A NOTRE-DAME ÚJJÁSZÜLETÉSE

Párizsban élő és dolgozó művészettörténészként, számtalanszor jártam a Notre-Dame varázslatos templomában. Mindig csodálattal adóztam a középkor építészeinek és munkásainak ezen remekművének. Belépve az épületbe mindig megérintett a hely szelleme és megmagyarázhatatlan varázsa! Mindezek elvesztése olyan lett volna számomra, mintha egy családtagomtól kellett volna búcsúznom….

2019. április 15-én kigyulladt a világ egyik legismertebb temploma, a párizsi Notre-Dame. Másnap ott álltam a televíziókamerák előtt, és szomorúan számoltam be a tragikus eseményről. Félve kérdeztük magunktól, hogy mi lesz a sorsa a katedrálisnak? A teljes pusztulás, vagy mint főnixmadár újjáéled a parázsló poraiból? Az eltelt egy évben történt újjászületésről szól az alábbi képes beszámolóm, amelynek végén megnézhetitek az előadásról készült videofelvételt is.

AZ ELŐZMÉNYEK

A katasztrófa előtti napokon, kezdték meg a templom tetőszerkezetének restaurálását. A XIX. század közepén épített huszártorony körül álló szobrokat leemelték és biztonságba helyezték. Így csodával határos módon ezek megmenekültek…!

A KATASZTÓFA

A világ nagy része könnybe lábadt szemmel, tehetetlenül nézte, ahogy a lángok látványosan felemésztették a tetőszerkezetet. Milliók sóhajtása tört fel, amikor a 93 m magasan álló huszártorony megadta magát és egy fejbólintással alázuhant! Úgy tértünk nyugovóra, hogy nem tudhattuk, felébredésünkkor áll-e még az épület?

AZ OROMZATOK MEGMENTÉSE

Az első és legfontosabb megmentésre szoruló elemek, a kereszthajó északi és déli oromzatai voltak. Az őket támasztó tetőzet kiégése nyomán, borotvaélen táncolva, az ég felé meredeztek. A rajtuk álló szobrok leemelése egy égi „szent-balett” volt Párizs egén. Hatalmas faékekkel sikerült az égbe meredő háromszögeket stabilizálni!

ESŐ ELLEN KÖPÖNYEG

A baj sohase jár egyedül! Az előrejelzések szerint már ott tornyosultak a viharfelhők a város határában. Gyorsan ponyvát és hálót kellett feszíteni az épület fölé, hiszen vízből már jutott neki elég….!

FÖLDI ÉS ÉGI BOLTOZATOK

Minden gótikus templom tetőszerkezetét csúcsíves boltozatok fedik. Az ezeket alkotó kövek mindegyike a helyén tartja a mellette levőt. Így a rajtuk esett sérülések, statikailag életveszélyessé teszik a templomot. Vajon milyen állapotban vannak? A tetőn előzőleg felállított, a tűztől sokat szenvedett állványzat milyen lábakon állhat?

KÜZDELEM A TERMÉSZET ERŐIVEL

A tűzvész estéjén több száz tonna ólom olvadt meg, illetve részecske formájában került a levegőbe. Tudjuk, ezek sokáig mérgezik a környezetüket. A nyár folyamán a hőmérő higanyszála 40 C körül ácsorgott. A hőség miatt három hétre le kellett állítani a munkálatokat! Majd jött a több mint 100 km/ óra erősséggel fújó szélvihar, melyet ólomsúlyú esőcseppek ostroma kísért.

A TÁMPILLÉREK „MEGTÁMOGATÁSA

A gótikus templomok másik statikailag nélkülözhetetlen elemei a támpillérek. Kívülről azokat a pontokat támasztják meg, ahol a a tetőszerkezet boltívei nyugszanak. Az itt születő erőt kivezetik az épületen kívülre, ezzel tehermentesítve a falakat. Ha a támpillérek valamelyike leomlana, az láncreakciót váltana ki és összeomlana az épület.

AZ ÉGIG ÉRŐ DARU

Az épületre a legnagyobb veszélyt a 250 tonna súlyú, több mint 40 000 darabból álló fémállványzat jelenti. Hogyan lehet biztosítani, hogy egy szép napon ne omoljon össze és ne temesse maga alá minden eddig elért eredményünket? Ehhez építeni kell egy 80 méter magas darut. Az emelőszerkezet összeállítása, önmagában nagy kihívásnak bizonyult!

A TEMPLOM KORONÁJA

A számítógépes vizsgálatok előrejelzése szerint, a legnagyobb veszélyt a fémszerkezet beomlása jelentené. Ezért 28 méter hosszú, nagy teherbírású fémrudakat erősítettek három sorban hozzá. Ezzel sikerült stabilizálni a templom tetején álló állványzatot. Mondhatnám az épület koronája most már nem csúszhat le a fejéről…!

CSODA IDE – CSUDA ODA

Emberfeletti munkával sikerült megmenteni a párizsi Notre-Dame templomát. Hogy ehhez, ki honnan vett erőt, az csak rá tartozik. Tegye mindenki a dolgát! Az égiek ott fenn, mi pedig itt lenn!

Amennyiben nem indulna el a video, kattintsatok a linkre: https://www.youtube.com/watch?v=xLHk-fTn0Ds&t=6s

Szeretettel várom a hozzá(M)szólásaitokat, észrevételeiteket! Tudni szeretném, hogy érdemes-e így feltennem a képes-szöveges összefoglalót, és a videó felvételt?

Galéria

Megosztás

2 válasz

  1. Kedves István!
    Köszönöm a nagyon érdekes előadást! Hihetetlen képek! Hihetetlen emberek!!! Lélegzetelállító munkát végeztek. Le a kalappal előttük! Tisztelet az ész, a bátorság, az erő előtt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló bejegyzések