VAN GOGH ÁLMAI ARLES

Van Gogh képeit szinte mindenki ismeri és szereti. De vajon milyen ember volt az, akinek álmaiból megszülettek ezek az alkotások? Mi volt a legszebb álma, és hogyan kötődött Arles városához? Mit tett álmok megvalósításáért és hogyan foszlottak szét és illantak el azok? Az alábbi képes-szöveges beszámoló ezekre a kérdésekre keresi a válaszokat. A lap alján megtalálhatjátok az előadásról készült videofelvételt is. Jó szórakozást és utazást Van Gogh világában…..!

Kérem, hogy jelezzetek vissza a lap alján található kommentablakban! Szeretettel várom az észrevételeiteket, véleményeteket! Köszönöm!

VAN GOGH ÁLMA

Van Gogh egész életében azon dolgozott, hogy megvalósítsa álmait! De melyek voltak ezek? Ecsettel kezében járta a világot, és mindenhol a mélyen megélt Isten hitét próbálta vászonra festeni.

 Számára a kérdés örök volt: „Hogyan lehet olyan egyszerű, de ugyanakkor újító művészi eszközöket találni, amelyek közvetítik Isten szeretetét, és amelyeket mindenki könnyen megért?

Életének azon termékeny időszaka, amikor a legközelebb került álmainak megvalósításához, kétségkívül Arles-ban volt. Az itt készült híres festményei elemzésével, megpróbáljuk megérteni Van Gogh művészetét, és közelebb kerülni színes világához.

HONNAN ISMERJÜK VAN GOGH ÁLMAIT?

Miután megérkeztünk Arles kis városába, letettük a csomagjainkat a szállodai szobánkba, azonnal indulhatunk és végigjárhatjuk a helyeket, ahol Van Gogh alkotott. Ha nemcsak a fotó kedvéért indultunk oda, hanem azért, hogy a festőnk itt megélt álmait is megértsük, előzőleg érdemes kézbe venni a kötetet, melyben Van Gogh levelezését olvashatjuk!

ARLES – A BOLDOG ÓRÁK

Amikor 1888. február 20-án Van Gogh a városba érkezett, életének egy több hónapos boldog periódusa vette kezdetét. Tavasszal festette a virágzó fákat, kisétált a csatorna partra, ahol egy, a gyermekkorára emlékeztető hidat örökített meg rajzain, akvarelljein és festményein. A nyár beköszöntével pedig sorra kerültek az aratásra váró sárgálló búzamezők is. Egy új ember született, aki a Nap alakjában megjelenő Isten segítségével új remény magjait szórja éppen!

AZ ÉJSZAKA VILÁGA, AZ ÉJ FÉNYEI

Egy izgalmas újítást jelentettek festő palettáján az éjszaka világát bemutató képek. Ott állt a Rhône folyó partján fején szalmakalappal, amelynek karimájára gyertyákat rögzített, hogy lássa a sötétben a vásznat. Esténként ott ült a neki köszönhetően híressé vált kávéház teraszán, vagy az éjszaka is nyitva tartó másik vendéglőben, és órákon át azon dolgozott, hogy a gázlámpák fényében táncoló világukat vászonra fesse nekünk.

A CSAPAT

Van Gogh szeretett volna egy művészkolóniát létrehozni Arles-ban. Tervei szerint együtt dolgoztak volna, egymást inspirálva és egymástól tanulva. A tervezés időszakában mindegyik festő megfestette és elküldte a másiknak önarcképét. Már ezek az alkotások is sokat elárulnak róluk és művészetükről.

A HÍRES SÁRGA HÁZ

Van Gogh-nak sikerült olcsón egy műterem-házat bérelni, melyet nagyon tudatosan és előrelátóan rendezett be. Erről a testvéreivel folytatott levelezés részletesen mesél nekünk. Ide érkezett meg 1888. október 23-án Gauguin, és ezzel kezdetét vette a küzdelmes, közös alkotás fázisa.

EGY HELYEN, KÜLÖN UTAKON

A november második felében Alyscamps temetőben festett képek elemzése jól mutatja számunkra, hogy a két művész teljesen különböző felfogásban dolgozott. Ennek részleteiről, a képek elemzését bemutató videóból értesülhettek. A felvételt a lap alján találjátok.

A CSALÓDÁS KÉPEI

A Gauguin-nel történt drámai és fájdalmas szakítás nyomait mutatja nekünk híressé vált önarcképén. A „Maison Jaune” néven ismert Sárga Ház ma már nem létezik, mint ahogy a képen látható gyönyörű napraforgókat ábrázoló képe is tűzvész áldozata lett. Alig két hónap alatt Van Gogh dédelgetett álmai szertefoszlottak! Ezeket az elveszett álmokat próbálta elmesélni, és az érdeklődőknek megmutatni ez a beszámoló!

Az alábbi videó az előadásomról készült felvétel!

https://www.facebook.com/istvan.szirbek/videos/3607576132603563/UzpfSTEwMDAwMDUzNjM1MjU4ODpWSzozNjA3NTc2MTMyNjAzNTYz/

Kérem, hogy jelezzetek vissza a lap alján található kommentablakban! Szeretettel várom az észrevételeiteket, véleményeteket!

Galéria

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló bejegyzések