A RENESZÁNSZ NŐ, TIZIANO ÉS TÁRSAI KHM

Hosszú évek óta, december végén a SziSza baráti köre Bécsbe látogat. Kiválasztunk és megtekintünk egy fantasztikus kiállítást, beszélgetünk, szórakozunk, és a legkitartóbbakkal együtt vacsorázunk. Bízva abban, hogy a vírushelyzet megengedi számunkra, a decemberre tervezett bécsi látogatásunkat januárban szervezzük meg. A Kunsthistorisches / Szépművészeti múzeum / festészeti kiállítását fogom bemutatni, amely gyönyörű reneszánsz festmények segítségével, a XVI. századi Velencébe enged bepillantást, ahol Tiziano és társai ecsetje nyomán megszületett az “ÚJ NŐ“!

Wien, Kunsthistorisches museum

Bécs, Szépművészeti múzeum

TÁRLATVEZETÉSEK

2022. jan. 15. / szombat / 12:00 és 15:00

2022. jan. 16. / vasárnap / 12:00 és 15:00

További részletek / árak, a lap alján olvashatóak!

***A képekre kattintva, azok kinagyíthatóak!

TIZIANO ÉS A VELENCEI RENESZÁNSZ

Tiziano a XVI. századi velencei festészet egyik legnagyobb művésze. A legenda szerint, amikor V. Károly német-római császár meglátogatta műhelyében, a meglepetéstől az ecset kiesett a kezéből. Az uralkodó felvette. Nem vagyok rá méltó – mormogta félszegen a festő. Tiziano érdemes arra, hogy Cézárok szolgálják– Hangzott az uralkodó válasza! A mester 1576-ban, 86 éves korában pestisjárványban halt meg.

LA BELLE VENEZIANE“, AVAGY AZ ÚJ NŐ VELENCÉBEN

Az 1500-as évektől kezdődően megszületett az “ÚJ NŐ” portréja, amely rámutatott a nők velencei társadalomban betöltött fontos szerepére! A szőke, költői és érzéki nő ábrázolás mögött megjelent a reneszánsz filozófiája: “a gyönyörű test, a gyönyörű elme tükörképe”!

A NŐ PORTÉJA – A NŐ ÚJ STÁTUSZA

A megörökített hölgy kiléte legtöbbször homályban maradt, mint a bal oldali képen látható modellé. A férfiak szinte egyeduralmi politikai szerepe mellett, azonban megjelentek a gazdag nemesi családok fontos nőtagjai is. Ilyen volt például Mantova hercegnője: Isabella d’Este, akit középen láthatunk. Egy másik kategóriába sorolhatjuk a jobb oldali női portrét, amelyen Tiziano nagy valószínűséggel leányát, Lavinia-t örökítette meg.

AMIKOR A NŐ LELKE TÜKRÖZŐDIK…

A szem, a lélek tükre“- ismerjük a mondást. De vajon ki tekint vissza ránk a tükörből? Mi magunk? Csupán a hiúság eszköze lenne, vagy elárul rólunk és az életünkről mindent? Fontos kérdés az is, hogy ki tartja nekünk a tükröt, vagy éppen mi tartjuk azt mások elé!? A tükör lehetővé teszi azt is, hogy a festészet több látószögből láttassa a hölgyet és környezetét, így a festők vetekedhettek a szobrászokkal is.

A VELENCEI NŐ ÉS AZ ISTENNŐK

Az új reneszánsz festészetben a velencei dámák sokszor istennők képében tűnnek fel. Ilyenek a két szélső képen látható hölgyek is, akik Flóraként, a virágok istennőjeként jelennek meg. Igaz, kissé alulöltözöttnek tűnnek, de ennek is meg volt a miértje….! Sokszor azonosítják magukat mitológiai istennőkhöz, és azok történeteihez. Természetesen a tárlatvezetés során mindezekről fellebentjük a leplet.

NŐI MODEL VELENCÉBEN: MITOLÓGIA ÉS BIBLIA

Nagy előszeretettel emelnek ki női szereplőket a bibliából és a mitológiából, hogy azok erényeit, szépségét és különböző értékeit hangoztatva elmondhassák magukról, hogy mindez rájuk is igaz! A kiállítás egy egész fejezetet szentel számukra, ott találjuk Szűz Máriát, Juditot és Zsuzsannát, hogy csak a legismertebbeket említsem!

