A LOUVRE ÉS A VICTOIRE

Nap-mint nap, turisták ezrei járják be a Louvre múzeumát, és keresik fel annak leghíresebb, legértékesebb műtárgyait. Kétségkívül ezeknek egyike az Égei-tenger szigetéről hozzánk érkezett szoborcsoport, melyen Niké-t a győzelem istennőjét láthatjuk. Az istennő éppen egy hadihajóra leszállva hozza el és hirdeti a „VICTOIRE” t. Az alábbi képes összefoglalóban és annak végén az előadás videofelvételén megpróbálom összefoglalni azokat az információkat, amelyek nélkül nem érdemes odaállni eléje!

A LOUVRE ÉS A VICTOIRE

A turisták számára, a „Szamothrakéi Niké„, egyike a három kötelezően megtekintendő műnek a Louvre múzeumában. A szoborcsoport egy talapzaton álló, hajóra érkező „győzelem-istennőt” ábrázol.

Hogyan találtak rá a franciák, és miért éppen Párizsba került, hogy a világ egyik legnagyobb múzeumának gyűjteményét gazdagítsa? Hogyan illeszkedett a görög szentély épületegyüttesébe, és milyen győzelmet hirdethetett? Milyen művészi eszközöket használt az ismeretlen szobrász híres alkotásának faragásakor, és hogyan érte el azt, hogy a több mint öt méter magas műnek már az ókori Görögországban is csodájára jártak?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük együtt a válaszokat a következő előadásomon!  

Kérem, hogy a lap alján található kommentablakban jelezzetek vissza, ha olvastátok az összefoglalót, vagy / és megtekintettétek az előadásról készült videofelvételt! KÖSZÖNÖM!

AZ ISTENNŐ A MÚZEUM TRÓNJÁN

A szoborcsoport, mintegy 150 éve a Daru lépcsősor tetején foglal helyet. Lépcsőről- lépcsőre, naponta mintegy 40 000 látogató közelíti meg az istennőt, és tekint rá ámulattal. De vajon mit tudnak róla? Elkészítik vele az ünnepi „közös-fotót”, és már rohannak is tovább. Az alábbiakban közölt információk segítségével felkészülhetünk arra, hogy legközelebb érdemben találkozhassunk vele!

SAMOTHRAKÉ SZIGETE

Samothraki„: az Égei-tenger Észak-Keleti régiójában található, turisták által kevésbé látogatott kis sziget. Itt alakították ki az ókori Hellász egyik legnagyobb misztérium-központját. A szentély épületeit mintegy 200 éven át építették és látogatták a görög uralkodók és a nép.

A MISZTÉRIUM

A templomok és a különböző épületek, önmagukban is koruk építészeti remekei voltak. A bennük folyt „misztérium-tevékenységekről„, az előadásomban részletesen beszámolok. Ezt a felvételt, a bejegyzés alján található videóban láthatjátok.

AZ ISTENNŐ EREDETI LAKHELYE

Charles-François Champoiseau, nagy műveltségű francia konzul és régész volt. Az ásatásai nyomán, a szentély harmadik, legmagasabban elhelyezkedő területén, 1863-ban egy szárnyas istennő szobrának darabkáira bukkant. A kisebb-nagyobb márványtöredékek alapján megállapította, hogy az istennő nagy valószínűséggel nem más, mint Niké!

A „VICTOIRE” MÁSODIK OTTHONA

A Párizsba juttatott leletanyagból, a Louvre múzeumában kicsinyenként összerakták az istennő szobrát. Egy következő fázisban kiderült, hogy a szigeten hagyott szürke márványtömbök, valaha egy hajó első részét formálták. Mint ahogyan az a korabeli pénzérméken is látható volt, a lábra állított istennőt visszahelyezték a romjaiból felépített hajójára, majd a szoborcsoport a Daru lécső tetején, mint annak koronája foglalhatott helyet.

AZ ISTENNŐ RUHATÁRA

A tenger hullámain bukdácsoló hajóra nagy szárnycsapással éppen leszálló, istennőt láthatjuk. A felfröccsenő víz benedvesíti ruháit, melyek testéhez tapadnak. Milyen ruhákat visel és ezek hogyan öltöztetik az istennőt ? Választ kaphattok a lap alján található videoban……!

AZ ISTENNŐ ÉS A HADIHAJÓ

Tudjuk, hogy a hajó és talapzatának márványblokkjai, Rhodosz szigetének bányáiból kerültek a felszínre. A Louvre szoborcsoportjának tanulmányozásakor, könnyen felfedezhetjük a kor hadihajóinak minden újítását. Melyek lehetnek ezek ? Válasz a videoban….!

AZ ISTENNŐ TOILETTJE

Az elmúlt 150 év alatt többször leporolták a szobrot. Az istennőnek igazi nagy „toilettje” azonban nem volt a XIX. század óta. A Louvre múzeuma 2014 – 2015. évben darabjaira szedte Nikét, a hajóját és a talapzatát. Megtisztították, újra építették és stabilizálták a szobor-együttest! Amikor legközelebb a Louvre-ban jártok, már teljes szépségében vár rátok, ti is felkészültetek, így mindenki elmondhatja majd: „íme a VICTOIRE!

https://www.facebook.com/istvan.szirbek/videos/3599654640062379/?notif_id=1589996260292866&notif_t=feedback_reaction_generic

Galéria

Megosztás

3 válasz

  1. Csodálatosat alkotott a szobrász! Bizonyára gyönyörű lehetett Nike feje, ha a megtalált darabok ilyen lehelet finomak, kifejezőek. Köszönöm az élvezetes előadást!

  2. Az a döbbenetes ezekben az antik szobrokban, hogy hiányaik ellenére teljesnek érzi őket az ember! Sőt ma már zavaró lenne, ha kiegészülnének! Gyönyörű a szobor, fogva tartja az embert.
    Ezzel együtt köszönöm szépen az információkat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló bejegyzések