenc és az őt megelőző két francia király is fontos hadjáratokat vezetett Itália számos vidékére. Az itt látott reneszánsz művészet nagy hatással volt a XVI. századi francia építészetre, így a Chambord-i kastélyra is. Hogyan lehet leolvasni mindezt az épületről? Választ és részleteket, a lap alján megtekinthető videóban találtok.

ÉRDEKES HIPOTÉZISEK

A görögkereszt alaprajzú épületben négy, tökéletesen egyforma lakosztály található. A kérdés csak az, hogy ezek orientációja milyen szabályoknak engedelmeskedik, amelynek következményét a külső homlokzatról is könnyen leolvashatjuk. Két hipotézis alakult ki, de vajon melyik az igazi?

A TITOK NYITJA: A WC

A választ, furcsa módon a latrinák feltárása szolgáltatja. Hogy ezek régészeti kutatása hogyan segített bennünket a kastélyt tervező építészek gondolatainak megértésében? Hogy miért gondolhatjuk azt, hogy Leonardo tervei nagy hatással lehettek a francia építészekre? A válaszokat az előadásomban találjátok!

A KIRÁLYI LAKOSZTÁLY

Az eredeti palota keleti szárnyának bővítése, újabb problémákat vetett fel. Ezek megoldása magyarázatot szolgáltathat azokra a kérdésekre is, amely a „forgó-alaprajz” teóriája nyomán merülnek fel.

LEONARDO ÉS CHAMBORD

Tudjuk azt, hogy Leonardo da Vinci elfogadva I. Ferenc francia király meghívását, életének utolsó három évét az Amboise mellett található Clos Lucé kastélyban töltötte. Az itt készített építészeti tervek nyomai, nagyban megtalálhatóak és leolvashatóak Chambord épületéről.

A MÚLT VISSZAKÖSZÖN

Tudjuk, hogy a francia király kertet is tervezett a kastélya körül. Ugyan egy későbbi XVII. századi verzió nyomán, de mégis megvalósulhatott az álma. A valaha mocsaras terület helyén ma egy varázslatos franciakertet találhatnak az odalátogatók. Sőt! Visszatelepítették a hajdani szőlőst is, így ma helyi bort is vásárolhat az, aki hazaérve „hiteles” élménybeszámolót szeretne tartani a kastély megtekintéséről.

CHAMBORD: A KIRÁLY ÁLMA

I. Ferenc francia király számára, Chambord valójában egy propaganda kastély volt! Az itt megszületett épület, tökéletesen tükrözi egy „isten-király” álmait, amelyek ugyan a földön épültek, de az égben születtek!

Chambord egy király álma

Közzétette: István Szirbek – 2020. május 27., szerda

Galéria

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló bejegyzések