Újabb csodák a Loire mentén!

Immár harmadszor ruccantam ki Párizsból, hogy egy újabb Loire menti utazást tegyek. Tettem mindezt azért,  hogy felkészüljek a baráti körömmel tervezett nyári utazásunkra. Ezen kirándulásom kapcsán szeretnék megosztani veletek néhány felejthetetlen élményt!

FIGYELEM! A képekre kattintva, azok nagy méretben megtekinthetővé válnak! A feltöltött fotók 99 % saját szerzemény!

ANGERS

AZ ÁLOM ÉS A JÖVENDÖLÉS VILÁGÁBAN

   

Az anjou hercegek középkori vára a Maine folyó partján, egy szilkaszirtre épült. Története során gazdag hercegek és híres királyok lakták, akik folyamatosan átépítették! Érdemes  lesz felkaptatni bástyáira, ahonnan mesés kilátás tárul majd elénk! Együtt olvashatjuk le az Apokalipszis jeleneteit ábrázoló XIV. sz.-ban készült ( 850 m2 ) faliszőnyegről, hogy hogyan éltek és gondolkodtak a középkor emberei.

   

Bejárjuk majd e mesebeli kisváros zegzugos utcácskáit és megcsodálhatjuk ritkaságszámba menő épületeit. Természetesen arra is lesz időnk, hogy leüljünk egy pohár italra a város valamelyik „turista-marasztaló” terén!

 SAUMUR

A VALÓSÁG ÉS A MESEVILÁG HATÁRÁN

   

A Loire partján épült városba érkezve olyan érzése van az embernek, mintha egy nyitott mesekönyvbe sétálna be. Így gondolta ezt Berry hercege is, aki Saumur kastélyát választotta háttér-illusztrációként, híres imádságos könyvének szeptember hónapjához. Mi is szeretjük a meséket és a mesebeli tájakat! Ezért töltünk majd itt két éjszakát!

   

Biztosan lepillantunk a kastélytól  a városra, de megtehetjük ezt az úszómedencés panoráma-szállónk teraszáról is. A szállásunktól csak pár száz méterre található a híres Bouvet Ladubay borászat, amely 1851 óta készíti és tökéletesíti isteni nedűit. Természetesen bejárjuk pincéit, megismerjük titkait és nem utolsó sorban megkóstoljuk borait!

CANDES-SAINT-MARTIN

SZENT MÁRTON CSODÁKKAL TELI NYOMDOKAIN

   

Elmegyünk abba a városkába is, ahol a mi Szent Mártonunk tanított, térített és meghalt. Templomában megismerkedhetünk életével és megérthetjük azt is, hogy hogyan és miért vált a középkor egyik legismertebb és legszeretettebb szentjévé. Gyönyörű helyeken fogunk járni! A legközelebbi Márton napi vacsorán pedig, történeteinkkel  kivezethetjük az asztaltársaságot a szokásos Márton-napi „lila-liba-ködből”.

FONTEVRAUD

EGY MINDEN SZEMPONTBÓL KURIÓZUM APÁTSÁG

   

 A XII. század elején kezdődött Fontevraud romantikus regénybe illő története. A Plantagênet dinasztia híres uralkodóinak mauzóleumában, többek között ott találjuk majd Oroszlánszívű Richárd sírkövét is. Megismerkedünk a hely híres apátnőivel és a hajdan itt történt – hithű és kevésbé hithű események -sokszor 18 karikás filmeket is megszégyenítő pikáns történeteivel.

AZAY-LE-RIDEAU

EGY NŐI KÉZBE ILLŐ RENESZÁNSZ ÉKSZERDOBOZ

    

A Loire mellékfolyójának egyik kis szigetén rejtőzik Azay-le-Rideau kastélya. Szemérmesen, csak azoknak mutatja meg magát, akik erőfeszítést tesznek és az „átlag magyar turista útvonalról” letérve, ellátogatnak hozzá! Mi is ezt tesszük majd, és biztosíthatok mindenkit, hogy átlépve a kapun egy Alice csodaországához méltó helyen találjuk magunkat!

LANGEAIS

EGY VÁR ÉS EGY KASTÉLY HÁZASSÁGA

   

A X. századig kell majd visszautaznunk az időben, hogy találkozhassunk Foulques Nerra anjou herceggel. Mielőtt belépünk várába, lovagá kell üssek a csoportból egy bátor és szívében felettébb nemes vitézt. A hídhoz érkezve ő válaszol majd helyettünk a helyi boszorkány három furfangos kérdésére, vagy teljes vértben átússzhatja a folyót. Megküzdve a sárkánnyal elsőként felkapszkodhat a vár fokára és jutalmaként  rápillanthat a szemben magasodó kastélyra!

Langeais kastélyában történt a fracia királyi házasságok egyik leg- rangosabb és egyben leg- regényesebb eseménye. VIII. Károly francia király, miután átszöktette fél Franciaországon I. Anna bretonne hercegnőt, egy zord hideg téli reggelen –  1491. december 6-án – itt vette el feleségül. A kor legszebb asszonyainak egyike mellé, hozományul Bretagne területe is járt. Természetesen sokan voltak joggal irigyek  az uralkodóra. Krimibe illő történetek zajlottak ezen házasság körül! A kastélyvizit során ezekre is  mind fény derül!

CHINON

AHOL JEANNE D’ARC ÉS A TEMPLOMOSOK IS JÁRTAK

   

 A Loire mellékfolyójának partján, egy hatalmas sziklaszirten áll a három hatalmas erődítményből álló várrendszer.  Ezeket hercegek és királyok emelték valamint lakták a VI – XV. század között. Ide látogatott el Jeanne d’Arc és rázta fel VIII. Károly francia királyt csipkerózsika álmából.  Itt tartották fogságban a Templomos Lovagrend vezetőit is, akik celláikban bevésték titkos – máig meg nem fejtett – jeleiket. Talán éppen ránk vár a talány megoldása?

   

A Vienne folyó  és partján egy, a sétára-NAGYON-érdemes” kisvárost fogunk majd megismerni! Felkészülési utazásomkor én is ezt tettem!  Sétáltam – sétáltam és egy inkább nagyobb dombról lepillantva ezt a felejthetetlen naplementét kaptam a várostól ajándékba!

Köszönöm azoknak, akik vették a fáradtságot és elolvasták a bejegyzésemet! Kérem, hogy a kommentek rovatban írják le és osszák meg velem és a baráti kör tagjaival észrevételeiket, véleményüket! Előre is köszönöm!

Baráti üdvözlettel

Szirbek István

Galéria

Megosztás

Hasonló bejegyzések