PÁRIZS ÉS AZ ŐRÜLT ÉVEK

Az első világháború után beköszöntött békeidő, felszabadult és boldog életérzést teremtett a Párizsban élők szívében. Egy új korszak köszöntött be, melynek ismertetőjegyei könnyen leolvashatóak a városon, és a benne élő emberek életmódján. Az Art Deco stílusjegyei mindenre rányomták bélyegüket, megjelent az emancipált, modern nő, miközben a jazz fülbemászó dallamai, és az ópium jótékony fátyla borított be mindent! Ezen gondolatok köré szőtt előadás videofelvételét találjátok az alábbi összefoglalóban. Jó szórakozást!

Köszönöm mindenkinek, aki meghallgatott és visszajelzett számomra! Kérem, hogy népszerűsítsétek a programot a baráti körötökben! KÖSZÖNÖM!

ÚJ KORSZAK – ÚJ VÁROS – ÚJ VILÁG / 2021. MÁRCIUS 19.

Ahogy azt az 1920-as évek francia fővárosában élő művészek mondták: „Párizs a világ köldöke„!  Az első világháború utáni béke és újrakezdés boldog világában, Párizs valóban a művészetek fővárosa lett!

A jazztől hangos híres kabarékban őrültnek tűnő táncot jártak, a dada és a szürrealista világ művészei megpróbálták a vizuális művészeteket teljesen új alapokra helyezni, miközben az írók egy irreális álomvilágot lebegtettek olvasóik szeme előtt!

A kor új divatjába öltözött fiús frizurájú hölgyek autóikba ültek, hogy a Montmartre vagy a Montparnasse kerület valamelyik néma filmeket vetítő mozijához, vagy a „Párizsi iskola” valamelyik, – akkor még névtelen- művészének ágyához hajtsanak.

A video indításához kattints az alábbi kép közepén található nyílra.

Kérem, hogy jelezzetek vissza a lap alján található komment-ablakban, hogy tudjam, érdemes volt……! KÖSZÖNÖM!

Galéria

Megosztás

25 válasz

 1. Istvaaanom! A Tőled megszokott, fergeteges, magàval ragadó előadàs volt, nagyonnnnn szerettem, koszonom a kellemes estet a század eleji Párizsban!!! Várom a következőt…….. pusz’il…….’

  1. Kedves IlusKa!
   Örülök, hogy újra itt voltál velünk és tetszetek a sokszor „ŐRÜLTNEK” tűnő gondolataim erről a valóban fantasztikus időszakról! Külön öröm számomra, hogy sikerült egy kellemes „század-eleji” estést szereznem neked!
   Szeretettel várlak a következő előadásokra is!

   István

 2. Közel 10 éve úgy alakult, hogy elkeveredtem egy vidéki kisváros „ócska” mozijába és kb. harmadmagammal a teremben megnéztem az Éjfélkor Párizsban című Woody Allen filmet. A film után éreztem, hogy valami megváltozott az életemben. Aznap este érkezett egy email, hogy egy-két fő részére még van hely egy utazásra, melyet Szirbek István vezet, célja és témája pedig – Párizs. Addig még soha nem voltam Párizsban és az idegenvezetőt sem ismertem, de a film utáni hangulatomban éreztem, hogy ezt a lehetőséget nem hagyhatom ki, így mindent (feladatot és kifogást) magam mögött hagyva, jelentkeztem. Az utazás olyan élményt, döbbenetet és csodát, István lelkesedése, magabiztossaga, tudása, viszont a Csoport iránti – jó értelemben vett – alázata, no és PÁRIZS varázsa, olyan élményt adott, hogy akkor tényleg megváltozott az életem. Azóta (nagyon) sokszor megnéztem fimet, olvastam könyveket az Őrült Évek Párizsáról. Azonban mikor erről az időszakról meghallgatok egy előadást Istvántól, mindig újraélem ezt a csodát, ott vagyok a Montmartre-on, elszállnak a hétköznapok, pont úgy, mint a fimben és néhány napig biztosan az enyém is a „Les années folles” életérzés.
  Nagyon várom a folytatást és köszönet az eddigiekért.

  1. Kedvenc Szőkeség-M!

   Nagy örömmel olvasom kedves soraidat! Nem is tudtam, hogy anno így kerültél a baráti körömbe! Eddig is kedveltem Woody Allen-t, de most még annál is jobban…….!
   Irulva-pirulva olvasom a szakmai munkámat méltató szavaidat,………igazán KÖSZÖNÖM……….., és örülök, ha így érzed!

   Köszönöm, hogy újra velem / velünk sétáltál,……így együtt,……….. még szebb számomra a Montmartre! Pénteken folytatjuk………..!

