LOIRE MENTI MESÉK

A „Loire menti kastélyok„, a magyar emberek számára felhívásként hangzik egy utazásra. Évről-évre turisták százezrei indulnak Franciaország felé, hogy felfedezzék a vidék kastélyait, várait és apátságait. De vajon tudják-e, hogy a mindent és mindenkit összekötő folyó, milyen mélyen gyökerezik az itt élő emberek lelkületében? A Loire meséi című előadásomban, melynek képes beszámolóját és a róla készült videofelvételét az alábbiakban találjátok, együtt utazhatunk ezen a csodálatos vidéken, melyről legendás történeteik mesélnek majd nekünk.

Ki ne hallott volna a híres Loire menti vidékről, és annak kastélyairól? A sziklaszirteken álmosan nyújtózó középkori várak, a francia kertek mélyén megbúvó reneszánsz kastélyok és híres apátságok, turisták tömegeit kápráztatják el az év minden napján.

De a látványos kirakat mögött, miről szól valójában az a varázslatos táj, amelynek éltető köldökzsinórja a méltóságosan hömpölygő Loire? Utazzunk együtt a folyón, hallgassuk nemcsak gyermekeknek suttogott meséit, és ismerjük meg széles kanyarulatainak barlangjaiban élő legendás hőseit! Ha jól figyeltek majd könnyen észrevehetitek, hogy ők, ugyan a mesés múltban éltek, de egytől-egyig, mind hozzánk szólnak!

FRANCIAORSZÁG LEGHOSSZABB FOLYÓJA

A Massif Central középhegység forrásaiból születő Loire, Franciaország leghosszabb folyója, amely több mit 1000 km lefutása után Saint-Nazaire városánál az Atlanti óceánba ömlik. Útja során festői szépségű tájakon halad át és kínál látványos környezetet a régió híres épületeinek. Utazzunk most vele időben és térben, hallgassuk távoli suttogását, meséit.

MESE A SZENT VÍZRŐL

A Saint Victor falucskában élő emberek feljegyzése szerint, hajdan kis mesebeli lények éltek a környező erdőkben. Ezek felfigyeltek a helybéli szép lányokra, akiket elragadtak és hajnalig táncoltattak. A legényeknek se kellett több! A Loire vizével eloltották a kis törpék hevületét. A folyó vize mindig is mágikus varázserővel bírt számukra.

SZENT UTAK TALÁLKOZÁSA

A város lábainál méltóságosan csordogáló Loire, itt keresztezi a Szent Jakab zarándokút egyik induló pontját. A mesés tájba illeszkedő templom, kápolna és Mária szobor magasan kiemelkedik a tájból. A kis Jézus felemelt kezével üdvözli az itt összegyűlt híveket és megáldja őket, a várost és természetesen az előtte elhaladó Loire folyót is.

SÁRKÁNYOK ÉS A LOIRE

Az ilyen mesés, zöldbe burkolózó tájba a régmúlt embere könnyen képzelt bele mesebeli lényeket. Köztük szerepeltek természetesen a sárkányok is, melyek leküzdése a szerzetesek és a lovagok feladata volt. Hogy hogyan történt mindez? Számtalan mese és legendás történet számol be ezen hőstettekről. Egy ilyen közszájon forgó esetet én is elmesélek a lap alján található vidoelőadásomban.

HÍD A KÉT VILÁG KÖZÖTT

A hatalmas gátakkal felduzzasztott Loire sorsa több szempontból is izgalmas történeteket kínál számunkra. A régmúlt időkben gyökerező egyik ilyen meséből, pontosan értesülhetünk a Beaugency híd megépítésének esetéről, ahol a kőépítmény mellett az ördög és a nő is fontos szerepet játszanak majd!

VÁRAK ÉS KASTÉLYOK A LOIRE ÖLÉN

A 28 kilométer hosszan felduzzasztott Loire folyó, egy mesés tórendszert alkot, amellyel határos 4000 hektáros területen ma egy gazdag állat, és növényvilággal rendelkező nemzeti park található. Ebbe az idilli környezetbe illeszkednek a sziklaszirten álló, vagy eldugott kis szigeteken megbúvó várak és kastélyok.

SZENT MÁRTON A LOIRE MENTÉN

A pogány időszakot felváltó kereszténység világában gyökerezik az a történet, amelynek főszereplője a szombathelyi /Savaria/ születésű Szent Márton. A videón látható előadásban elmesélem cs(U)dákkal határos történetét, melynek végén egy egész falu víz alá kerül. A tó mélyéről időnként még ma is érkeznek jelek és üzenetek! Melyek ezek….???

MERRE TOVÁBB – LOIRE?

A múlt évszázadok során több uralkodó, és Franciaországot vezető köztársasági elnök terveiben szerepelt a Loire kisebb-nagyobb ívű eltérítése. Kik, miért és hogyan szerették volna más útra terelni az országot két részre osztó folyót?

A HAJÓS HIHETETLEN TÖRTÉNETE

A hajós, aki átvisz a túlsó partra, minden kultúrában és civilizációban fontos, és titkos tudásnak birtokosa volt. A Loire folyó hajósai köré is furcsa és tanító jellegű történeteket szőttek. Ezen mesék egyikét is elmesélem a lap alján található videoelőadásomban.

ELTŰNT KINCSEK A LOIRE MENTÉN

Se szeri, se száma azoknak a folyó partján álló váraknak és kastélyoknak, ahol az idők során hatalmas kincsek tűntek el. Időről-időre próbálták ezeket a pénzzel és drágakövekkel telt ládákat előkeríteni, de mindhiába. Talán majd éppen közülünk lesz valaki, aki meghallgatva a Loire menti meséket, rátalál az ott elrejtett kincsekre?

A fenti e-mail címre várom azok jelentkezését, akik szeretnének feliratkozni a baráti köröm levelezőlistájára. Akkor biztosan kaptok értesítést arról, hogy hol lehet velem, velünk találkozni: előadások, kirándulások, tárlatvezetések…..!

https://www.facebook.com/istvan.szirbek/videos/3587710694590107/

Szeretettel várom a visszajelzéseteket az előadásról, és a bejegyzésről. Kérem jelezzétek, hogy érdemes-e ezeket az összefoglalókat feltennem, vannak-e olyanok, akik olvassák …..és nézik……! KÖSZÖNÖM!

Galéria

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló bejegyzések