Szeretettel várok mindenkit a budapesti előadásomra, ahol egy képtelennek tűnő “képes-utazásra” invitálom az érdeklődőket. Ennek során, a XV-XVI. századi Franciaországban utazunk majd, és arra a kérdésre keressük a választ, hogy Párizs tényleg megér-e egy misét?

Mindenki ismeri IV. Henrik híres mondatát: “Párizs megér egy misét“! De vajon mit tudunk még erről a különös francia királyról, akinek regénybe illő élete könyvtárakat tölt meg? 

          A vetítettképes előadás során együtt utazhatunk az uralkodóval a vallási háborúktól őrjöngő Franciaországban. Ott lehetünk rendhagyó esküvőjén a párizsi Notre-Dame-ban, végig sétálhatunk vele Fontainebleau kastélyának épülő és szépülő termein, miközben miniszterével a főváros újjáépítését tervezi. Ott állhatunk ágya mellett számos szerelmes éjszakáján, és tanúi lehetünk, amikor egy álarcosbálon végzetesen belehabarodik egy alig 15 éves táncos lánykába! Megtudhatjuk azt is, hogy hányszor és miért akarták megölni. Percről-percre követjük majd életének utolsó óráit, vele tarthatunk hintójában, amikor Ravaillac halálosan megsebesíti egy tőrrel.

Furcsa, de ezzel nem szakadt meg IV. Henrik rejtélyes történeteinek sora. Halála után is képes volt elveszteni a fejét! Hogyan történt mindez? Ezekre az izgalmas kérdésekre kaphatnak választ mindazok, akik ott lesznek az előadáson!      

SOPRON

2019. október 11. /18:00/

GAMBRINUS HÁZ

Sopron, Fő tér 3.

***Figyelem! A soproni előadást csak akkor tartom meg, ha megfelelő számú jelentkezés érkezik! Kérem, hogy részvételi szándékukat a lap alján található komment ablakba küldjék! KÖSZÖNÖM! Határidő: okt. 9.

BUDAPEST

2019. október 14. /hétfő/

UP ÚJPESTI RENDEZVÉNYTÉR

1042 Budapest, Szent István tér 13-14.

***FIGYELEM! Az előadásra a belépőket az alábbi linre kattintva lehet megvenni. Kérem, ne várjanak vele sokáig, mert eddig minden előadásom teltházas volt és többen nem jutottak be……! KÖSZÖNÖM!

https://uprendezvenyter.jegy.hu/program/muveszettorteneti-eloadassorozat-ii-parizs-meger-egy-miset-107340/583256

EGY HERCEG VAGY EGY KIRÁLY SZÜLETÉSE?

A Pireneusok lábánál található Château de Pau kastélyban, 1553. december 13-án született Navarra királya, III. Henrik. Hogyan nevelkedett ebben a csodálatos környezetben és hogyan vált IV. Henrik, Franciaország uralkodójává?

EGY ESKÜVŐ, AVAGY A SZENT BARTELEMY VÉRENGZÉS!

A vallási háborúk tűzében szenvedő Franciaországban megnyugvást hozhat Henrik és Marguerite de Valois esküvője – gondolták sokan! Miért tartották az esküvői cerremóniát a Notre-Dame előtt? Nem engedték volna be a “kimosakodott” francia királyt? Hogyan és miért robban ki a Szent Bartelemy vérengzés és van-e köze a királyi menyegzőhöz?

SZOKNYAVADÁSZ, VAGY “SZERETET-KOLDUS” ?

IV. Henrik nagy nőcsábász hírében állt! Hódításainak se szeri se száma, már életében legendás, színes történetek szövődtek köréje. Számos szeretőjétől született gyermeke, de milyen ember volt ő valójában? Szeretetre vágyó, lelkének simogatását igénylő férfi, vagy egy szívtelen, a nőket csak kihasználni kívánó “ego-ember“?

PÁRIZS TÖBBET IS MEGÉR, MINT EGY MISE!

IV. Henrik 1590-ben megostromolta Párizs városát. De vajon miért kellett felállítania ágyúit a Montmartre dombján? Harcos király volt, ott állt a seregei előtt az első sorban, vagy inkább csak jó taktikát választott küzdelmei során?

A “KIRÁLYI FŐVÁROS”: PÁRIZS

Az 1610-ben bekövetkezett halálakor, a király egy új, modern várost hagyott maga után A Louvre világhírű reneszánsz gyűjteményét, ma abban a Nagy Galériában láthatjuk, amelyet ő építtetett a palotaegyütteshez. Csodálatos tereket alakított ki a francia fővárosban, melyek ma is Párizs ékességei: Place des Voges, Place Dauphine. Az ő nevéhez főződik a Pont Neuf, azaz az új híd is, amely valójában a Szajna legrégebbi hídja.

AMIKOR EGY KIRÁLY ELVESZTI A FEJÉT…

Vajon Josephe-Émile Bourdais által, 1919-ben egy aukción 3 frankért megvett fej a kalandos úton “elgurult” király koponyája lenne? Krimibe illő történetek sorozata meséli nekünk IV. Henrik izgalmas történetét. De vajon bizonyítható-e a feltevés, hogy ez valóban a király feje? A modern DNS vizsgálatokkal sikerült-e igazolni a Burbon-dinasztiához tartozást? Segít-e a bizonyításban a forradalom során lefejezett XVI. Lajos furcsa “vér-ereklyéje“???

Az előadásra az alábbi link segítségével lehet megvásárolni a belépőt! Kérem, hogy NE várjátok meg az utolsó pillanatot, mert eddig minden előadásom teltházas volt! Remélem, hogy most is sokan ott leszünk!

https://uprendezvenyter.jegy.hu/program/muveszettorteneti-eloadassorozat-ii-parizs-meger-egy-miset-107340/583256

Galéria
Megosztás
Share on facebook
Share on email
Share on print
Share on twitter
Share on linkedin
Hasonló bejegyzések