SÉTA EGY FRANCIA FŐVÁROS SZÍVÉBEN: BOURGES (4)

A SziSza baráti köre, 2018. július 4-11. között Franciaország szívében, a Loire menti csodák nyomában járt. Folytatva az utazásunk programjának élménybeszámálóját, most besétálunk a XV. századi Bourges városába, amely 15 éven át az ország fővárosa volt. KÖVESSETEK……………!

*** A bejegyzésben szereplő fotókra rákattintva, azok kinagyíthatóak!

Nagyon sok, szép köszönő sort kaptam a barátoktól, az utastársaktól! Név nélkül egyet-egyet bemásolok a bejegyzések elé! Mindenkinek közönöm, hogy ott volt velem / velünk és hogy ennyire a szívetekbe zártatok!

Kedves István !

Már nagyon vártam az utazást! Régi vágyam volt, hogy egyszer láthassam ezt a csodálatos vidéket! Ahogy közeledett az indulás ideje, egyre türelmetlenebb voltam! Felvetődött bennem, hogyha ennyire várom, nem lesz-e majd  egy nagy csalódás? Mert sokszor vagyunk úgy, hogy többet látunk bele valamibe, mint ami, és olyankor általában csalódás lesz a történet vége !

Hát ebben az esetben nem ez történt! NAGYON JÓL  éreztem magam !!!!!! Fantasztikusan szervezted meg, miden csodálatom a Tiéd, ahogy az 56 embert irányítottad. Látszott a hihetetlen rutinod, a nagy tapasztalatod és a mély tudásod! Olyan volt az egész út számomra, mintha egy nagy mesekönyvbe csöppentem volna! Sok új és elfeledett dolgot tanultam meg a francia történelemmel kapcsolatban, de azt hiszem volt egy olyan kép, amit senki sem felejt el:  a Loire mentén uralkodó királyok fekete, piros, zöld táblázata, egyszersmint hasznos és felejthetettlen mindannyiunk számára!

Szeretném Neked megköszönni, hogy ilyen nagy élményben lehetett részem, és sikerült beleférnem ebbe a kis csapatba. Remélem, még sok-sok utat fogunk együtt megtenni, s Te újra kinyitod a mesés könyved !

Várom az újabb lehetőséget,  hogy ismét kalandozzunk !

Baráti üdvözlettel.

AMIKOR BOURGES FRANCIAORSZÁG FŐVÁROSA VOLT

 

Bourges helyén álló római kori Avaricum városát Kr.e. 52-ben Julius Caesar légiói, küzdelmes csatában foglalták el. A számok jól mutatják a hely és a csata fontosságát: a 40 000 lakóból mindössze 800 élte túl az összecsapást! A IV. században épült gall-római városfal és az aréna is jól mutatják a két civilizáció összeolvadását.  Ezen alapokon virágzott a XV. század elején az a város, amelybe most egy virtuális séta keretében együtt pillanthatunk be, hogy találkozzunk többek között Charles VII francia királlyal és miniszterével.

EGY MESEBIRODALOM SZÍVÉBEN

Le marais de Bourges / avagy Bourges-i mocsár egy 135 hektáros mesébe illő terület, amely a történelmi belváros keleti szélén található. A csak nevében “mocsaras” , vízben gazdag területet, többek között az Yevre és a Voiselle folyók öntözik. A helyi lakosok a VIII. századtól kezdve folyamatosan gondozták és alakítták ki csatornahálózatát, valamint veteményeskertjeit. Az északi rész útjain akár autókkal is lehet közlekedni, míg a déli felén jobbára csak csónakokkal lehet megközelíteni a 13 m2 – 1,5 ha. területű parcellákat. Ezen zöldben, kékben és számtalan színben pompázó csoda rejtekében található kis vendéglőben vacsoráztunk.

A KÖZÉPKORI VÁROS UTCÁIN

 

Amikor besétálunk a történelmi belváros hangulatos kis utcáiba, pillanatok alatt az az érzés hatalmasodik el rajtunk, hogy itt velünk megáll az idő! Olyan, mintha levettünk volna a polcról egy francia történelemkönyvet, behunyt szemmel felcsaptuk volna valahol  és pár másodperccel később már a sorok között gyalogolnánk! Igaz, felújjított késő gótikus és kora reneszánsz épületek kísérik most lépteinket, de tudjuk és érezzük, hogy ezeken a kacskaringós utakon jártak valaha már a kelták és a rómaiak is. A Berry hercegség szívében járunk, ott ahol a XV. század elején  az ország szíve dobogott.

