Az elmúlt évek során immár hagyománnyá vált, hogy december végén és január elején a SZiSZa baráti körének tagjai találkoznak egymással és velem. Minden évben kiválasztok egy számomra érdekesnek tűnő kiállítást, ahol tárlatvezetést tartok. A cél, hogy együtt legyünk, jól érezzük magunkat és szórakozva tanuljunk! Ez ebben az évben is így volt! A budapesti “Tutanhamon az örök élet útján” kiállítást néztük meg. A négy nap során, 380-an jöttek el és hallgatták meg gondolataimat! Köszönöm mindazoknak, akik úgy érezték, hogy fontos számukra a találkozás és ott voltak velem / velünk! Nekem ez volt a karácsonyi ajándékom……!

***A képekre kattintva azok kinagyíthatóak!

***A beszámoló végén egy zseniális 3 perces kis filmet láthattok, amelyet Dr. Plés Tamás barátom készített az egyik találkozásunkról! Ezúton is(T) köszönöm neki….!

Kérem, hogy a lap alján található “kommentek” rubrikába írjátok le véleményeteket a találkozásunkról, a tárlatvezetésről, a kis beszámolómról vagy akár a kis filmmel kapcsolatosan. KÖSZÖNÖM, ha megtiszteltek véleményetekkel hozzám / hozzánk szólásaitokkal!

Ezen különleges alkalomra készítette a baráti kör jeles tagja: Horányi Ilona.
Ez a gyönyörűség megvehető!
Érdeklődés: szirbeki@gmail.com

A KIRÁLYOK VÖLGYE ÉS A REJTŐZKÖDŐ SÍR

Felső-Egyiptom Théba városának nyugati partján húzódó hegyvonulat rejtőzködő völgyében találhatóak az Újbirodalomi fáraó sírok. A Kv 62. számú kis sír Tutanhamon földi maradványait és “kincseit” rejtette. Többek között azért sem találták meg hosszú ideig, mert a hatalmas esők által völgybe sodort kőzetréteg elfedte a sír bejáratát.

OKNYOMOZÓ RIPORT, AVAGY A KÉTSZER KIRABOLT SÍR

A fiatal fáraó sírját nem sokkal a temetés után már feltörték a kincsekre éhes rablók. A felfedezéskor a bejáratot a sírőrök pecsétje zárta le és nem Tutanhamoné. A kamrákban egy fáraóhoz méltatlan nagy összevisszaság várta Howard Cartert és csapatát. Az egyik ágyon talált ládában, a rajtakapott sírrablók menekülés közben hátrahagyták a zsákmányolt gyűrűket. A nyílvesszőkről a sokat érő fémrészeket letörték, míg az értéktelen farészeket a sírban hagyták.

AZ ÖRÖK ÉLET RITUÁLÉJA

Minden sírba helyezett tárgynak mágikus és kultikus szerepe volt a fáraó túlvilági életének biztosításában. A vázákra írt feliratok, a lótuszból kiemelkedő fiatal fej és a három istennő fejével ékesített ágyak mind garantálták és segítették Tutanhamon örök életbe jutását. A fekete színű, aranyba öltöztetett “őr-figurák” is ezt a célt szolgálták.

AHOL A VARÁZSLAT KEZDŐDIK

Ezt a helyiséget Carter “Kincstárnak” nevezte el. Az itt elhelyezett tárgyak, így például a kanópuszedényeket tartalmazó szekrény, a zarándok úthoz használatos hajók, és a különböző ládák mind az örökkévalóságba jutás garanciái voltak. Fontos szerepet töltött be a sállal letakart sakál /Anubisz/ szobra, avagy az “Utak megnyitója“, és a kiállításon méltatlanul mellőzött Meritaton hercegnő palettája is!

A VARÁZSDOBOZOK AVAGY A CSODA SZÜLETÉSÉNEK HELYE

A síregyüttes egyetlen festett falú terme, amelyről leolvashattuk a temetés ceremóniájának eseményeit. Kik, miért és hova húzzák éppen a fáraó múmiáját? Miért éppen ők a főszereplők? Miért ülnek páviánok az aranyozott fadobozok mögötti falra festve? Kinek a pecsétje biztosította a fáraó túlvilági utazását? Ezekre a kérdésekre a vezetés során kaphattatok válaszokat!

