Van Gogh képeit szinte mindenki ismeri és szereti. De vajon milyen ember volt az, akinek álmaiból megszülettek ezek az alkotások? Mi volt a legszebb álma, és hogyan kötődött Arles városához? Mit tett álmok megvalósításáért és hogyan foszlottak szét és illantak el azok? Az alábbi képes-szöveges beszámoló ezekre a kérdésekre keresi a válaszokat. A lap alján megtalálhatjátok az előadásról készült videofelvételt is. Jó szórakozást és utazást Van Gogh világában…..!

Kérem, hogy jelezzetek vissza a lap alján található kommentablakban! Szeretettel várom az észrevételeiteket, véleményeteket! Köszönöm!

VAN GOGH ÁLMA

Van Gogh egész életében azon dolgozott, hogy megvalósítsa álmait! De melyek voltak ezek? Ecsettel kezében járta a világot, és mindenhol a mélyen megélt Isten hitét próbálta vászonra festeni.

 Számára a kérdés örök volt: “Hogyan lehet olyan egyszerű, de ugyanakkor újító művészi eszközöket találni, amelyek közvetítik Isten szeretetét, és amelyeket mindenki könnyen megért?

Életének azon termékeny időszaka, amikor a legközelebb került álmainak megvalósításához, kétségkívül Arles-ban volt. Az itt készült híres festményei elemzésével, megpróbáljuk megérteni Van Gogh művészetét, és közelebb kerülni színes világához.

HONNAN ISMERJÜK VAN GOGH ÁLMAIT?

Miután megérkeztünk Arles kis városába, letettük a csomagjainkat a szállodai szobánkba, azonnal indulhatunk és végigjárhatjuk a helyeket, ahol Van Gogh alkotott. Ha nemcsak a fotó kedvéért indultunk oda, hanem azért, hogy a festőnk itt megélt álmait is megértsük, előzőleg érdemes kézbe venni a kötetet, melyben Van Gogh levelezését olvashatjuk!

ARLES – A BOLDOG ÓRÁK

Amikor 1888. február 20-án Van Gogh a városba érkezett, életének egy több hónapos boldog periódusa vette kezdetét. Tavasszal festette a virágzó fákat, kisétált a csatorna partra, ahol egy, a gyermekkorára emlékeztető hidat örökített meg rajzain, akvarelljein és festményein. A nyár beköszöntével pedig sorra kerültek az aratásra váró sárgálló búzamezők is. Egy új ember született, aki a Nap alakjában megjelenő Isten segítségével új remény magjait szórja éppen!

AZ ÉJSZAKA VILÁGA, AZ ÉJ FÉNYEI

Egy izgalmas újítást jelentettek festő palettáján az éjszaka világát bemutató képek. Ott állt a Rhône folyó partján fején szalmakalappal, amelynek karimájára gyertyákat rögzített, hogy lássa a sötétben a vásznat. Esténként ott ült a neki köszönhetően híressé vált kávéház teraszán, vagy az éjszaka is nyitva tartó másik vendéglőben, és órákon át azon dolgozott, hogy a gázlámpák fényében táncoló világukat vászonra fesse nekünk.

A CSAPAT

Van Gogh szeretett volna egy művészkolóniát létrehozni Arles-ban. Tervei szerint együtt dolgoztak volna, egymást inspirálva és egymástól tanulva. A tervezés időszakában mindegyik festő megfestette és elküldte a másiknak önarcképét. Már ezek az alkotások is sokat elárulnak róluk és művészetükről.

A HÍRES SÁRGA HÁZ

Van Gogh-nak sikerült olcsón egy műterem-házat bérelni, melyet nagyon tudatosan és előrelátóan rendezett be. Erről a testvéreivel folytatott levelezés részletesen mesél nekünk. Ide érkezett meg 1888. október 23-án Gauguin, és ezzel kezdetét vette a küzdelmes, közös alkotás fázisa.

EGY HELYEN, KÜLÖN UTAKON

A november második felében Alyscamps temetőben festett képek elemzése jól mutatja számunkra, hogy a két művész teljesen különböző felfogásban dolgozott. Ennek részleteiről, a képek elemzését bemutató videóból értesülhettek. A felvételt a lap alján találjátok.

A CSALÓDÁS KÉPEI

A Gauguin-nel történt drámai és fájdalmas szakítás nyomait mutatja nekünk híressé vált önarcképén. A “Maison Jaune” néven ismert Sárga Ház ma már nem létezik, mint ahogy a képen látható gyönyörű napraforgókat ábrázoló képe is tűzvész áldozata lett. Alig két hónap alatt Van Gogh dédelgetett álmai szertefoszlottak! Ezeket az elveszett álmokat próbálta elmesélni, és az érdeklődőknek megmutatni ez a beszámoló!

Az alábbi videó az előadásomról készült felvétel!

Van Gogh álma

Közzétette: István Szirbek – 2020. május 23., szombat

Kérem, hogy jelezzetek vissza a lap alján található kommentablakban! Szeretettel várom az észrevételeiteket, véleményeteket!

Galéria
Megosztás
Share on facebook
Share on email
Share on print
Share on twitter
Share on linkedin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hasonló bejegyzések