AZ ALSÓ ÉS A FELSŐ VÁROS HATÁRÁN

Míg a középkor végén Bourges nemesei kőházakat építtettek maguknak, addig a kereskedők és a mesteremberek kolombázs technikával épített faházakban laktak és dolgoztak. Az 1487. július 22-i “Nagy tűzvész“, egy asztalosműhelyből indult pusztító útjára, mikor közel 2000 ház vált a lángok martalékává! Mintegy 30 év alatt, rekordsebességgel épült újjá a város! Az akkor épült házak közül ma még 440 látható felújjított állapotban. Az alsó és a felső városrészt úgynevezett “casse-cous” azaz nyaktörők kötik össze! Bátraké a szerencse, irány felefelé….!

A FŐTÉR ÉS AZ ÁZOTT CSAPAT

 

Ahogy a híres Place Gordaine a középkori Bourges központja volt, úgy ma is a város legkedveltebb és legimpozánsabb tere. Nyáron turisták ezrei ülnek a napsütötte kávézók teraszain, természetesen mi is itt sétáltunk be abba a bizonyos mesés történelemkönyv XV. századi fejezetébe. A 8 napos utazásunk ezen egy napjának délelőttjén, mintha dézsából öntötték volna ránk a vizet az égiek! Futólépésben menekültünk a katedrális felé , így most a beszámoló és a képek segítségével pótoljuk az ott nem látottakat!

A HERCEGI ÉS KIRÁLYI PALOTA

  

Jean de France, az 1380-ig uralkodó Charles V király egyik öccse volt. Ugyan nem ülhetett Franciaország trónjára, de hatalmas területeket örökölt, így vált Berry hercegévé is. Élete során 17 palotát és kastélyt építtetett, köztük a fővárosa ékességét a Hercegi Palotát. A kor legnevesebb építészei és szobrászai dolgoztak az épületegyüttesen, amely az ország akkori szellemi és kultúrális központjává vált. A méreteiben is impozáns hercegi aulát (24 x 50 x 15 m) láthatjuk a középső képen, ahol megannyi bált, ünnepséget és fogadást rendeztek. Ezek egyikét örökítették meg a Limbourg fivérek, a kor egyik leghíresebb hóráskönyvében /imádságoskönyv/ Les Très Riches Heures du duc de Berry , ahol maga a herceg ül az asztalfőn! Jean I. 1416. halála után, a palotát a Százévesháború viszontagságai miatt menekülni kényszerülő trónörökös lakta, aki Charles VII néven került az ország trónjára. A hercegi palotából királyi palota lett és érthető, hogy az uralkodót sokan “Le petit roi de Bourges” azaz a Bourges-i kis királynak hívták!

A SAINTE-CHAPELLE

  

Valaha egy monumentális lépcsősor vezetett a híres Galerie du Cerf felé, amely a Palota és a Szent kápona közös bejáratát alkotta. Itt helyezte el a herceg a gyűjteményének legszebb és legkülönlegesebb tárgyait, hogy a látogatót érkezésekor rögtön ámulatba ejtse. A Sainte-Chapelle cím alatt azokat a királyi leszármazottak által építtetett  kápolnákat értjük (10), amelyek az 1248-ban Louis IX. által építtetett párizsi modell nyomán készültek. A rekonstrukción jól látható a belső tér, és a szentélyben álló herceg monumentális sírja, amellyel még később találkozunk! Sajnos az épületegyüttest az 1693-ban kitört tűzvész elpusztította, de a Bourges történelmének minket érdeklő időszakának meghatározó épülete volt!

A VÁROS ÉKE: A SAINT-ETIENNE KATEDRÁLIS

  

A középkori várost irányító két hatalom szimbólikus épületei, mint ékkövek emelkedtek ki az hajdani épületrengetegből. A világi hatalom jelképeként magasodó Hercegi – Királyi Palota ma már nem létezik, de az idő és az égiek megkegyelmeztek a vallási központot jelképező épületnek, a katedrálisnak. Itt minden út a város tetején trónoló templomhoz vezet! Ahogy sétálunk feléje a girbe-gurba kis utcák sűrűjében, olyan, mintha bújócskázna velünk. Napfényben vagy esőben, télen vagy nyáron, egyszerűen mindig és minden időben lenyűgöző látványként tárul elénk, ahogy felérünk az utca végére és kibontakozik az épület teljes szépségében!

