PÁRIZS 2050

Párizs varázsa évszázadok óta turisták millióit ejti rabul. Ki ne hallott volna a Notre-Dame katedrálisról, vagy az Eiffel-toronyról? A francia főváros utcái, terei elvarázsolnak bennünket harmóniájukkal, lelkünket megérintő szépségükkel. De vajon milyen lesz a jövő Párizsa? Milyen épületeket álmodtak meg, és melyek azok, amelyeket már meg valósítottak? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Szirbek István Párizsban élő művészettörténész előadása. Az erről készült videofelvételt találhatjátok az összefoglalóban! Jó szórakozást!

Köszönöm mindenkinek, aki meghallgatott és visszajelzett számomra! Kérem, hogy népszerűsítsétek a programot a baráti körötökben! KÖSZÖNÖM!

PÁRIZS 2050 / 2021. FEBRUÁR 19.

Évről-évre turisták milliói róják utcáit, látogatják híres múzeumait, és fogyasztanak hangulatos vendéglőiben. De vajon miért jönnek ide? Mi jelenti számukra Párizs varázsát?

A francia főváros mindig tudott valami újat, valami izgalmasan érdekeset kínálni vendégeinek. Időről-időre mert és tudott új arculatot teremteni, benne olyan csodákkal, mint a híres Notre-Dame, vagy az Eiffel torony. Megteremtette a Fények városát, amely most átlépni készül egy új világba?

Milyen lesz az a „Nagy Párizs„, amely bizonyára új csodákat kínál majd nekünk? Ezekről a zseniális, sokszor futurista tervekről, és elképzelésekről szól Szirbek István, Párizsban élő művészettörténész előadása.  

Kérem, hogy jelezzetek vissza a lap alján található komment-ablakban, hogy tudjam, érdemes volt……! KÖSZÖNÖM!

Galéria

Megosztás

Share on facebook
Share on email
Share on print
Share on twitter
Share on linkedin

36 válasz

 1. Kedves István! Az előadás i most mint a többi nagyon érdekes és különleges volt. Őszinte leszek nekem ezek a „zöld házak”nem tetszenek Tudom hogy környezetet védeni kell de nekem ezek az épületek,tornyok olyanok mint egy túl öltöztetett nő. Én szívesebben sétálok a Versailles palota kertjében,vagy a Tulierak lkerjèben,Persze én nem vagyok városépítő ha másnak más a véleménye szívesen meghallgatom Természetesen a tiedre vagyok nagyon kíváncsi habár ha ezt a témát választottad neked biztosan bejön, Erzsike

  1. Kedves Erzsike!

   A világ BIZTOSAN erre halad! Nem tudom megmondani, hogy mennyi valósul majd meg mindebből,…..majd meglátjuk! Egy biztos! Ahogy az előadásom elején meséltem, időről-időre minden borul, és egy teljesen új világ születik meg. Szeretjük, vagy nem szeretjük! Minden újtól félünk és mindig ragaszkodunk a megszokott életünkhöz és annak elemeihez. Ez persze érthető! De a világ forog, a folyó folyik……, és ugyanabba a folyóba kétszer nem léphetünk! Tudomásul kell venni ezt, ………….és HA értjük ennek a mondatnak az üzenetét, akkor bátrabban indulunk el a Párizs 2050 felé is!

   Baráti üdv
   István

 2. ELKÉPESZTŐEN jó volt a téma, az előadás! Nem hallottam erről az építészről, de sikerüljön neki.
  István pedig mindenről lehengerlően beszél, és olyan nagy gondossággal állítja össze az előadásokat, hogy boldog vagyok, amiért a részese lehetek. Köszönöm.
  H.Anita

  1. Kedves Anita!

   Köszönöm……..! Valóban igye(X)em alaposan felkészülni, és mindig sokat dolgozom a képi megoldásokkal is.
   Örülök, ha nyitott szemekre és értő pillantásokra találok! KÖSZÖNÖM a visszajelzést, a kedves, elismerő szavakat!

   Találkozunk péntekenként!
   Baráti üdv
   István

 3. Kedves István!
  Köszönöm az esti ámulatbaejtő előadásodat, nagyszerű élmény volt. /Nekem külön is, mert két hét után végre nagyobb képernyőn nézhettem, az előző kettőt a mobilomon élveztem/
  Már írtam, hogy 1980- ban jártam Párizsban, máig ható élmény volt. Párizs gyomra akkor az általad is mutatott előző képét mutatta, ami szintén varázslatos volt, egymással békében megegyező utcazenészekkel, vidám hangulattal. De ez az új variáció se kutya.
  Nekem tetszik Párizs zöld ruhába öltöztetése, mikor ott jártunk, embrionalis kezdeményei már felfedezhetőek voltak beültetett tetőteraszok formájában.
  A 2050-es párizsi város- bemutatódon szívesen részt vennék, elvégre még csak 100 éves leszek…☺
  Baráti szeretettel:D.Mária

  1. Áááááááááááááá Kedves Mária!

