AZ EZERSZÍNŰ PROVENCE ÉS A KATHAROK FÖLDJÉN…! (7.nap)

A SziSZa baráti köre 2019. május 1 – 8. között egy fantasztikusnak ígérkező utazásra indul. Íme az  7. nap tervezett programja.

A fotók 99 %-a saját szerzemény! Rákattintva, azok kinagyíthatóak!

FRNACIAORSZÁG LEGRÉGEBBI VÁROSA ÉS A CANAL DU MIDI

A legújabb régészeti kutatások eredményei azt mutatják, hogy a várost a görög hajósok és telepesek még Marseille előtt alapították.  Az Orb folyó partján kiemelkedő sziklaszirten méltóságteljesen elterülő város 12 km-re található a Földközi-tengertől. Ne felejtkezzünk el arról sem, hogy itt találjuk a híres Canal du Midi is.

A KIRÁLYI CSATORNA: A KÉT TENGER CSATORNÁJA

A Napkirály uralkodásának két legnagyobb építkezését, a Versailles-i palota és a canal du Midi jelentette. Az ókor óta létezett a terv, miszerint az Atlanti óceánt össze kellene kötni a Földközi-tengerrel. A munkálatokat Pierre-Paul Riquet építész 1666 – 1681 között felügyelte. Így született meg a Toulouse városát a Földközi tengerrel összekötő, ma is hajózható csatorna.  

KURIÓZUMOK EGY KÜLÖNLEGES HAJÓZÁS SORÁN

Béziers-ben szállunk majd hajóra és kezdődhet az egész délelőttöt betöltő kellemes program! A látványosságok közül kiemelkedik majd az Orb folyó fölé épített csatorna-hídon, és az Ensérune domb gyomrába vájt alagúton történő áthajózásunk. A fő attrakció biztosan a Forseranes zsiliprendszer lesz majd!

EGY NYOLC ZSILIPBŐL ÁLLÓ VÍZLÉPCSŐ

A 21,5 m. szintkülönbség áthajózását eredetileg 9 zsilipkapu és 8 tojásformájú kis medence biztosította. A modernkori átalakításoknak köszönhetően, ma már csak 7 kaput és 6 medencét használunk. A XVII. századi felszerelések közül, a vontató lovak istállóival, zsilipkezelők házaival, vagy a speciális zsilipeltető hajóval is találkozni fogunk.

ARLES ÉS AZ ÓKORI RÓMA HAGYATÉKAI

Róma egyik provinciájának fővárosaként ismert település, ma is számos ókori műemléket tudhat magáénak. Ezek közül az egyik legismertebb a Tibérius császár uralkodása alatt épült amfiteátrum. A mintegy 2000 éves műemlék apjainkban is ugyanazt a feladatot tölti be: szórakoztatja a nagyérdemű közönséget. A Nîmes-ben található társánál impozánsabb, jobb állapotú épület minden zeg-zugát bejárjuk majd májusban! 

AMIKOR A KÖVEK MESÉLNEK…

 Mintha csak tegnap épült volna! Közel 25 millió eurót költöttek az amfiteátrumra a 2013-tól kezdődő felújítási munkálatok során. Az Aréna folyosóin, széksorai között sétálva, vagy felkapaszkodva ma is álló toronyába szemeink előtt megelevenednek az itt lezajlott „nép-szórakoztaó-játékok”!  

A KÉK MÚZEUM KINCSEI

1995-ben, a hajdani antik római cirkusz fölé és köré építették  az Arles antique múzeumát, melyet a helyikek csak „kék-múzeum„-nak becéznek. Hatalmas, jól kialakított terekben kínálják megtekintésre a régészeti gyűjteményt, amelyre a városban és közvetlen környékén találtak rá. Hogy mit is láthatunk? Nagyméretű antik szobrokat, jó állapotú kereskedelmi hajót teljes rakományával ….és a lista valóban hosszú….! 

AMIKOR EGY ANTIK VÁROS ÉLETRE KEL…

Nagyméretű makettek segítenek bennünket abban, hogy könnyebben elképzelhessük, milyen is lehetett Arles a császári időkben. Hogyan néztek ki a nép szórakoztatására épített épületek, hogyan öltöztek és hogyan élték ünnep és mindennapjaikat azokban a régi időkben? 

MINDEN VÁROS EGY „KIS RÓMA”

A tárlatvezetés végén időt szentelünk majd a mozaikkészítés titkainak, és a temetkezési kultusz fennmaradt emlékeinek is. Kisétálva a múzeumból, mindenkinek pontos elképzelései lesznek arról, hogy hogyan éltek az emberek a római birodalom egyik városában Ben-Hur, vagy a Gladiátor idején.

Szeretettel várom az alábbi „HOZZÁSZÓLÁSOK” rovatban véleményeiteket, észrevételeiteket!

Galéria

Megosztás

Hasonló bejegyzések