A HOMLOKZAT EGY NYITOTT KÖNYV

  

Franciaország a gótika hazája! Itt találták fel és tökéletesítették lépésről-lépésre, katedrálisról-katedrálisra a középkori építő és díszítőművészetet. A Bourges-i katedrális egy különleges példája ennek a mindig fejlődő stílusirányzatnak. Franciaország legszélesebb (41 m.) homlokzatának öt kapuzata, a templombelső öt hajójának előhírnöke. A szokásos ikonográfiai témák /Mária mennybemenetele, Utolsó Ítélet…/ mellett, a kapuzatok szobrai elmesélik nekünk Szent István életének és a város első püspökének, Saint Ursin legendás tetteinek főbb epizódjait is.

TÖKÉLETES MENNYEI JERUZSÁLEM A FÖLDÖN

  

A templom nem más, mint az égi Jeruzsálem földre vetített mása! Tehát annak tökéletesnek kell lennie és fürdenie kell a fényben, …..hiszen mint tudjuk: Fény = Isten! De milyen legyen a formája, ez itt a kérdés? Az alaprajzon jól látható, hogy a szokásostól eltérően itt nem terveztek kereszthajót a templomhoz. A belső elemek elrendezése piramis formájú, így minden építészeti elemet annak a szolgálatába rendeltek, hogy belépve a templomba lelkünk minél könnyebben felemelkedhessen Istenhez! Ennek részleteit megfigyelhettük a baráti körömmel a templombejárás során!

A CSODA A RÉSZLETEK MÖGÖTT BÚJIK MEG

Elmondhatatlan érzés belépni a Bourges-i katedrálisba! Vannak helyek, ahol – hívő, vagy nem hívő az ember – úgy érzi, hogy lelke megkönnyebbül és mintha a föld fölött járna pár lépéssel. Szinte másképp vesszük a levegőt ahogy tekintetünk akadály nélkül siklik felfelé az oszlopokon, egyre feljebb és feljebb. Mindezt egy három osztatú elrendezés segíti: nagy árkádok, trifórium és a felső nagy ablaksor.  Az elkerülő folyosó XII – XIII. századi festett üvegablakai szinte kéznyújtásnyi távolságra vannak tőlünk. A homlokzat után, itt folytatódik a Biblia magyarázat. Egy másik lélekemelő pillanat a templomban, amikor a nap minden órájában felcsendül a Salve Regina ismert dallama. Ezt az az asztronómiai óra játsza, amelyet Jean Fusoris 1424-ben ajánlott fel, a Bourges-i kis király fia, Louis XI születédekor.

A KRIPTA MÉLYÉN MEGHÚZÓDÓ TITKOK

  

A már említett gall-római városfalnak támaszkodott az a románkori templom is, ahol 1137-ben Louis VII-t, franciaország királyává szentelték. Hatvan évvel később Henri de Sully püspök irányításával kezdődött a jelenlegi katedrális építése, amely ugyanúgy túlnyúlik a hajdani városfalon, mint elődje. Ezen szentély alatti részt hívjuk kissé hibásan kriptának, amely izgalmas titkokkal várt ránk. A balra látható kedves üleppel némi középkori humorral is találkozhattunk, majd tovább  folytattuk utunkat lefelé, hogy rátaláljunk a ránk váró kincsekre! Ezek, némi előkészítést igényeltek, így “kripta-ülő-kúrába” kezdtünk!

EGY RITKÁN LÁTHATÓ CSODA: JUBÉ

  

A Jubé vagy Szentélyrekesztő, egy a főhajót a szentélytől elválasztó tribün, amelyet kőből, vagy fából emeltek a középkorban. Latin neve a reggeli első ima kezdő szavaiból származik: « jube, domine, benedicere », azaz Méltóztass Uram megnyitni ajkaimat…..! A Bourges-i katedrális monumentális szenélyrekesztőjét 1250 körül emelték. A XVIII. században megszüntetett építészeti elemet már ez előző korok sem kímélték. A 18 m hosszú és majdnem 7 m magas építészeti elem 480 darabjából, a XIX. század során megpróbálták újra összeállítani az építményt. Így ma megismerhetjük és megcsodálhatjuk a hajdani Jubé-t, amelyen szentek festett szobrai álltak, és a reliefként szolgáló hátteret üveg betétekkel díszítették, ékesítették.

