STRASBOURG – AZ ÉGIGÉRŐ TEMPLOM

Gyökerei a kelta múltig nyúlnak vissza annak az évszázadokon át épült és szépült katedrálisnak, amely Alsace fővárosában, Strasbourg-ban áll. Az előadásban megmutattam építésének fázisait, bemutattam a hozzájuk kapcsolható híres embereket, és elemeztem a megszületett alkotások stílusjegyeit. Néhány hozzá kapcsolható furcsaság és kuriózum említésével, próbáltam rámutatni arra a végtelen gazdagságra és szemet gyönyörködtető szépségre, amely azokra vár, akik így vagy úgy, de rápillantanak! Az előadásról készült videófelvételt az alábbiakban találjátok! Jó szórakozást!

Köszönöm mindenkinek, aki meghallgatott és visszajelzett számomra! Kérem, hogy népszerűsítsétek a programot a baráti körötökben! KÖSZÖNÖM!

A STRASBOURG-i KATEDRÁLIS / 2021. május 21.

Aki egyszer rápillantott, sohasem felejti el! Immár több mint ezer éve épül és szépül az a templom, amely a középkortól napjainkig minden stílusjegyet magán visel.

A katedrálissal való találkozás varázslatos és kivételes pillanatokat kínál. Mindenki elsétál a híres Utolsó Ítélet oszlophoz, megnézi a híres órajátékot és meghallgatja a „fecskefészek-orgona” lélekemelő zenéjét.

Az előadás egyrészt lehetővé teszi számunkra, hogy olyan helyekre is bepillantsunk, amelyek az átlag turisták előtt zárva vannak: torony-séta, óra doboz, orgona sípok terme. Másrészt olyan izgalmas világba enged bepillantani, amelyeket egy gyors templom séta nem tesz számunkra lehetővé: szabad szemmel nem látható szobrok, az építők által ránk hagyott titkos üzenetek.

A video indításához kattints az alábbi kép közepén található nyílra.  

Galéria

Megosztás

16 válasz

 1. Kedves István

  Csodálatos ez a remekmű! Nem valószínű, hogy a, katedrális művészeti történetét megértettem volna, ha nem hallgathattam volna végig ezt az előadás.
  De azért várom a videót, hogy újra megnézhessem. Az építészeti stílusokat remekműként illesztették össze, ebbe a csodálatos épületbe.

  Köszönöm a lehetőséget

  Szabóné Ágnes

 2. Kedves Ágnes!

  Nagyon örülök, hogy mesélhettem erről a valóban kincset érő katedrálisról és mesélhettem titkairól! Sokan meglátogatják, ámulnak csodáin, de csak kevesen értik meg titkos üzeneteit. Mi most egy kicsit közelebb kerültünk titkainak megértéséhez.

  Köszönöm, ha a videofelvételről újra megtekinti az előadást! Kérem, továbbra is népszerűsítse a SZiSZa programjait!

  Tisztelettel és baráti üdvözlettel,

  István

 3. Kedves István!

  Ez az előadás is nagyon tetszett! Ritka élmény olyanról hallani, amit már láttam (pl. Eiffel torony, Versailles, Strasbourg…)
  Ez is az volt! Mindig nagyon sokat tanulok!
  Köszönöm!

  Sajnálom, hogy anno (12 éve, januárban) nem mentünk fel a toronyba!
  Az előadást ajánlottam annak a volt gimnazista osztálytársamnak is, aki akkor kutatóként élt kinn és a házigazdánk volt.

  További eredményes, áldott munkát kívánok!
  Szakályné Veronika

  1. Kedves Veronika!

   Nagy örömmel olvasom kedves és bátorító sorait! Ez is fontos visszajelzés számomra, amely megerősít abban, hogy érdemes csinálni és folytatni!
   Tartson / tartsanak velünk augusztusban a baráti köröm utazásán, amikor felmegyünk a toronyba!!!

   KÖSZÖNÖM, hogy népszerűsíti a programokat! Találkozzunk a jövőben is!

   Baráti üdvözlettel,
   István

 4. Köszi szépen István!

  Nagyszerű volt az előadás, elképesztő gyönyörű a katedrális, az emberi teljesítőképesség csodája. Hihetetlen szépség….!

  Köszönet és üdv,
  Márkus Ildi

  1. Kedves Ildi!

   Nagyon köszönöm, hogy újra és újra velem / velünk tartasz ezeken a kis „kultúra-pártoló” utazásainkon!
   Valóban, ez a templom egy igazi csoda és egy kimeríthetetlen kincsesbánya! Örülök, hogy néhány titkáról fellebbenthettem a fátylat!

