AZ ISTENI A FESTÉSZETBEN

Hogyan lehet lefesteni az égi világot és mindazt, ami a földi szemnek láthatatlan? Hogyan és miért ábrázolták Istent, Jézust és a Szentháromságot az évszázadok során? Milyen kritériumok nyomán alkották meg Jézus portréját? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kerestem a válaszokat a vetítettképes előadásomban, melynek videofelvételét az alábbi összefoglalóban találjátok! Jó szórakozást!

Köszönöm mindenkinek, aki meghallgatott és visszajelzett számomra! Kérem, hogy népszerűsítsétek a programot a baráti körötökben! KÖSZÖNÖM!

JÉZUS PORTÉJA AZ IDŐ TÜKRÉBEN / 2021. április 2.

Ki így, ki úgy, de mindannyian készülünk a Húsvét ünnepére! A SziSza baráti köre is így tesz, amikor megpróbálja nyomon követni Jézus földi útját, egy nagy utazást téve a kétezer éves festészet gazdag és mesés világában.

Szükség van-e arra, hogy megjelenítsük a Teremtőt? Az egyes korok különböző alakban képzelték el Istent, aki hozzánk érkezve testet öltött és láthatóvá vált, majd eltávozva tőlünk újra beleolvadt képzeletünk ezerszínű világába.

Mindenkit szeretettel várok, aki velünk szeretne ünnepelni, aki utazni szeretne a misztérium világában, és mindeközben válaszokat szeretne kapni a felmerülő miértekre is!   

A video indításához kattints az alábbi kép közepén található nyílra.

Galéria

Megosztás

16 válasz

 1. Tudom), hogy még tudja fokozni)))……ez az este egyszerűen ISTvááááááááni volt!!!! KÖSZÖNÖM

 2. Kedves István!
  Új csatlakozó vagyok, nagyon tetszett az előadás, minden ott volt, amit egy előadóban kedvelek ( finom humor, mindig pont annyi információ, amire a laikus érdeklődőnek szüksége lehet, nem veszett el a részletekben…).
  Köszönöm, hogy láthattam!

  1. Kedves Zsuzsanna!

   Őszintén örülök kedves szavainak, visszajelzésének! Örülök, hogy találkozhattunk – bár csak virtuális térben -……..! Ilyenkor érzem, hogy érdemes folytatnom a „kultúra-pártoló” tevékenységemet!

   Örülök / örülünk, hogy egy értékes taggal bővült a baráti körünk!
   Szeretettel várom / várjuk a következő pénteken is! Kérem, népszerűsítse a programjainkat a baráti körében! KÖSZÖNÖM!

   Tisztelettel és baráti üdvözlettel,
   István

 3. Kedves István!
  Nagy élmény volt az estét veled tölteni, igazán húsvéthoz méltó előadás volt.
  Áldott szép ünnepet kívánok és vigyázz magadra!
  A péntek esti újabb találkozásig szeretettel üdvözöllek:
  Dorner Mária

  1. Kedves Mária!

   Örültem neked pénteken! Jó volt újra találkozni és együtt ünnepelni!
   Köszönöm a kedves, elismerő szavaidat….! A téma önmagában hálás és csodálatos! Így könnyű, amikor ilyen valóban „csodálatos-dolgokról” mesélhetek!

   Legyen továbbra is szép és meghitt az ünnep számodra, szeretteid körében!
   Szeretettel várlak a következő pénteken is!

   Baráti üdvözlettel,
   István

 4. Kedves István!

  Éppen a Moulin Rouge című könyvet olvastam Toulouse-Lautrec éleréről, mikor előadást tartott Sopronban a festőről. Sikerült részt vennem rajta, majd utána Budapesten a Tutanhamon tárlatvezetésén is.

  A legutóbbi két előadást is meghallgattam hálás köszönetem értük!

  Áldott Húsvétot kívánok!
  Szalay Katalin

 5. Kedves Katalin!

  Nagyon örülök, hogy időről-időre találkozhatunk és csatlakozik „kultúra-pártoló” tevékenységeimhez!