   Pusz,i,KKK

 3. Kedves Istvan!

  Minden előadásodat nagyon várom péntekenként, újabb es újabb élmennyel leszek gazdagabb a
  különleges témák,a sziporkázó előadásod által.
  De…ez a tegnapi minden eddigit felülmúlt számomra, olyan közel áll hozzám ez a világ, amiről meséltél, odarepítettél másfél órára és ezt köszönöm szépen!

  1. Kedves Mária!

   Ahogy olvastam kedves soraidat, az fogalmazódott meg bennem, hogy „Na ezért érdemes!”!
   Ha valóban sikerült és visszarepíthettelek ebbe a varázslatos világba,…….az számomra az öröm!

   KÖSZÖNÖM, hogy ismét velünk tartottál! Találkozunk a következő pénteken……..!

   Baráti üdv,

   István

 4. Kedves István!
  Ezt az időszakot mindenki imádja. mert olyan híres emberek éltek akkor és ott akikre ma is felnézünk. Coco Chanel-ről egy csodálatos könyvet olvastam…/írója Henry Gidel/.
  Hemingwaytől minden megjelent könyv meg van és imádtam olvasni őket. Természetesen voltak olyan nevek akiket most hallottam először, de ezzel is egy kicsit okosabb lettem!

  Köszönöm ezt a csodálatos előadást.
  Erzsike

  1. Kedves Erzsike!

   Valóban, az „Őrült évek” az egyik leggazdagabb, legizgalmasabb időszaka Párizs történelmének. Örülök, hogy velem / velünk tartottál ebben a varázslatos időutazásban!
   Örülök, hogy tudtam újat mondani, és újabb érdekes emberekre hívhattam fel a figyelmed!
   Szeretettel várlak a további előadásokra!

   Baráti üdv
   István

 5. Kedves István!
  Őszintén szólva az ókori Egyiptomról vagy a középkorról szóló előadásokat nagyobb érdeklődéssel szoktam várni…, de az 1920-as évek Párizsa is elég sok érdekességgel szolgált… 🙂 Megerősítést kaptam azzal kapcsolatban, hogy nem kevés találmány, életmódbeli szokás, eszme, ami most meghatározó az életünkben, abból az időből származik. Mennyire megalapozta a következő 100, vagy ki tudja, hány évet!
  Várom a folytatást! 🙂

  1. Kedves Andrea!

   Örülök, hogy találkozhattunk ezen az előadáson is, és hogy sikerült kicsit becsempészni a szívedbe Párizs ezen valóban izgalmas időszakát!
   Jelzem, többek között azért is hívom a baráti kört „SZALON”-nak, mert az én értékrendemben az egy olyan hely, ahol mindig történik valami érdekes, és ahol mindig hallhatunk valami értékeset! PONTOSAN az a lényeg, hogy ne azért jöjjön ide valaki, mert olyan témáról hall, amit amúgy is ismer és szeret, hanem azért, mert ott MINDIG hallhat valami izgalmasat, ami gazdagíthatja……!
   Köszönöm a bizalmat, hogy Te is így gondoltad és csatlakoztál hozzánk!

   Pénteken folytatjuk! KÖSZÖNÖM a program népszerűsítését a baráti körödben!

   Üdv,
   István

 6. Kedves István!
  Nagyon köszönöm ezt a fantasztikus előadást! Ismét sokat tanultam, és hihetetlen jól átjött azoknak az évelnek a hangulata. Nagy munka állhat mögötte és olyan ismereteket kaptam az építészet témájában is, mely eddig ismeretlen volt előttem. Sajnos 19.-én nem értem rá, örülök ennek a lehetőségnek, hogy utólag megnézhetem. Azzal ajándékozom meg magam, hogy időnént megnézem majd azokat az előadásokat, melyekről lemaradtam.
  Még egyszer köszönöm!

  Etelka

 7. Kedves Etelka!

  Köszönöm a visszajelzésedet, örülök, hogy tetszett az előadásom……! Annak is örülök, hogy sikerült olyan érdekességekről is szót ejtenem, amelyeket még nem ismertél!
  Köszönöm, hogy lelkesen követed az előadásaimat és pótlod azokat, amelyekről lemaradtál!

  Baráti üdv,
  István

 8. Kedves István!

  Mindenekelőtt remek vasárnappá varázsoltad a mait is az előadásoddal. Várom a következőt, bár alapvetően klasszikus parti vagyok.
  Végtelenül élvezem! Mennyi emléket, gondolatot tudsz előhívni az elfeledettnek hittekből is. Ritka ajándék ez!