   Baráti üdv,
   István

 5. Kedves István!

  Hosszabb szünet ( nagyszülői elfoglaltságok ) után örömmel vártam a tegnapi előadást. Murphy törvénye: nem sikerült élőben végíghallgatnom.
  Kőszönöm a lehetőséget, h felvételről mégis részese lehettem ennek a sétának.

  Kb 4 éve jártam ebben a csodás katedrálisban, váratlanul jutottam el, felkészülni nem volt idő, így csak ámulva raktároztam a látottakat. Most újra éltem az akkori elményt, elòadásának köszönhetően sok mindent más szemmel nézve, megértve.

  Köszönöm!
  Üdvözlettel: M Selmeci Erzsébet

 6. Kedves Erzsébet!

  Nagy örömmel olvasom kedves hozzá(M)szólását! Köszönöm a visszajelzést, mert ezek adnak erőt és bátorítást ahhoz, hogy folytassam a „kultúra-pártoló” tevékenységemet!
  Szívből örülök, hogy sikerült értékesebbé tennem azt a fantasztikus élményt, amelyet a katedrális felfedezése jelenthetett!

  Kérem, hogy népszerűsítse a programjainkat a baráti körében! Szeretettel várom legközelebb is!

  Tisztelettel és baráti üdvözlettel,

  Szirbek István

 7. Kedves István!

  Az égig érő templom c. előadás élvezetes, igényes volt, végig lekötötte a figyelmemet. A katedrálist eddig csak kívülről csodálhattam meg, el nem tudtam képzelni, hogy ennyi csoda létezik belül is.

  Az anekdoták, kis (pletyók) történetek csak színesítették az előadást.

  Köszönet! Üdvözlettel: Márta

 8. Kedves Márta!

  Örülök, hogy az előadásommal kicsit sikerült közelebb hoznom néhány részletet mindabból a csodából, amelyet ez a katedrális kínál nekünk!

  Külön öröm számomra, hogy kiemelte az anekdotákat, történeteket! Fontos célkitűzés számomra, hogy együtt utazzunk és szórakozva tanuljunk!

  Legközelebb is szeretettel várom!

  Tisztelettel,
  Szirbek István

 9. Kedves István!

  Szombat esti programként visszanéztem az előadást, mert csak most volt rá időm.

  Csodás templom,építészeti remek, egy klassz oktató-tanító előadás! A „kőből faragott csodák” egyikét mutattad meg. Mindig lenyűgöz, hogy mire voltak képesek akkoriban a mesteremberek jóformán egy vésővel és egy kalapáccsal.Régi tervem, hogy élőben is láthassam. Ismét sokat tanultam. Mehetnékem támadt, hogy élőben is lássam!

  Köszönet az előadásért!

  Üdvözlettel: Misi

  1. Szia Misi!

   Köszönöm, hogy utólag megnézted és vetted a fáradtságot,…..visszajeleztél!

   Valóban, ez a „kő-csipke-csoda” egy szívhez szóló és lélekemelő templom! Nem hiszem, hogy lenne olyan ember, akit így-vagy-úgy, de meg ne érintene a varázsa. Persze a nagy kérdés most is felvetődik:

   „Vajon mit értenek meg a látogatók a felkínált csodáiból és a hozzánk intézett üzenetéből?”

   Most mi egy lépéssel közelebb kerültünk a titok nyitjához!

   KÖSZÖNET, hogy velem / velünk tartasz a pároddal!

   Baráti üdv,
   István

 10. Kedves István!

  Csodálatos előadás egy csodálatos templomról!

  Egyszer régen a sztrádáról láttam a katedrális körvonalait, akkor utas voltam és idő sem volt…
  Köszönöm, hogy pótoltad azóta tartó hiányérzetemet!

  Baráti üdvözlettel: Dorner Mária

  1. Kedves Mária!

   Számomra volt az öröm, hogy mesélhettem erről a valóban kivételes szépségű és gazdagságú templomról! Örülök, hogy kicsit közelebb hozhattam hozzád. Tudom, ha egyszer valaki rápillant -közelről vagy távolról-, azt már sohasem felejti el!

   Köszönöm, hogy velem / velünk tartottál és hogy mesélhettem róla!

   Baráti üdvözlettel,
   István

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló bejegyzések