Chambord, egy francia király álma!

Egy idegenvezető számára, Franciaországról vagy a Loire menti kastélyokról mesélni mindig hálás feladat! A nyári szünet előtti utolsó előadásomon Chambord kastéyáról szeretnék sok-sok érdekességet és aktualítást elmesélni mindazoknak, akik megtisztelnek majd jelenlétükkel!

A fotókra kattintva a képek nagyméretben megtekinthetők!

CHAMBORD, AHOGY A FRANCIA KIRÁLY MEGÁLMODTA

 A Loire menti kastélyok legnagyobb és legismertebb  épületegyüttese kétség kívül Chambord. A híres reneszánsz király, Francois I. álmai kastélyaként építtette, kortársai és a mai látogatók nagy ámulatára. Miért éppen ide? Hogyan épült fel és milyen valós és legendás történetek fémjelzik több száz éves történetét?

Hosszú évszázadok óta egy mesebeli erdőség rejtekén szunnyad a hatalmas épületegyüttes, amely  rendszeresen királyi vadászatoknak helyt. A „mi” érkezésünk előtt sok híres ember látogatta már meg a kastélyt, köztük az a Charles V. spanyol császár is, akinek „birodalmában sohasem nyugodott le a nap”!

Miért ilyen furcsa a kastély alaprajza? Vajon miért és hogyan építtették, majd díszíttették a francia királyok ezen hatalmas épületetegyüttest a XVI. századtól kezdődően? A modern eszközökkel dolgozó kortárs kutatók  sok „szenzáció-gyanús” felfedezést tettek, melyeket szeretnék megosztani a hallgatóságommal a júniusi előadások során!

LEONARDO DA VINCI ÖTLETEI NYOMÁN KÉSZÜLT?

Az előadás során fellebentjük a fátylat a híres „dupla-revolúciós lépcső” titkairól is ! Mennyiben köszönhetjük a zseniális épületet és tartozékait Leonardo da Vinci-nek, aki életének utolsó három évét Franciaországban töltötte? Hogyan és mennyiben kapcsolhatók Chambord építészeti megoldásai a híres olasz mester találmányaihoz?

A reneszánsz értékei lépten-nyomon felfedezhetők a kastélyban! De mint már annyiszor láthattuk, a lényeg mindig a részletekben bújik meg! Az utazás során, amikor az egyik csodából még ki sem sétáltunk, már a következő közepén találjuk magunkat, nincs lehetőségünk arra, hogy ezen érdekes apróságokat felfedezzük! De az előadáson ….IGEN!!!

A PALOTA HÍRES LAKÓI

Bejárva a palotát, megismerkedhetünk I. Ferenc és XIV. Lajos királyi rezidenciáival, de felfedezhetünk majd királynői vagy hercegi lakosztályokat is. Sokan be és kisétálnak a hatalmas méretű épületből anélkül, hogy rájönnének, hogy Chambord grófjának lakosztályaiban is jártak! No comment!!!…. persze ha azért megyünk, hogy anyukáról fotót készítsünk a tetőn…., az sem egy utolsó szempont!

AZ „ISTEN-KIRÁLYOK” PALOTÁJA ÉS KERTJEI

A palota egyik legérdekesebb és legtitokzatosabb eleme, az „égbe-vezető lépcső” a fényudvarral! Mi ennek a valódi szerepe, hogyan és miért vonult rajta fel a király, minderről szó lesz az előadásom során.

Hogyan lehet leolvasni a kémények diszítéséről az olasz és a francia művészetek egymással való versengését és miért díszítették a tető kéményeit ezernyi csodálatos részlettel? Hátradőlve foteljainkban, végre lesz időnk arra, hogy közelebbről is megtekinthessük a részleteket és megbeszélhessük azt, hogy mire szolgáltak ezek?

A különböző források és régészeti feltárások nyomán, az elmúlt évben helyreállították a kastély francia parkját úgy, ahogy azt XIV. Lajos anno megterveztette! Ma, amikor letekintünk a tetőkről, mesebeli kép tárul elénk! Ezen helyreállítás történetét és viszontagságait is szeretném elmesélni az előadásom során.

CHAMBORD, A TITOKZATOS….

Esőben, szélben, hóban vagy napsütésben, Chambord egy szemet gyönyörködtető csoda! Sokan elmennek a Loire menti kastélyokhoz és megtekintik ezt a valóban egyedülálló épületegyüttest! A kérdés csak az, hogy mennyit értettek meg mindabból, amit azoknak kínál, akik veszik a fáradtságot és megpróbálják felfedezni annak számtalan csodáját! Mi erre készülünk….!

Szeretettel várunk mindenkit!

Szirbek István

Az előadásra a  regisztráció KÖTELZŐ : szirbeki@gmail.com

ELŐADÁSOK

BUDAPEST

2018. június 10. / vasárnap/ 17:00

XIV. ker. Budapest, Borostyán u. 1/B

SOPRON

2018. június 16. /szombat/ 16:00

Pedagógusok Soproni Művelőadési Háza

9400 Sopron Petőfi tér 3.

Galéria

Megosztás

Hasonló bejegyzések