A Loire menti borok királynője: Sancerre! (3)

A SziSza baráti köre, 2018. július 4-11. között Franciaország szívében, a Loire menti csodák nyomában járt. Ebben a harmadik élménybeszámolómban, a Loire vidék borainak királynőjéhez látogatunk! Irány Sancerre és környéke, ahol mesébe illő szőlőskertek és ISTváni borok vártak ránk! KÖVESSETEK…………..!

*** A bejegyzésben szereplő fotók kivétel nélkül az utazásunkon készültek! Rákattintva a képekre, azok kinagyíthatóak!

Nagyon sok, szép köszönő sort kaptam a barátoktól, az utastársaktól! Név nélkül egyet-egyet bemásolok a bejegyzések elé! Mindenkinek köszönöm, hogy ott volt velem / velünk és hogy ennyire a szívetekbe zártatok…..!

Drága Pisti!
Köszönöm ezt a fantasztikus élményt, melynek általad (is) részese lehettem. Nem telik el úgy nap, hogy ne nézegetném az utazás során készült képeket és ne vágyakoznék vissza. Nagyszerű vezetés, fantasztikus csapat és felejthetetlen élmények. Az pedig csak hab a tortán, hogy a blogodban újra átélhetem ismét ezt a csodát.
Kíváncsian várom a folytatást!

MIVEL TÖBBEN NEM OLVASSÁK EL A BESZÁMOLÓIMAT A VÉGÉIG, ÍGY MOST A BEJEGYZÉS ELEJÉN SZERETNÉM KÉRNI A KÖVETKEZŐKET:

A facebook analízis adatai nyomán, és az informatikusommal történt egyeztetés után NAGYON SZÉPEN kérem a következőket:

1./ Az, hogy nyomtok egy like-ot, kb. annyit ér, mint lónak a hátúszás!!! Kérem, hogy azok, akik el sem olvassák a soraimat és meg sem nézik a fotóinkat, CSAK laza csuklóból like-olnak, NE tegyék!!! Nem azért írom a bejegyzéseimet, hogy szerepeljek a facebook statisztikáiban, hanem azért, hogy minél több érdeklődőnek szerezzek örömet!

2./ Ha tetszenek a blog bejegyzéseim, kérem, hogy a lap alján találhato F (facebook) gombbal népszerűsítsétek azt!

3./ Az, hogy NYOMOK egy like-ot, ….az SEMMIT sem ér! A statisztika NAGYON jól mutatja, hogy a többszáz emberbernek továbbküldött anyagot PONTOSAN 8-an nézték meg!!! Ha nem írtok elé néhány ajánló sort, akkor nem nyitják meg és azzal annyit segítetetek valójában, mintha trombitát adtatok volna ajándékba az elefántnak!

NAGYON bízom abban, hogy sokan segítetek nekem / nekünk és néhány ajánló sorral MEGOSZTJÁTOK a híreinket! Ne felejtsetek el néhány szót írni a kommentbe isT !!! EZER KÖSZÖNET!

A LOIRE MENTI BOROK KIRÁLYNŐJE: SANCERRE

A királyi folyó, avagy a Loire borvidékei Sancerre-től egészen az Atlanti-óceánig húzódnak. Bourges városától 43 km-re északra, a folyó bal partján, egy 310 m magas dombon álmosan nyújtózik a kis városka: Sancerre. Ameddig a szem ellát, a szőlősökkel borított dombok, szemetgyönyörködtető tájat varázsolnak elénk. Több település tartozik ezen borvidékhez, így Chavignol is, ahova utunk vezetett.

CHAVIGNOL, AHOL AZ UTAK VÉGETÉRNEK

Az alig 130 főt számláló kis falucskában haladva, egyre feljebb és feljebb kaptattunk lassú menetben! Látva, hogy a buszunk alig tud elfordulni a szűk kis utca házai között, többen kérdezték maguktól, hogy vajon meg tudunk-e majd fordulni valahol? …… mert ha nem, akkor innen gyalog megyünk tovább! A Szent André templomhoz érkezve megnyugodtak a kedélyek! A Place de l’Orme azaz Szilfa terecskén, várt ránk a vezetőnk. Hajdanában IV. Henrik, akit Párizs megér egy misét mondásáról ismerünk, itt is mondott egy híres, ide illő mondatot:

  • « Hé ! Qu’en dites-vous mes gaillards ? Ce vin est le meilleur que j’ai bu ! Si les gens du royaume le goûtent, il n’y aura plus de guerre de religion dans mon royaume».

Segítek:

  • Hé! Mit szóltok hozzá bátor barátaim? Ez a legjobb bor amit eddig ittam! Ha a királyságom alattvalói ezt innák, akkor nem lenne vallásháború az országomban!

TERÍTÉKEN A TÁJ ÉS A TERROIR

Ezen a viszonylag kicsinek számító területen, a Bourgeois család immár tizedik generációja dolgozik. Ahogy a kis csapatunk felkaptatott a présház melletti dombra, körös-körül zöldben úszott a táj. Három, jellegében különböző egységre osztható a terület. Nyugatra a Cul de Beaujeu lankás dombjai vezetik tekintetünket a folyó felé, szemben az északi fekvésű híres Mont Damné meredek domboldala ágaskodik, délen pedig a Longues fins köszön visza nekünk. Ahogy a táj képe, úgy a terroir, azaz a talaj minősége is különböző:  mészkő, szilex és agyag, valamint márga.