A HERCEG MONUMENTÁLIS SÍRJA

Jean I. monumentális sírjával már találkoztunk! Az 1416-ban elhunyt Berry herceget az általa emeltetett Sainte-Chapelle-ben temették el. A készítésekor félbemaradt fehér márvány sírkövet, 1450-ben unokaöccse Charles VII király fejeztette be. Az elhunytat, hercegi palástba takarva, koronával a fején ábrázolják. Eredetileg egy magas talapzaton feküdt, amelyen körben sirató figurák álltak. A herceg lábához láncolt medve több hipotézisre ad okot: lehet, hogy a város első püspökét hívatott jelképezni? De vannak olyan feltételezések is, hogy Jean I. egy Ursina nevű lányba lett volbna szerelmes? Egy biztos! Hogy felesége halála után az ötvenes éveiben járó férfi elvette a képen látható Jeanne de Boulogne hercegnőt, aki akkor csak 12 éves volt. Ekkor még nem tudták, hogy nagyon fontos későbbi események főszereplője lesz! Ő mentette meg Charles VI királyt amikor egy álarcosbál során “tűzre-kapott”!

A VÁROS MAGA EGY CSODA

  

Igaz, a kis csapatomnak locsogó esőben kellett megtennie ezt a sétát, de talán a nehézségek ellenére most már nem bánjuk…..! Ugyan le kellett rövidítenem a városnézést, de azért odakanyarodtunk a várfal-ösvény hangulatos sétányára is!

HOTEL CUJAS – MUSÉE DU BERRY

  

Az 1487. évi Nagy tűzvész után a történelmi belvárost újjáépítették. A város gazdag emberei szinte azonnal egyeztettek a hír hallatára idesiető mesteremberekkel. Salvi, egy olasz kereskedőcsalád rendelte meg a hôtel Cujas gótikus inspirációjú palotát. A holokzat fehér mészkőből épült, míg az udvari részre a régióban oly divatos kő és tégla harmóniája jellemző. Jacques Cujas, a Toulouse városában született, nemzetközi hírnévnek örvendő jogtudós az 1463-ban Louis IX által alapított egyetem rektora lett. Ebben a házban telepedett le, és élt 1590-ig haláláig. 1878 óta falai közt működik a hajdani hercegséget bemutató Berry múzeum.

HOTEL LALLEMANT

  

Az újjáépített gazdag magánpaloták másik típusához tartozik a német származású gazdag kereskedőcsalád által megrendelt palota, amely a korai francia reneszánsz egyik szép példája.  A Louis XII stílusban épült épület főbejáratán belépve, egy belső udvarra érünk. Ugyanide vezet egy másik bejárattól induló, de csak a család által használt boltíves átjáró is. A homlokzat olasz stílusról árulkodó szobrászati dekorációját Louis XII Bourges-i látogatására készíttette a család! Nem csoda, hiszen a király a menetével az épület előtt haladt el! Ma itt látható a Musée des Arts Décoratifs.

PALAIS DE JACQUES COEUR

Charles VII pénzügyminisztere, Jacques Cœur építtetett egy “Gran’d Maison” azaz “Nagy Házat” a város szívében. Bejárta a mesés keletet, amellyel éveken át kereskededett! Az ország leggazdagabb embereként befolyása volt a királyra és a politikai életre, de bejáratos volt a pápához is. Ö határozta meg a divatot, sőt a királyi szeretőt Agnes Sorelt is ő öltöztette addig, amíg kegyvesztett nem lett. A század közepén az uralkodó bebörtönöztette és évekig fogva tarttatta.

A PALOTA SÉTA…

  

Így kezdődött a palota bejárása! Utolsó esőcseppek áztatták az udvart, de mi nem féltünk! Igaz, én az esernyő alatt álltam, míg a csapatom a loggia árkádjai alatt figyelték  szavaimat! A vezetés végére kisütött a nap, így minden úgy alakult, ahogy a nagykönyvben megírattatott! Ne irigykedjen senki, a hölgykoszorú az idegenvezetőnek járó ajándék volt!

A palotáról egy korábbi bejegyzést közöltem! Ajánlom szíves figyelmébe azoknak, akik még nem olvasták!

Szeretettel várom a visszajelzéseiket, véleményeiket, vagy a hozzám / illetve / hozánk intézett szavakat! Kérem, hogy a lap alján található kommentbe írjanak! KÖSZÖNÖM!

Baráti üdvözlettel

Szirbek István

Galéria

Megosztás

Share on facebook
Share on email
Share on print
Share on twitter
Share on linkedin

Hasonló bejegyzések