  Valamiért azt gondoltam, hogy eljutunk a szüfrazsettekig, ha mar az „Isaura” felszabadítása, vagy inkább a szabadosság szellemének kiszabadítása volt az egyik motívum. Nahát! Isaura mint a felver rabszolgalány es Duncan😇
  Apropó, tudtad,h a szemforgatóan prűd kis hazánkban Duncan többször föllépett, sőt körútra készült?

  A napokban épp a modern nőiességről volt egy pengeváltásom. A férfi vitapartnerem maradinak nevezett, mert nem kérek abból az egyenjogúságból, amelynek oltárán fel kellene áldoznom a nőiességem. Na ebben is jó vagy az előadásaidon. A tenyéren hordozásos stílus jól átjön.

  További szép vasárnapot.

  ÜdvözletM

  1. Kedves M!
   Nagyon köszönöm, hogy meghallgattad egy újabb előadásomat, és értékes visszajelzéseddel gazdagítottad a kommentek sorát! Örülök, hogy tetszettek a gondolataim az „Őrült-évek”-ről…..! Tudom, nem jutottam el a hölgyek szavazati jogáig, és még sok minden olyan kimaradt az előadásomból, amit sajnáltam….! De így is „TÚÚÚÚÚÚL” hosszú sokak számára!

   A kancsalKa Izaura minden részét kétszer láttam, de azt azért KÖVETTEL-el, mert a katonaságnál BÁR-mit megnézett az ember abban az időben, ami elébe került éppen!
   A Hölgyeket tenyeremen és a szívemben hordozom! Mert ez így is(T) van rendjén kéééééééééérem!

   Szeretettel várlak a következő pénteken is!
   Baráti üdv,
   István

 9. Kedves István!

  Követője vagyok én is az előadásaidnak/ Igaz, nem élőben/. Nagyon sok érdekességet hallok, látok, mint mindig is a vezetéseid során.
  Többször azon kapom magam, amire egyáltalán nem figyeltem, arra leszek leginkább kíváncsi, hiszen alapos részletességgel kapok róla tájékoztatást. Eszembe jutott a Szirbek -féle mondás:

  „Anyukám, ezt gyorsan megnézzük, csinálunk egy fotót, és mehetünk.”

  Előfordul, hogy már- már felállok, szünetet tartok, majd később folytatom…s akkor elhangzik valami különlegesség, ami kíváncsivá tesz, és ott ragadok, végignéztem.

  Szóval, köszönöm az eddigieket, továbbra is nézem, hallgatom az előadásokat.

  Üdvözlettel: Szőke Anikó

  1. Kedves Anikó!

   Nagy örömmel olvasom kedves soraidat! Jó hallani felőled és tudni, hogy vagytok többen, akik felvételről követik az előadásaimat!
   Jót nevettem magamban,………….azért csak nyugodtan állítsd meg a felvételt és hozz valami ínyencséget magadnak….! A jót is lehet jobbá tenni!

   Bízom abban, hogy a jövőben is követni fogod az előadásaimat!

   Baráti üdv
   István

 10. Kedves István!
  Őrült jó előadásodat, az őrült jó évekről, őrült lelkesedéssel köszönöm.
  🤩👏
  Végig vonult bennem egyszerre két érzelmi síkon sok gondolatom is, melyeket ébresztettél, az első világégést követő korszak megújulásának bemutatásával.
  Egyrészt Párizs és a világ háború utáni évtizedeinek robbanászszerű átalakulásának összegzett csodálata miatt örültem, remek fotóid, kedves kis humoros kiegészítőidnek is köszönhetően.
  Mi is lenne most velünk, a találmányok és ezen fejlődések nélkül?
  🤗
  Másrészt, ugyanakkor visszafolytottan, hangtalan sírtam is, a mostani vírusháború okán.
  😔
  Vajon mikor telhetnek meg ismét, ezek a gyönyörű színházak, teraszok, terek és épületek hús-vér művészekkel, közönséggel?
  Szinte irígykedtem, hogy senkin nincs maszk és reflexszerűen jöttek félelmeim ( ide jutottunk) túl közel símulnak egymáshoz.
  Aztán úgy ahogy rámtört ez a környezetem iránti tudatalatti féltésem, azonnal vissza is zökkentettél a múlt szépségének élvezetébe.
  Köszönöm szépen. Jó volt mindezt a szabadságot, önfeledt szórakozást és az eleganciát is látni, a párizsi hangulat varázslatát is felelevenítve érezni!
  Meg is nézzük ma a filmet, pedig már többször láttük, sőt hazaútban kedves Utasaim által választható szórakoztató filmajánló listámon is rendre szerepelt.
  😍
  Így utazott velem Párizs is, mint egy lehetséges következő uticél.
  🤔
  Hogy milyen új élet születik majd számunkra, ha majd végre megszűnnek a jelenlegi korlátozások és benne milyen művészeti stílusok, új formavilág és életvitel születik, majd elválik?!
  🍀🙏
  Remélem online világunkon kívül is lesz sok-sok megújulás, hiszen mindennek van jó és rossz oldala!
  Félő, hogy most nem csak a férfiak kerülnek vissza sérülten, hanem minden korosztálynak kell megtalálnia helyét, boldogulása sikerét is, a jelenleg még egész világunkat érintő pusztító járvány után.
  Szerencsére, már sok tehetséges fiatal bontogatja szárnyait és nagyon bízom abban, hogy az augusztusi párizsi utad is, sikeresen megvalósulhat!
  Tovább megyek engedelmeddel, kívánom azt is, hogy a mi meseszép Budapestünk idegenvezett art deco
  sétáin is részt vehessünk, amiről egy remek könyv is beszerezhető, addig lapozgatható.
  Bolla Zoltán
  Budapest Art Deco séták- Walking guide
  🥰,
  Kedves István!
  Jó szívvel osztom és ajánlom ezt a visszanézhető és további péntekenkénti élő előadásaidat is.
  Egyben kívánok a „SziSza”, Szirbek István Szalon Baráti kör minden kedves tagjának is jó egészséget, további utazásokkal is megvalósuló művészettörténeti fejlődést, Általad!
  Baráti és kollegális elismerő üdvözlettel:
  Kata 🌺

