AZ EZERSZÍNŰ PROVENCE ÉS A KATHAROK FÖLDJÉN…! (8.nap)

A SziSZa baráti köre 2019. május 1 – 8. között egy fantasztikusnak ígérkező utazásra indul. Íme az  8. nap tervezett programja.

A fotók 99 %-a saját szerzemény! Rákattintva, azok kinagyíthatóak!

VAN GOGH ÉS ARLES

Két év párizsi tartózkodás után, Van Gogh 1888. február 20-án reményekkel telve ékezett a városba. A mintegy 14 hónap itt tarózkodása alatt, rengeteg rajzot és zseniális mesterművet alkotott. Itt délen találta meg a festményeihez szükséges fényt és színeket. Májusban beköltözött a Sárga Házba, ahol egy alkotói közösséget szeretett volna létrehozni!

A FESTŐ LÉPTEI NYOMÁN

Van Gogh levelezéséből nyert információk nyomán egy olyan sétára indulunk, amely nyomon követi majd a városban töltött időszakát. Elfogysztunk egy kávét a festményén látható teraszon, amely a római kori fórumokra épült. Természetesen kibuszozunk a külvárosban található Langlois hídhoz is. Meglehet, hogy a képen esernyőt tartó hölgy nem lesz ott, így velem kell majd beréje a nagyérdemű…..! 

MARSEILLE: NOTRE-DAME-DE-LA GARDE

A város szent hegyére épült temlomon álló Szűz Mária szobor, minden helyi lakost szeretetteljes, óvó pillantással figyel. Legalábbis ők erről mélységesen meg vannak győződve! Festői szépségű kilátás nyílik az Öreg Kikötőre és a városra, de a környező szigetcsoportokra is. 

ROMÁN-BIZÁNCI STÍLUSJEGYEK

A XIX. századi templomra két építészeti és diszítési stílus jellemző. Struktúrájában román, diszítésében bizánci hatást tükrözi. Hogyan lehet ezeket leolvasni? Segíteni fogok! A templom telis-tele van ex-votokkal, amelyeket nagyrészt a szerencsétlenséget elkerülő, vagy túlélő hajósok ajánlottak fel.

A SZÉP BÚCSÚ

A nyolc nap alatt rengeteg szép dolgot – nyugodtan mondhatom – csodát fogunk látni! Bizts vagyok benne, hogy ez a pillanat és látvány majd, ott a templom terszán megkoronázza mindazt, amit az ezerszínű Provence adott nekünk. A katharok a múltból pillantanak felénk, tán megbékélve sorsukkal. Nem lehet és nem is kell tovább fokozni….!      

Szeretettel várom az alábbi „HOZZÁSZÓLÁSOK” rovatban véleményeiteket, észrevételeiteket!

Galéria

Megosztás

Hasonló bejegyzések