Chambord, ahogyan csak mi láttuk! (5)

A SziSza baráti köre, 2018. július 4-11. között, egy fantaszikus „Loire menti csodák” utazáson vett részt. A 8 nap programját bemutató blog sorozatom ezen ötödik része, a híres Chambord kastélyába kalauzolja az érdeklődőket. Köszönöm mindenkinek, aki elolvassa soraimat és megnézi az általunk készített fotókat! Utazzunk most is együtt…….!

*** A bejegyzésben szereplő fotókra rákattintva, azok kinagyíthatóak!

Nagyon sok, szép köszönő sort kaptam a barátoktól, az utastársaktól! Név nélkül egyet-egyet bemásolok a bejegyzések elé! Mindenkinek köszönöm, hogy ott volt velem / velünk és hogy ennyire a szívetekbe zártatok!

Kedves István!
Nehezen lehet fokozni az elismerő szavakat, így csak néhány egyszerű megjegyzés.
Remélhetőleg nem adod fel a reményt, hogy továbbra is oktass bennünket (lásd Károlyok+Lajosok+Henrikek, na és persze a nőik!), hogy felnyisd a szemünket a tikokra, amelyekről csak Te tudsz, hogy elviseld a „zümmögéseket”, na és persze mi is bírjuk tartani veled a lépést!
Végül csatlakozom Gáborhoz: éljen a KIRÁLY!
…….

A KASTÉLY AMIT ÖRÖKRE A SZÍVÜNKBE ZÁRTUNK!

Évente több mint egy millió turista látogatja meg a Loire menti kastélyok legismertebb és egyben legnagyobb csodáját, Chambord-t. Mi is javítottunk a statisztikán! Mint mindenki, természetesen felkészülten érkeztünk: tudtuk szobáinak és kéményeinek számát, építtető királyainak nevét sőt még azt is, hogy nem a Loire folyó partján fekszik! Csak azt nem sejtettük előre, hogy amint a zöld „erdő-tenger-függönye” mögött rejtőző fehér épületet meglátjuk, azonnal beleszeretünk!

EGY EMBER ALKOTTA SZIGET A KOZMIKUS TENGER ÖLÉN

Ameddig a szem ellát, a természet csodálatos zöld harmóniája uralja a tájat. A távoli horizonton az ég kék tengere jótékonyan öleli át és védelmezi az erdőséget. Ebbe a kozmikus természeti rendbe illeszkedik az ember által épített kastély és annak gondosan művelt környezete. Belépve az épületbe, értő szemmel tanulmányoztuk, hogy milyen gondosan teremtették meg a világ és annak középpontjában élő ember tökéletes harmóniáját.

A VILÁG TÖKÉLETES ÉS ÖRÖK MOZGÁSBAN VAN

Az 1519-ben kezdődő építkezés tervei szerint a kastély egy görögkereszt alaprajzú épületből, középpontjában egy dupla spirálú lépcsőből és négy lakosztályrészből áll. A középkori erődítmény típusú modell itt már renszánsz hatást sejtet. Az aktuális tanulmányok rávilágítanak arra, hogy az épületegyüttes modulokból  tevődik össze. /7×7 egység/ Mint ahogy a világot és benne az embert is az örök mozgás és körforgás jellemzi, így van ez az egész épülettel is! A központi lépcső körül ezért forognak a lakosztályok…..!

CHAMBORD: EGY FRANCIA KIRÁLY ÁLMA

I. Ferenc francia király, az 1515-ös marignani csata győztese, a Cosson folyó mocsaras vidékére álmodta meg ezt a hatalmas kastélyt. Miért pont ide? Nagy valószínűséggel a magát lovagkirálynak bemutató uralkodó, a középkori ideálnak megfelelően egy mesés, nehezen megközelíthető környezetet választott ki. Az sem volt elhanyagolható érv, hogy vadban gazdag területről volt szó.  Később az uralkodó itt honosította meg a híres romorantin szőlőt is. A kirakatnak számító propaganda kastélyban olyan híres embereket fogadott, mint például a V. Károly császár. /1539/

VENDÉGSÉGBEN I. FERENC FRANCIA KIRÁLYNÁL

A palota később további szárnyakkal bővült. Így épült meg elsőként a királyi lakosztály, amelybe az uralkodó mindössze negyvenszer látogatott el! Ennek ellenére folyamatosan építtette a kastélyt, amely a király és egyszersmint országa dicsőségét hirdette. Hiteles források szerint, I. Ferenc 1519-ben az ország költségvetésének 1%-át, míg 1546-ban 6,7 %-át költötte Chambord épületegyüttesének építésére. Ide indultunk mindannyian, miután meghívást kaptunk a lakosztályába. Voltak közöttünk udvarhölgyek, kardforgató lovagok és természetesen nemesurak is!

