AZ EZERSZÍNŰ PROVENCE ÉS A KATHAROK FÖLDJÉN…! (4.nap)

A SziSZa baráti köre 2019. május 1 – 8. között egy fantasztikusnak ígérkező utazásra indul. Íme az  4. nap tervezett programja.

A fotók 99 %-a saját szerzemény! Rákattintva, azok kinagyíthatóak!

AMIKOR VAN GOGH VILÁGÁBAN SÉTÁLHATUNK

Néhány kilóméterre a szállásunktól, az Alpilles hegység bányáinak egyikét egy kivételes hellyé alakították át! Mintegy 7000 m² felületen Van Gogh (1853-1890) műveit vetítik a kőfalakra hatalmas mértekben. Van miből vállogatni, hiszen a nehéz sorsú művész életének utolsó tíz évében, több mint 2000 képet festett.  

ZENE, SZÍNEK ÉS HANGULATOK

Ahogy belépünk a kőfejtő helyiségeibe, olyan érzés fogalmazódik meg bennünk, mintha Van Gogh fejében járnánk. A falakon és a földön egyaránt megjelenő fel és egymásba áttűnő képek bemutatják karrierjének fontos állomásait és műveit. A zenei aláfestés jól illusztrálja az alkotás folyamatának  vagy / és  az őrület világának folymatosan benne dúló harcát.

MIT ADTAK NEKÜNK A RÓMAIAK?

A Kr.u. első század közepén, a Gardon folyó fölött épült Pont du Gard, a római építészet ma is megtekinthető egyik legnagyobb csodája. A három szintes, hatalmas árkádok tartotta híd, az ókori világ legnagyobb, legmagasabb vízvezetéke. A zseniális mérnöki tudásról tanúskodó építmény, a VI. századig szállította a friss vizet Uzès és Nîmes között.

LEGYŰGÖZŐ ADATOK

A több mint 52 km hosszú vízvezeték kezdeti és végpontjai között csak 12,6 m. szintkülönbség van. Ez azt jelenti, hogy kilóméterenként a csatorna lejtése nem éri el a 25 cm-t. A híd hossza 275 m., magassága pedig 48 m. A XVIII. század közepén egy közuti hidat építettek az első szinthez kapcsolva, amelyen majd mi is átsétálunk a túlsó partra.

AMIKOR ÁTSÉTÁLSZ A HÍD ALATT

Átérve a túlsó partra, természetesen lesz időnk egy kávét elfogyasztani, majd a bátrabb jelentkezőkkel a Gardon folyó köves partjára indulunk. Akik vállalkoznak erre a „mutatványra„, átsétálhatnak velem az építmény árkádjai alatt! Én már kipróbáltam, biztosíthatok mindenkit hogy nagy élmény lesz!

NÎMES: MINDEN VÁROS EGY KIS RÓMA

A város római kori templomát Agrippa parancsára kezdték építeni Kr.e. 19-ben. Az épületet Augustus császár örökbe fogadott gyermekeinek, Gaiusnak és Luciusnak ajánlották fel, de ők fiatalon elhunytak. Ez az ókori római világ legjobb állapotban fennmaradt temploma!

RÓMA ÉS A BARBÁR KIRÁLYOK

A Kr. u. első század végén és II. század elején épült amfiteátrum valaha 25000 ember befogadására és szórakoztatására volt hivatott. Ma „csak” 13000 ember fér be, de ebben már mi is benne vagyunk! Május 4-én egy nagyszabású – ókori játékokra emlékeztető – előadást tekintünk majd meg! Már kiválasztottam a helyeinket! Közvetlenül a császár mellett ülünk!

 Szeretettel várom az alábbi „HOZZÁSZÓLÁSOK” rovatban véleményeiteket, észrevételeiteket!

Galéria

Megosztás

Hasonló bejegyzések