  1. Kedves Kata!

   Köszönöm, hogy megtekintetted az előadásomat és leírtad értékes gondolataidat! Az elismerő és biztató szavak egy tapasztalt kollégától,…… még jobban esnek!
   Jól érezted! Ezekkel az előadásokkal az a célom, hogy kicsit kirepüljünk a jelenlegi fogságunkból, együtt utazzunk a képzelet szárnyán, elfelejtsük a jelenlegi nehézségeinket, problémáinkat. Ezért ha megengeded ezekre a mondataidra itt most nem reagálnék!
   Én is bízom abban, hogy a nyárra túl leszünk a nehezén és újra találkozhatunk, utazhatunk együtt! Addig is péntekenként kínálok egy előadást azoknak, akik szeretnének velem / velünk tartani!
   Budapest egy gyönyörű város, hihetetlen kincsesbányája ezen kor építészetének! Ráadásul egyre szépül, és a felújított homlokzatok, belső udvarok mintha csak ezeréves álmukból ébrednének! Köszönjük a figyelemfelhívást!
   Köszönöm a SziSza programok népszerűsítését a baráti körödben! Szeretettel várlak a következő pénteken is!

   Baráti üdv
   István

 11. Kedves István!
  Külön írom gratulációmat a rádióban elhangzott nagyszerű riportodhoz, ami olyan vonzóan mutatta be Párizs egyes részeit, hogy legszívesebben pakolnék is!
  Sok szeretettel gratulálok és kívánok minél több csoportot, a magyarvonatkozású élmények befejezésével!
  Üdvözlettel: Kata 🌺

  1. Kedves Kata!

   Nagyon örülök, hogy meghallgatta a riportot és köszönöm a visszajelzését!
   Bízom abban, hogy hamarosan pakolhatunk, utazhatunk és találkozhatunk,……………..akár ITT Párizsban!

   Baráti üdvözlettel
   István

 12. Kedves István!

  Nagyon jó előadás volt! Josephine Baker az egyik kedvencem ebből az időszakból. Elolvastam az életét bemutató könyvet, a többi művészt pedig most ismertem meg neked köszönhetően.
  Találkozunk pénteken!

  Szné Ágnes

  1. Kedves Ágnes!

   Nagyon örülök a visszajelzésednek, köszönöm, hogy újra velem / velünk tartottál!
   Josephine Baker egy FANTASZTIKUS nő volt! Megérne egy egész estés előadást az élete és a művészete! Persze a többiek is itt kopogtatnak, ………számtalan lélegzetelállító téma hever körülöttünk. csak le kell érte hajolnunk!
   Találkozunk péntekenként, köszönöm a népszerűsítést a baráti körödben!

   Baráti üdv,
   István

 13. Kedves István!
  Igaz, hogy két részletben, de sikerült meghallgatnom az előadást, sőt a rádióinterjút is. Nagyon tanulságos, és lelkesítő volt mindkettő. Azt hiszem, rá fogok kapni az előadásaira :).
  Köszönöm a lehetőséget!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló bejegyzések