EGY RENESZÁNSZ KIRÁLYI LAKOSZTÁLY

2019-ben emlékezünk meg a kastély építésének és Leonardo halálának 500. évfordulójáról. Ezen alkalomból nagy ünnepségekre és palotafejlesztésre készülnek a franciák. A berendezett reneszánsz királyi lakosztály már ennek az új programnak a része. Járhattunk I. Ferenc szobájában, amelyben csak 15 éjszakát töltött az uralkodó. Bekukkanthattunk studiolójába ahol valaha olvasgathatott, vagy éppen az építészeti és díszítési munkálatok terveire vethetett egy pillantást. Ott járhattunk a melegedő helyiségében is, amely a vadászat őszi és téli időszakában biztosan jó szolgálatot tett.

A LÉPCSŐ, AMELY EGY MÁSIK VILÁGBA VEZET

Minden turista és idegenvezető öröme az, amikor ez utóbbi a csoportot két részre osztja és felgyalogoltatja őket a dupla revolúciós lépcsőn, amely két egymásba fonódó csigavonalat képez egy középső fénykürt körül. Igaz, hogy a király szolgálatában munkálkodó Leonardo a kastély építésének megkezdésekor már nem volt velünk, de hatása sok helyen fellelhető. A lépcső is ezek közé tartozik, amely a reneszánsz építészet szíve-lelkeként mindig központi helyet foglal el! Miután tanulmányoztuk a kérdést és lelkiekben mi is felkészültünk, elindultunk felfelé. Leonardo túlvilági pillantása kísérte lépteinket…!

AZ LÁTHATÓ ÉS A REJTÉLYES ÜZENETEK VILÁGA

A kazettás dongaboltozat emlékeztet bennünket az antik fórumok bazilikáinak építészetére. A reneszánsz világában ez cseppet sem meglepő! Talán még az is világos számunkra, hogy miért a szalamandrát választotta a király emlémájául. De a kérdések és rejtélyek sora hosszú: miért visel több szalamandra császári koronát, amikor I. Ferenc „csak” király volt? Miért végződik az állatok farka különböző alakzatban ? Lehet, hogy ennek titkos jelentése lenne? Az is érdekes észrevétel, hogy némelyik F betű – amelyek kétségkívül François I. királyra utalnak – miért fordulnak más és más irányba? Lehet hogy ez egy titkos célzás Fontainebleau kastélyára, ahol a király lakott?

AMIKOR A BARÁTI KÖRRE IS AZ ÉGBŐL PILLANTANAK LE 

Felérve a tetőre, ámulatba ejtett bennünket a hely varázsa! Megszemléltük a sok-sok kéményt mesés dekorációjával és középen a fénykürtöt, amely a híres lépcső meghosszabbítása az ég felé! Ehhez csak a királynak volt kulcsa, csak ő mehetett tovább felfelé, hogy találkozzon Istennel! A francia uralkodó isteni jellegét hírdeti az épület csúcsa. Mi szerencsés halandók ennek árnyékában állhattunk és szemlélhettük a tájat, miközben zseniális és kivételes felvételek készültek rólunk!

A NAPKIRÁLY ÉS CHAMBORD   

XIV. Lajos, a Napkirály ugyan csak 9-szer járt Chambord kastélyában, de pontosan értette a hely szellemiségének fontosságát és úgy tekintett az épületre, mint a királyi hatalom propaganda üzenetére! A számára berendezett lakosztályok ma is lélegzetelállítóak. Az általa megálmodott és 1730-34 között létrehozott francia parkot egy nagylelkű adományozó segítségével /3,5 millió euro/ építették újjá az elmúlt években. Ezt valóban ott kell látni, megélni és látványát befogadni!

A KIRÁLY ASZTALÁNÁL…

A látogatás után a jól megérdemelt italok mellett meséltük egymásnak azokat a személyes élményeket, amelyeket a kastély adott nekünk! Mi nem befutottunk, lefényképeztük és kifutottunk az épületből! Próbáltuk megérteni a hely szellemiségét és magunkba szívni mindazt a tanítást, amely itt is csak azokhoz jut el, akik értő fülekkel hallgatják a hely varázsának  felénk érkező suttogását!

Szeretettel várom az észrevételeket, a hozzáM / hozzáNK szólásokat az alábbi kommentben! Kérem, hogy néhány ajánló szóval népszerűsítsétek a bejegyzést a baráti körötökben! KÖSZÖNÖM!

Galéria

Megosztás

Share on facebook
Share on email
Share on print
Share on twitter
Share on linkedin

Hasonló bejegyzések