   Te egy hős vagy, hogy végig tudtad nézni a telefon kis képernyőjén az előadásaimat! Örülök, hogy sikerült technikailag megoldanod, és most már élvezhető méretben nézni a képeket! Ez annál is inkább fontos, mert nagyon sokat dolgozom azon, hogy szép, és szemléltető illusztrációkkal gazdagítsam és tegyem érhetőbbé az előadásaimat!
   Örülök, hogy itt Párizsban láttad a nagy változások kezdeteit, és remélem, hogy együtt nézhetjük majd meg, hogy minez hova vezetett!
   Nem kell megvárni a 2050-et. folyamatosan születnek szemünk láttára az új csodák!

   Szeretettel várlak a következő pénteken is!

   Baráti üdvözlettel

   István

 4. Kedves István,
  Elképesztő jövő utazásba vezettél minket fáradhatatlan lelkesedéssel és alapossággal összeállított előadásoddal.
  Jó lenne látni és részese lenni ezek megvalósulásának! Sajnos egyetlen korlát az idő megállithatatlan.
  Köszönöm az élményt!
  Baráti üdvözlettel
  Pomi

  1. Kedves Pomy!
   Nincsenek korlátok, hamarosan megnézzük mindezt együtt!
   Én köszönöm, hogy ismét meghallgattál!

   Baráti üdvözlettel

   István

 5. Kedves István!
  Párizs aktuális és jövőbeli építkezéseiről, kinézetéről szóló előadásod is nagyon érdekes volt, a szórakozáson kívül sokat lehetett tanulni is belőle. Nagyon remélem, azért nem veszik el majd a történelmi város varázsa (a képeken eléggé elveszett, ezért nem tetszett pl. a belső hidak látványa), mint ahogy Rómából sem szeretnénk csak ultra-modern várost megnézni. Persze a kettő megfelelő ötvözete csodálatos lenne.
  Nagyon élvezem nem csak a képzőművészeti, hanem az építészeti előadásaidat is (pl. Eiffel torony, A fantom operája, vagy a kettő ötvözete, mint a Sainte-Chapelle előadások).
  Viszont engedj meg egy kritikát is: 30 éve egyetemen tanítva nagyon vigyázok arra, hogy a katedráról kerüljem a politikai állásfoglalásokat, befolyásolást. A Te mostani előadásodban túl sokszor jelent a hazai helyzettel kapcsolatos politikai vélemény-nyilvánításod, amihez jogod van, nekem viszont nagyon zavaróak voltak, elfogadom, hogy Neked más a véleményed, de Te is széles kört vállaltál „nem középiskolás fokon taní-tani”.
  Üdvözlettel, Sz. István

  1. Kedves István!

   Köszönöm az értékes hozzá(M)szólásodat! Biztosra veszem, hogy annyira nem „zöldül majd el” a város, hogy a műemlék-Párizs elvesszen benne! Azt a franciák nem engednék, hiszen pontosan ez az, ami az értékét adja! Egy „egészséges” egyensúly kialakítására fognak törekedni!

   Őszintén sajnálom, HA a „jobbító és elgondolkodtató gondolataimmal” nem tudtál azonosulni, A napi politikától mindig távol tartom magam a közmédia MINDEN oldalán! Ugyanakkor időnként vannak konkrét, az előadásomhoz kötődő dolgok, amelyeken el kellene gondolkodni és el kellene gondolkodtatni! Ahányszor felnézek az íróasztalom mögül. rálátok az olimpiai város fénylogójára,……és összeszorul a szívem!
   De azért a jövőben majd jobban figyelek és a maradok a saját katedrámnál!

   Szeretettel várlak pénteken!
   Baráti üdvözlettel
   István

 6. Kedves István!
  Nagyon érdekes témát választottál! Gondolat ébresztő felvetésekkel. Illetve egyfajta gondolkodási módot is elindítva. Így előadásaid nem csak ismeretterjesztő, hanem azon túl mutató akár önismeret, személyiségfejlesztő, nevelő hatása is lehet. Abban az esetben, ha termékeny talajba ér.
  Gratulálok az alapos felkészültségedhez. Köszönöm az élményt, üdvözlettel: Jné Márti

 7. Kedves Márti!

  Nagyon örülök, hogy nálad is „értő fülekre” és „termékeny-talajra” találtam a témával és az előadásommal. Köszönöm a szíves gratulációdat!
  Kérlek továbbra is népszerűsítsd a programjainkat a baráti körödben! KÖSZÖNÖM!

  Baráti üdv
  István

 8. Köszönöm, hogy összegezve elküldöd! Nekem a péntek este nem igazán jó időpont, de így majd egy nyugis kedd vagy szerda délután meg fogom nézni!