  Én köszönöm, hogy meghallgatott és visszajelzett!

  Legyen szép az ünnep Önnek is szerettei körében!

  István

 6. Kedves István!

  Nagyon jó és érdekes volt a tegnapi előadás, részben pótolta a pandémia miatt elmaradó hagyományos szertartások okozta hiányt. Köszönjük!

  Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk!

  Üdvözlettel
  Katalin és Pál

  1. Kedves Katalin és Pál!

   Nagyon örülök, hogy együtt ünnepelhettünk, és hozzánk valamint az ünnephez méltó gondolatok köré fonhattuk a találkozás perceit!
   Én köszönöm, hogy csatlakoztak hozzánk és megszülethetett ez az élmény!

   Kívánok Önöknek meghitt szép ünnepeket szeretteik körében!

   Tisztelettel,

   Szirbek István

 7. Kedves István!
  A nagyszerű előadásod méltó. a húsvét ünnepéhez.
  Tetszett ahogy az előadásodban nem megszokott festményeket mutattad be Jézusról, hanem számomra újakat láthattam. láthattam.
  A részemről történt „malőrèrt” még egyszer elnézésedet kérem!
  Újból végignéztem az egész előadást.
  Erzsike

  1. Kedves Erzsike!

   Örülök, hogy felfigyeltél arra, hogy az előadásomban nem a mindenhol, milliószor levetített képeket mutattam! Valóban, megpróbáltam meríteni a hatalmas anyagból, és olyan műveket kiválasztani, amelyek kevésbé forognak a megszokott médiában. Az elemzésemben megpróbáltam rámutatni azokra a képi megformálásokra is, amelyek a szokványostól eltérnek!

   Semmi gond…! Örülök, hogy minden rendben van veled, és köszönöm, hogy megnézted meg egyszer az előadásomat!

   Szeretettel várlak a következő pénteken is!

   Baráti üdvözlettel,
   István

 8. Kedves István!

  Én nem vagyok annyira művelt mint te, de szívesen hallgatom előadásaidat. Amíg lehetett, mindig mentem a Szépművészeti Múzeum és a Nemzeti Galéria kiállításaira, elolvastam a kiállításon lévő magyarázatokat, vezetésen viszont nem vettem részt. Nagyon tetszik, hogy a versailles-i üvegteremről szóló előadásodban említetted, hogy egyeseknek a műtárgyak csak az árnyékot biztosítják a nap ellen és semmit nem tudnak róluk. Felkeltetted érdeklődésemet a téma kapcsán és így egy kicsit utánakerestem, persze messze nincs akkora tudásom mint neked, de néhány érdekes cikket találtam. Egy kicsit mindig úgy érzem, hogy nem illik hozzászólnom a témához, de például Réz András filmesztéta is említette, hogy egy laikusnak is lehet véleménye még ha nem is szakmabeli.

  2002-ben Richard Neave a manchesteri egyetem nyugdíjas törvényszéki antropológusa a popular mechanics magazinban megpróbálta rekonstruálni Jézus arcát korabeli Jeruzsálemben talált galilei szemita koponyák CT vizsgálata, különleges lágy szöveteket és izmokat rekonstruáló számítógépes programok segítségével. A kutató szerint a gecsemáni kertben is júdás úgy árulja el jézust a katonáknak, hogy akit megcsókol ő Jézus, csakhogy ha máshogy nézett volna ki, mint a többiek erre nem lett volna szükség. Az első századi még a biblia összeállítása előtt készült festmények szerint Jézusnak sötét szeme volt és nem világos. A zsidó hagyomány szerint pedig szakállas lehetett. A torinói leplen pedig hosszú a haja, azonban Pál első levelében leírja, hogy nem illendő hosszú hajat viselni egy férfinak, első századi műalkotásokon a férfiak haja szintén rövid volt, így a kutató is rövid hajat rajzolt neki. Egy átlagos szemita férfi magassága 155 centiméter körüli, súlya 50 kg lehetett. Mivel Jézus ácsként dolgozott sokkal erőteljesebb alkata lehetett, mint a nyugati festményeken.