VEZETŐNK: A HÍRES HENRI BOURGEOIS FIA

Őszintén mondhatom, hogy ittuk Raymond Bourgeois szavait. Az országosan ismert és nagy tiszteletnek örvendő borászcsalád munkáját nemes egyszerűséggel és közvetlen, baráti hangon mesélte el nekünk. Megtudtuk tőle, hogy a 72 hektáros területen, mintegy 120 szőlősben termelnek gyömülcsöt. A sauvignon blanc szőlőből készített fehér borok, a termelésük 80 %-át, míg a pinot noir szőlőből készült vörös borok,  a 20%-át adják.

BOLDOG PILLANATOK A TERMÉSZET ÖLÉN

A zöld szőlő-tenger csak ringatott és ringatott bennünket! Olyan érzésünk volt, mintha a világ végén lennénk, elmondhatatlan béke és harmónia  uralkodott! Mintha lefutottunk volna a térképről és azon kaptuk volna magunkat, hogy megállt velünk az idő! Az útmutatás hallatán, könnyű volt elképzelnünk, ahogy 165 millió évvel ezelőtt, ebben a völgyben egy tenger vize hullámzott. Az abban lerakódott különböző üledékek alkotják azt a 3000 hektárnyi területet, amely ma a Sancerre-i bor hazáját jelenti.

AZ ÁTKOZOTT ELÍTÉLTEK DOMBOLDALA

 

Ez az első terület, amelyet hajdan szőlővel ültettek be a borvidéken! A szájhagyomány még ma is úgy tartja a faluban, hogy anno itt kötött ki Noé a bárkájával!  Egy szőlőtőkével kezében lesétált róla, és a 40 – 60 %-os meredek domboldalon ültette el azt. A neve is mutatja, hogy átkozott bolondnak kellett lennie annak, aki itt akart szőlőt termeszteni! Sok információt kaptunk vezetőnktől! Megtudtuk, hogy a család itt biogazdálkodásra állt át, valamint hogy a Loire közelsége és a védett völgy napsütötte domboldala sajátos mikroklímát biztosít a szőlőnek. Újabb érdekes információ volt az is, hogy a mélyen kapaszkodó gyökerek könnyen találnak vizet a sok földalatti forrásnak köszönhetően. A terroir olyan, mint az emberek! Mindegyik különbözik a másiktól, külön bánásmódot igényel!  Csak szeretettel és gondoskodással lehet termékennyé tenni, és ennek köszönhetően mindegyik egyedi ízeket és speciális aromát teremt!

AHOL A BOROK MEGSZÜLETNEK

A domboldal tetején, nagy tárolókba öntik a szőlőt és annak útja kicsinyenként lefelé halad. Ahogy egy-egy szinttel lejjebb kerül, úgy válik belőle bor. Mi is így haladtunk szintről szintre és követtük a bor megszületésének útját. A különböző cuve -k összeállításánál nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a ház által kialakított ízek álandóak legyenek, és ugyanakkor minden év hozzátegyen valami egyedi, különleges jelleget!

EGY CSALÁDI VÁLLALKOZÁS

Henri Bourgeois az 1950-es években indította el a családi vállalkozást. Ebben az időben még csak 15 ezer palackot forgalmaztak. Ma már több mint 600 ezer üveget töltenek meg az isteni nedüvel. A folyamatosan jelenlevő és növekvő konkurencia nyomására három területen reagálnak:

  •    Ma már nincs felvásárolható terület a környéken. Hosszas keresgélés után, 2001-ben  a távoli           Új-Zélandon, Marlborough-ban honosították meg a sauvignon blanc szőlőfajtát.
  •   Folyamatos fejlesztésekkel, a biogazdálkodás bevezetésével évről-évre tökéletesítik boraikat.
  •   Családi vállalkozásként, a testvérek és unokatestvérek felosztották maguk között a különböző         munkateületeket.

PINCÉRŐL – PINCÉRE

Pincéről-pincére jártunk és fedeztük fel a raktárakat, bennük a megszámlálhatatlanul sok tölgyfahordót! Bármerre néztünk, azt láttuk, hogy gondos kezek nagy rendben tartják a dolgokat! Először ebbe a helyiségbe terveztük a borkóstolót a csoportnak. De ahogy a család első, régi  pincéjét megláttam, rögtön tudtam, hogy oda kell szervezni a látogatásunk utolsó állomását.

AZ ŐSI CSALÁDI PINCE ÉS A BORKÓSTOLÓNK

Amikor februárban elmentem a Sancerre borvidékre, három ígéretesnek kínálkozó pincészetet látogattam meg. Egyik érdekesebb volt, mint a másik, de ahogy megláttam a festői szépségű Chavignol-t és az Henri Bourgeois szőlészetet, rögtön tudtam, hogy nyáron ide kell hoznom a baráti körömet!  Raymond Bourgeois 16 fajta bort tett az asztalra, amiből 10-t választottunk ki a borkóstolóra. A jó hangulatú beszélgetés végén sikerült „kiudvarolnom” , hogy az ősi családi pincében terítsenek nekünk! Nagy megtiszteltetés volt ez számunkra, köszönet érte!

TERÍTÉKEN CHAVIGNOL LEGJOBB PORTÉKÁI

Ugyan a kiválasztott 10 bort nem tudtuk végigkóstolni, de amit az időnk és a gyomrunk engedett, azt  megtettük! A finom borok mellé a másik helyi specialítást is megkóstoltuk: „Crottin de Chavignol„. Az alpesi kecskék nyers tejéből előállított sajtot legalább 10 napig finomítják. Örömökben és ízekben gazdag 2 órát töltöttünk itt!

A KÖVETKEZŐ RÉSZ TÉMÁJA

Szeretettel várom a visszajelzéseket és az észrevételeket a kommentben! KÖSZÖNÖM a megosztásokat!

István

Galéria

Megosztás

Hasonló bejegyzések