RÉGI KOPORSÓK, ÚJ TÖRTÉNETEI

Mindenki kívülről fújja, hogy melyik koporsót melyikbe helyezték és hogy hány kiló tiszta aranyból készültek…! De vajon miért visel ilyen furcsa szakállat Tutanhamon? Kinek a koporsójába temették el őt? Mit keres éppen a keselyű istennő a tolldíszítésű ládán, a végtelenség gyűrűit tartva karmai között? A vezetés során megbeszéltük azt is, hogy a közelmúlt tudományos kísérletei hogyan bizonyították be azt, hogy az uralkodó testét már az ókori mumifikálás során megégették!? De hogyan is……..???

AZ ARC, AMELY NEM AZ ÖVÉ

A maszk mágikus szövegei, varázsformulái védték a fáraót és biztosították számára, hogy fiatalon, újjászületve utazhasson a napbárkában az örök élet útján. Mint ahogy arra is együtt figyeltünk fel, hogy az arc és a fejkendős mellvért két különböző személynek készült! De vajon kiknek? Hogyan segítenek bennünket az utóbbi idők felfedezései és a legmodernebb arcfelismerő programok abban, hogy ezekre a kérdésekre válaszokat találhassunk?

A MESÉS TÖRTÉNET FEJEZETEI

A sír leletegyüttesének legismertebb figurái között tartjuk számon a kanópuszedényeket, melyeket egy istennők által védelmezett nagy aranyozott faládában találtak meg. Ahogy a tárlatvezetésen elmeséltem, ma már tudjuk, hogy eredetileg ezek sem Tutanhamon számára készültek. Az aranyozott faszobrok is fontos szerepet játszottak a fáraó temetése után kezdődő rituálékban.

A VÉGZETES KOCSI, AMELY AZ ÉLETÉBE KERÜLT

A felfedezők négy aranyozott kocsit találtak a sír előszobájában. A gízai piramisoktól pár száz méterre épülő új régészeti múzeumban a Howard Carter által felszínre hozott 5300 tárgy mindegyikét ki fogják állítani. Köztük a kocsidíszek ezernyi apró puzzle darabkájából összeállított dekorációit is. Mint láttuk, valószínűleg éppen egy ilyen kocsi okozhatta az ifjú fáraó balesetét és halálát!

ISMERT TÁRGYAK, ÚJ HIPOTÉZISEK…

A sírban talált tárgyakat a gyermekuralkodó mindennapjaiban használhatta. De vajon mindegyik az övé volt amelyiken a névgyűrűje szerepel? Lehetséges, hogy a híres trónus valójában szüleit ábrázolja, így talán ez a szék is apja trónja lehetett? Mire használták a karok és lábak nélkül faragott faszobrot és társaikat? Talán korabeli ruhaakasztó lehetett?

A JÁRÓBOT ÉS AZ “ALSÓ-GATYÁK” DILEMMÁJA

A sírban meglepően sok botot találtak, köztük egy olyant is, amelyet a ráírt szöveg szerint a király maga tört le “Jaku mocsaras területein“. Vajon hatalmi jelvények ezek, vagy az ifjú király dongalábú lehetett? A leletanyag közt talált használatos bolyhos alsók mindegyikének az egyik oldala kopottabb! Tehát a tulajdonosa lábát kímélve, féloldalasan terhelt a fenekére, amikor leült! Újabb érv, amely a lábprobléma mellett szól!

GOND-NEM-JÁTÉK“! A MÚLT ÉS A JÖVŐ ZENÉJE

A sírban elhelyezett tárgyak, kivétel nélkül mind a túlvilági, örök élet garanciájául szolgáltak. A játékok és a hangszerek sem voltak ez alól kivételek! A közelmúlt kutatási eredményei alapján gyanítható / VAGY / nem, hogy további sírkamrák rejtőznek a fáraó sírjának falai mögött! Erre, és a további felmerülő kérdésekre a közeljövő fog megnyugtató választ adni.

TUTI IMÁJA AVAGY A NAGY PARADOXON!

Egyetlen ókori egyiptomi ember, így Tutanhamon sem szerette volna, hogy felbolygassuk sírjának / ököréletének nyugalmát! Mégis megtettük!

Minden ókori egyiptomi feliratott sírjának bejárata fölé egy szöveget, kérve az arra haladót hogy fennhangon ejtse ki a nevét! Hitük szerint ezzel éltették a halottat a túlvilágon!

Hála a sír felfedezésének, nincs még egy olyan fáraó, kinek nevét többször ejtenénk ki mint Tutanhamonét! Meghallgatva imáját, így éltetjük őt nap mint nap!

Galéria
Megosztás
Share on facebook
Share on email
Share on print
Share on twitter
Share on linkedin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hasonló bejegyzések