SZERELEM, SZERELEM…

Hogyan lehet elmondani és megjeleníteni egy festményben érzelmeket, az odaadó szerelmet. Milyen jelekből olvashatjuk le az urak rajongását és a hölgyek egyetértését, beleegyezését a nászba. Milyen eszközökkel lehet fokozni a meghittség és az érzelmek áradását, amely hatalmába keríti a szerelmes párokat. Hogyan lehet mindezt leolvasni a festményekről?

A NŐ A MITOLÓGIÁBAN, A NŐ VELENCÉBEN

A híres velencei Triász: Tiziano, Veronese, Tintoretto és társaik úgy festették le koruk legszebb és leghíresebb nőit, hogy ezek a “portrék” vetekedtek az akkor legdivatosabb történelmi festészettel. Ez utóbbi, csatákat és nagy történelmi eseményeket jelenített meg, de ezek főszereplői kivétel nélkül férfiak voltak! A gyönyörű színekben és fényekben fürdő hölgyek, velük egyenrangúvá váltak! De hogyan mesélik minezt el nekünk a szemetgyönyörködtető festmények? Ez a kiállítás fő témája és a tárlatvezetés fő feladata.

TÁRLATVEZETÉS

Felnőtt: 35 euro

Diák 19 (év): 15 euro

Amely magába foglalja:

 • belépőjegy a KHM múzeumba /állandó tárlatok /
 • Tiziano kiállítás
 • Szirbek István művészettörténész tárlatvezetése / 2 óra /
 • wox audio technika

FIGYELEM!

A vírushelyzet miatt a KHM csak korlátozott számban enged be csoportokat! Így a helyek száma erősen korlátozott! Ne késlekedjetek a jelentkezéssel!

A belépő az egész múzeum területére érvényes. Így a vezetésem után lehetőség nyílik arra, hogy a KHM további tárlatait is megtekintsék. Ez főleg azoknak érdekes, akik a de. csoportba jelentkeznek.

A délutáni csoportba jelentkezők beléphetnek a múzeumba velem 12:00-kor és bejárhatják az állandó kiállítások termeit A múzeum területén rendelkezésre áll egy kávézó is.

Az utazás önállóan történik. A találkozás további részleteit azoknak fogom elküldeni, akik írásban jelentkeztek.

Jelentkezés: szirbeki@gmail.com

A fizetésre vonatkozóan a későbbiekben küldöm az információkat!

Kérem, hogy népszerűsítsétek a programot a baráti körötökben!

KÖSZÖNÖM!

Szeretettel várom a a programmal kapcsolatos visszajelzéseiteket, észrevételeiteket az alábbi levelezőablakban!

Galéria

Megosztás

Share on facebook
Share on email
Share on print
Share on twitter
Share on linkedin

7 válasz

 1. Nagyon várom, rég találkoztunk! A SziSza év végi bécsi programjai mindig is tele voltak élménnyel és sok-sok új ismerettel! Nívós lezárása az évnek!

  1. Szia Misi!
   Tökéletesen igazad van!!! A SziSza évvégi találkozásai Bécsben, mindig sok és tartalmas élménnyel gazdagított bennünket! Már NAGYON hiányzott….! Ha minden igaz, most újra találkozhatunk!

 2. Sziasztok

  Remélem januárban találkozunk.
  Mi a 15.-e szombat 12 órás tárlatvezetésre szeretnénk jelentkezni.
  Köszönöm.

  1. Kedves Edit!

   Feljegeztelek benneteket a 2022. jan. 15-én /szombat/ 12:0-tól induló tárlatvezetés listájára!
   Bízom abban, hogy érkeznek kicsinyenként a jelentkezések és a körülmények is lehetővé teszik számunkra a bécsi utazást!

   Baráti üdvözlettel,
   István

 3. Kedves István, január 15-én a 12 órás vezetésre jelentkezünk ketten. Köszönettel.

  GM +SGY

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hasonló bejegyzések