  A Bloomsbury kiadó 2008-ban publikált egy könyvet „What Did Jesus Look Like?” címmel, melyben középkori és bizánci kori művek, 3-6. századi ikonok, valamint 1-2. kori régészeti leletek alapján próbálják meg rekonstruálni Jézus kinézetét. A szerző nagyon különösnek tartja, hogy nem írták le Jézus kinézetét, ami abban a korban nagyon szokatlan volt, ha híres emberekről írtak, azonban valószínűleg sem ronda, sem szép, sem magas, sem alacsony nem volt, hanem átlagos volt, ahogy a helyi emberek kinéztek. A könyv írója első századi judeai férfiak magassága, hajstílusa és egyéb jellemzői, Mózes Dura Europos zsinagógában található festménye alapján próbálja meg rekonstruálni Jézus kinézetét. Cathy Fischer festményt is készített egy első századi judeai férfiről a könyv utolsó fejezetében.

  A napokban több hír jelent meg, hogy a Louvre egész gyűjteménye online kereshetővé vált, ahol több szobrot, ikont és képet találtam Jézusról.

  A San Michele in Africisco (Ravenna) templom épületet Napoleon foglalta el és eladta 80 scudiért Andrea Cicognani számára, aki egy halüzletet hozott létre az árkádok alatt, ahol most ruhabolt üzemel. 1843-ban Poroszország királya megvásárolta a mozaikokat, amik jelenleg Berlinben a Bode múzeumban találhatóak. Carla Linville White „Reassembled Art and History: The San Michele in Africisco (Ravenna)Mosaics” 2014-ben készült tanulmánya pedig a rekonstrukció káráról ír, valamint arról, hogy előfordulhat, hogy a mozaik már nem eredeti.

  Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok.

  Baráti üdvözlettel
  Dani

  1. Kedves Dani!

   Köszönöm, hogy követed az előadásaimat, és értékes visszajelzéseddel gazdagítod a párbeszédet a baráti köröm oldalán!

   Örömmel látom, hogy foglalkozol a témával, és Te is a „művészet-pártolók” táborához tartozol!

   Az Istent és az istenit ábrázoló festészeti alkotások és a hozzájuk fűződő teóriák, gondolatok száma a végtelenhez konvergál! Pontosan az okozza a nehézséget, hogy ezekből kiválasszuk az értékeset és érdekeset,………….és felfűzzük őket egy előadás vezérfonalára. Persze ezt millió formában megtehetjük, CSAK arra kell figyelni, hogy a kiválasztott és kommentált művek építsék az előadást és rávilágítsanak a kiválasztott problematika lényegére!

   Én is nagyon szép és meghitt ünnepeket kív0vánok Neked!

   Baráti üdv
   István

 9. Kedves István!
  Köszönjük az újabb nagyszerű előadást.
  Sikerült élvezetesen, érdekfeszítően ötvöznöd a művészeti, történelmi és misztikus megközelítéseket felfűzve a Húsvét ünnepére, remek érzékenységgel lavíroztál az eberek vallási megközelítése, hite és a történelmi ismertek, bizonytalanságok határán,bemutatva az egyház nézeteinek a változását is, és mindennek megjelenítését a festményekben.
  Köszönjük.
  Üdvözlettel,
  Szabó István

  1. Kedves István!

   Nagy örömmel olvasom kedves soraid! Pontosan foglaltad össze mindazt, ami szándékaim között szerepelt! Örülök, hogy sikerült átadnom neked / nektek mindezt ÉS örülök, hogy van olyan a hallgatóságomban, aki minderre „érzékeny” és le is írja!

   Szeretettel várlak a következő „kultúra-pártoló” találkozásunkra is!

   Baráti üdv,
   István

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló bejegyzések