A “Loire menti kastélyok“, a magyar emberek számára felhívásként hangzik egy utazásra. Évről-évre turisták százezrei indulnak Franciaország felé, hogy felfedezzék a vidék kastélyait, várait és apátságait. De vajon tudják-e, hogy a mindent és mindenkit összekötő folyó, milyen mélyen gyökerezik az itt élő emberek lelkületében? A Loire meséi című előadásomban, melynek képes beszámolóját és a róla készült videofelvételét az alábbiakban találjátok, együtt utazhatunk ezen a csodálatos vidéken, melyről legendás történeteik mesélnek majd nekünk.

Ki ne hallott volna a híres Loire menti vidékről, és annak kastélyairól? A sziklaszirteken álmosan nyújtózó középkori várak, a francia kertek mélyén megbúvó reneszánsz kastélyok és híres apátságok, turisták tömegeit kápráztatják el az év minden napján.

De a látványos kirakat mögött, miről szól valójában az a varázslatos táj, amelynek éltető köldökzsinórja a méltóságosan hömpölygő Loire? Utazzunk együtt a folyón, hallgassuk nemcsak gyermekeknek suttogott meséit, és ismerjük meg széles kanyarulatainak barlangjaiban élő legendás hőseit! Ha jól figyeltek majd könnyen észrevehetitek, hogy ők, ugyan a mesés múltban éltek, de egytől-egyig, mind hozzánk szólnak!

FRANCIAORSZÁG LEGHOSSZABB FOLYÓJA

A Massif Central középhegység forrásaiból születő Loire, Franciaország leghosszabb folyója, amely több mit 1000 km lefutása után Saint-Nazaire városánál az Atlanti óceánba ömlik. Útja során festői szépségű tájakon halad át és kínál látványos környezetet a régió híres épületeinek. Utazzunk most vele időben és térben, hallgassuk távoli suttogását, meséit.

MESE A SZENT VÍZRŐL

A Saint Victor falucskában élő emberek feljegyzése szerint, hajdan kis mesebeli lények éltek a környező erdőkben. Ezek felfigyeltek a helybéli szép lányokra, akiket elragadtak és hajnalig táncoltattak. A legényeknek se kellett több! A Loire vizével eloltották a kis törpék hevületét. A folyó vize mindig is mágikus varázserővel bírt számukra.

SZENT UTAK TALÁLKOZÁSA

A város lábainál méltóságosan csordogáló Loire, itt keresztezi a Szent Jakab zarándokút egyik induló pontját. A mesés tájba illeszkedő templom, kápolna és Mária szobor magasan kiemelkedik a tájból. A kis Jézus felemelt kezével üdvözli az itt összegyűlt híveket és megáldja őket, a várost és természetesen az előtte elhaladó Loire folyót is.

SÁRKÁNYOK ÉS A LOIRE

Az ilyen mesés, zöldbe burkolózó tájba a régmúlt embere könnyen képzelt bele mesebeli lényeket. Köztük szerepeltek természetesen a sárkányok is, melyek leküzdése a szerzetesek és a lovagok feladata volt. Hogy hogyan történt mindez? Számtalan mese és legendás történet számol be ezen hőstettekről. Egy ilyen közszájon forgó esetet én is elmesélek a lap alján található vidoelőadásomban.

HÍD A KÉT VILÁG KÖZÖTT

A hatalmas gátakkal felduzzasztott Loire sorsa több szempontból is izgalmas történeteket kínál számunkra. A régmúlt időkben gyökerező egyik ilyen meséből, pontosan értesülhetünk a Beaugency híd megépítésének esetéről, ahol a kőépítmény mellett az ördög és a nő is fontos szerepet játszanak majd!

VÁRAK ÉS KASTÉLYOK A LOIRE ÖLÉN

A 28 kilométer hosszan felduzzasztott Loire folyó, egy mesés tórendszert alkot, amellyel határos 4000 hektáros területen ma egy gazdag állat, és növényvilággal rendelkező nemzeti park található. Ebbe az idilli környezetbe illeszkednek a sziklaszirten álló, vagy eldugott kis szigeteken megbúvó várak és kastélyok.

SZENT MÁRTON A LOIRE MENTÉN

A pogány időszakot felváltó kereszténység világában gyökerezik az a történet, amelynek főszereplője a szombathelyi /Savaria/ születésű Szent Márton. A videón látható előadásban elmesélem cs(U)dákkal határos történetét, melynek végén egy egész falu víz alá kerül. A tó mélyéről időnként még ma is érkeznek jelek és üzenetek! Melyek ezek….???

MERRE TOVÁBB – LOIRE?

A múlt évszázadok során több uralkodó, és Franciaországot vezető köztársasági elnök terveiben szerepelt a Loire kisebb-nagyobb ívű eltérítése. Kik, miért és hogyan szerették volna más útra terelni az országot két részre osztó folyót?

A HAJÓS HIHETETLEN TÖRTÉNETE

A hajós, aki átvisz a túlsó partra, minden kultúrában és civilizációban fontos, és titkos tudásnak birtokosa volt. A Loire folyó hajósai köré is furcsa és tanító jellegű történeteket szőttek. Ezen mesék egyikét is elmesélem a lap alján található videoelőadásomban.

ELTŰNT KINCSEK A LOIRE MENTÉN

Se szeri, se száma azoknak a folyó partján álló váraknak és kastélyoknak, ahol az idők során hatalmas kincsek tűntek el. Időről-időre próbálták ezeket a pénzzel és drágakövekkel telt ládákat előkeríteni, de mindhiába. Talán majd éppen közülünk lesz valaki, aki meghallgatva a Loire menti meséket, rátalál az ott elrejtett kincsekre?

A fenti e-mail címre várom azok jelentkezését, akik szeretnének feliratkozni a baráti köröm levelezőlistájára. Akkor biztosan kaptok értesítést arról, hogy hol lehet velem, velünk találkozni: előadások, kirándulások, tárlatvezetések…..!

Loire menti mesék

Közzétette: István Szirbek – 2020. május 16., szombat

Szeretettel várom a visszajelzéseteket az előadásról, és a bejegyzésről. Kérem jelezzétek, hogy érdemes-e ezeket az összefoglalókat feltennem, vannak-e olyanok, akik olvassák …..és nézik……! KÖSZÖNÖM!

Galéria
Megosztás
Share on facebook
Share on email
Share on print
Share on twitter
Share on linkedin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hasonló bejegyzések