Loire menti csodák 1: Germiny és St. Bonit-sur-Loire

A SziSza baráti köre egy fantasztikus utazást tett Franciaország egyik legszebb és leghíresebb régiójában! Programunkban szerepeltek a Loire menti vidék ismert és kevésbé ismert várai, kastélyai, de meglátogattunk sok templomot és apátsági épületet is. Fontos szempont volt számunkra, hogy besétáljunk a francia városok hangulatos utcácskáiba, beüljünk hangulatos kávézóikba és bepillantsunk az ott élő emberek mindennapjaiba! Természetesen nem maradhattak el a borkóstolók és a gasztronómiai élvezetek sem!

Bízom abban, hogy az következő bejegyzéseimmel sikerül örömet szereznem olvasóimnak!

***A fotókat kivétel nélkül az utazásunk során készítettük! Rákattintva a képekre, azok nagy formátumban megtekinthetők!

GERMINY-DES-PRÉS

Utazásunk első állomásának, Franciaország egyik legrégebbi templomát választottuk. Nagy Károly császár barátja és tanácsadója: Théodulf, Orléans püspöke építtette imádságos kápolnanak 803 -806 között. Ez a gyönyörű templom, a karoling kori építészet ma is megcsodálható ritka remeke. „Körbe-és-csodájára” jártunk….! Arra a kérdésre kerestük a választ, hogy „Hogyan és miért építkeztek így a IX. századi frank birodalomban„?

Róma hatása érezhető volt a karoling kori reformokon, amelyek elhozták a keresztény hit és hittételek terjedését a birodalomban. Utánajártunk a Credo imádság megszületése történetének, valamint kiderült számunkra a különbség a „homousion és a homo(i)usion” között! Ahogy Madách írta az Ember tragédiájában: az emberek ezért az egy „i”-ért mentek harcba és háborúztak!

Csodálatos érzés volt egy IX. sz.-i kápolnában sétálni és elmélkedni! Építése óta több mint egy évezred telt el! Ezen falak mesélnek az itt látott eseményekről, de csak a figyelmes füleknek és nyitott szemeknek! Ahogy Ravennában, itt is találunk gyönyörű mozaik díszítést. A személyábrázolás kapcsán kialakult képrombolók dilemmája nyomán, Mária és a kis Jézus szokásos helyén a Frigyláda mesés történetét csodálhattuk meg!

SAINT-BENOIT-SUR-LOIRE

Franciaország legrégebbi bencés apátságát alapították itt 651-ben. Mielőtt a mai is szerzetesek lakta épületegyüttes felfedezésére indultunk volna, a vele szemben található vendéglőt látogattuk meg. Mme Labrette pizzával és egy francia klasszikus étellel a quiche-el várt bennünket. Ez egy omlós tésztaágyon elhelyezett, gazdag feltéttel megpakolt, tejszínes tojással összesütött lepény volt. Természetesen az első csapolt sörök, valamint a kávé és a kapucsino is asztalra kerültek!

A vezetés elején, egy igazi építészeti ritkasággal találkozhattunk: egy „torony-kapuval„. Ez a 3 oldalról nyitott 12 árkáddal ellátott kétszintes épület fogadta azokat, akik nem léphettek be a templomba. Például olyanokat, akik még nem keresztelkedtek meg, vagy akik a rájuk rótt büntetés miatt nem voltak méltók arra, hogy átlépjék a templom küszöbét.

A XI. század első felében épült  elő-templom oszlopfőit szemlélve, mintha csak egy nyitott Biblia lapjait lapozgattuk volna. Megkeresetük a szent könyv ismert történeteit bemutató jeleneteket, melyek itt a románkori szobrászat igazi remekeiként láthatőak! A díszítő sorként faragott növények levelei között magtaláltuk szentjeinket, köztük a középkor egyik leghíresebb és legszeretettebb alakját: Szent Mártont!

Belépve a templomba, lélegzetelállító látvány fogadott bennünket! A főhajó munkálatai a XII. század közepén kezdődtek és a XIII. század közepén fejeződtek be. Az épület ezen része egy késő román – kora gótikus építészeti csoda! Méretei lenyűgözőek és sugárzik belőle valami nagyon tiszta és lélekemelő érzés, ami ugyanúgy szíven találja a hívő és nem hívő látogatókat.

Kicsit megtupíroztuk a következő kérdéseket: mi jellemzi a román és a gótikus építészetet? Hogyan lehet leolvasni ezeket a stílusjegyeket? Hogyan élik mindenapjaikat itt a szerzetesek, követve Szent Benedek reguláját? Vajon hogyan fogadták és fogadják ma a tömegesen ide érkező turistákat és zarándokokat?

A középkorban erről az oldalról érkeztek a hívek a városkából. A kapu fölött látható szemöldökkő figuráinak faragása abbamaradt! ? Talán akadt egy jobb téma?! Gyorsan megfordították a követ és kívülről egy más, számukra fontosabb jelenetet faragtak fel! De vajon mi volt az?

A középkor szokásos kapu-témája volt az  Apokalipszis – azaz a Világ végét bemutató –  jelenete. Ez alá került az imén megfordított kő külső oldalára Szent Benedek relikviáinak ideszállítása! 660-ban, Fleury harmadik apátja, Mommole  misztikus látomása nyomán kérte fel a testvéreket arra, hogy menjenek el Monte Cassino hegyére, és hozzák el Szent Benedek és lánytestvére Szent Skolasztika relikviáit. Az apátság falai közt élő József testvér megtisztelt bennünket jelenlétével!

Az apátság szentélyébe temették el a Capeting-dinasztia negyedik uralkodóját, a kalandos életű  I. Fülöp  francia királyt. A már hét évesen társuralkodóként regnáló gyermek volt az első a francia trónon, aki nem germán nevet viselt!  Később belehabarodott V. Fulko anjou gróf feleségébe és ezért elhagyta Berta nevű feleségét. Miután feleségül vette szeretőjét,  II. Orbán pápa kiátkozta. Igéretéhez híven többször  visszatért első feleségéhez, de idővel újra és újra szerelme ágyában kötött ki!

Átgondoltuk mindazt, amit eddig láttunk és kiegészítettük az előző utazásaink során már tapasztalt és magtanult ismeretekkel! Jó volt megpihenni a hűvös templomban, mert odakinn 30 C volt és ráadásul a csapat a korai géppel indult! Ilyenkor szoktam kikérdezni az anyagot…..!

Íme a kripta, ahol a szerzetesek ma is nagy kegyben őrzik  a rendalapítójuk relikviáit! Eddig két gyönyörű templomot láttunk! Lehet, hogy a Loire mentén vannak más csodák is………NEMCSAK az a 3 kastély, amit MINDEN magyar turista ünnepélyesen megtekint….majd kijelenti : „Láttam a Loire menti csodákat„?

Következő bejegyzésemben innen folytatjuk  az utazásunk élményeinek megosztását!

Kérem, hogy népszerűsítsétek a blogot a baráti körötökben! Kérem, hogy néhány szóban jelezzetek vissza /a kommentben/ , hogy tudjam elolvastátok és hogy érdemes dolgoznom vele. A kérdés, hogy folytassam-eeeeeeeeee?!

Kívánok mindenkinak nagyon szép és tartalmas nyarat!

Barázi üdvözlettel

István

Galéria

Megosztás

Hasonló bejegyzések