  Szárnyasiné Kovács Eszter

  1. Szia Eszter!

   Sajnálom, hogy a péntek esték nem jók neked. Van annak valami bája és töltése, amikor „élőben” itt vagyunk együtt!
   Annak nagyon örülök, hogy megnézed felvételről az előadásaimat, és továbbra is itt tudhatlak Téged a baráti körömben!
   Ezer köszönet, hogy vetted a fáradtságot és visszajeleztél! Az ilyen visszajelzéseknek köszönhetően tudom, hogy érdemes dolgoznom az összefoglalóval és feltennem az előadásról készült felvételt……!

   Pusz,i,

 9. Kedves István

  Azt gondoltam, hogy majd belenézek. Nos, figyelmesen végignéztem. Információval tele, színes, érdekfeszítő előadás! Mindenkinek ajánlom!
  Jó mesélő vagy SziSza, csak egy dolgot hiányoltam: a „sírva könyörgök” egyedi kifejezésedet. 😃
  Időben lehetne kicsit rövidebb.

  Kovács Csaba Pityóka

 10. Kedves Pityóka!

  Nagy örömmel olvasom kedves soraidat! Örülök, hogy a „sírva könyörgök” csoport tagjai közül megtisztelsz azzal, hogy követed a „kultúra-pártoló” tevékenységeimet! Majd amikor legközelebb találkozunk, újabb csokrot nyújtok át a „SZÖR”-gyűjteményből. /Szirbek-Összes-Rövidítve/
  Az előadás hosszát illetően, ahány ember, annyi vélemény és kérés! Az a baj, hogy SAJÁT-magammal sem sikerül egyetértenem kétszer egymás-UTÁN, így ki tudja, mi lenne a jó megoldás! Csinálom, ahogy érzem! Ráadásul aki felvételről nézi meg, az kettőbe vághatja…..! Derrick helyett „szirbek-sorozat” a TV-ben!

  KÖSZÖNÖM a népszerűsítést a baráti körödben!
  Szeretettel várlak péntekenként!

  Várva az új találkozást, baráti üdv
  István

 11. István, jelentem bepótoltam a végét! 🙂

  Sok minden rá lehet sütni a franciákra, de hogy bátortalanok lennének építészetben, azt nem! És ami még meglepőbb, hogy ezekből az ötletekből mennyi minden már most megvalósul!

  Köszönöm, 2 év múlva megint tarthatsz egy „Modern Párizs” vezetést, teljesen új épületekkel! 🙂

  Üdv
  Zollli Úr!

  1. ZolllllllllLLLLLlllllllli Úr!

   Köszönöm, hogy az ezernyi dolgod mellett rá(M)-is(T) szakítasz időt, és rendszeresen megnézed az előadásaimat!

   IGEN! Ebben a franciák mindig elöl jártak, ez ügyben érdemes rájuk figyelni! Biztos vagyok abban, hogy néhány év múlva már sok olyan épületet mutathatok itt Párizsban, amelyről (nemrég) még nem is álmodtunk!

   De azon az utazáson, már a hercegi család teljes létszámban lesz jelen! UGYE???

   Baráti üdv

   István

 12. Kedves Istvan! Mielott megirom nehany sorban a reflexiomat,kivetelesen elolvastam a hozzaszolasokat.Erdekesek voltak.Eltertek az eddigiektol bizonyos szempontbol.De nem ez a lenyeg.Az elso olyan eloadas volt,amit kepes voltam felbehagyni.De ez nem csak a jelentos idoeltolodasnak koszonheto.Maga a tema ab ovo…..Az a Parizs szamomra mar minden bizonnyal nem lesz….Igy azutan amint a scifi sem az en mufajom,ez sem.Sem a mi lett volna ha…sem a mi lesz majd ha…
  De ez nyilvan az en egyeni problemam.Az uj temat viszont lelkesedessel varom.Koszonve a lelkes kitartast,tudast,felenkfordulast UdvozletM

  1. Kedves Magdi!

   Köszönöm az értékes hozzá(M)szólást! Sajnálom, hogy nem sikerült felkeltenem az érdeklődését a témával és a mondandómmal.
   A tervek és elképzelések bizonyára nem így, vagy nem ebben a formában fognak megvalósulni. Az biztos, hogy a világ ebbe az irányba halad, és hamarosan ilyen, vagy ehhez hasonló épületek születnek majd körülöttünk. Talán nem lesznek ennyire „zöldek” vagy ennyire „futurisztikusak”, de a tendencia biztosan élni fog!
   Ezek az épületek már épülnek, vagy elfogadott terv-állapotban vannak! Meglátjuk mi sül ki belőle a végén!
   Az BIZTOS, hogy ez nem a következő nemzedék számára készül, ezt még mi is látni fogjuk!
   Talán érdemes lenne megnézni az előadásom végét is, mert ott már konkrét, megvalósult példákat is mutattam!

   Szeretettel várom péntekenként!

   Baráti üdvözlettel
   István

 13. István!

  Egy kis késéssel élveztük az előadást (péntekenként mindig több program jön össze, és mivel Te „visszanézhető” vagy, ezért általában ezt a megoldást választjuk.

  Elképesztő dolgokat/terveket mutattál, csak egyről nem esett szó: a pénzről. Csak azért jutott eszembe, merthogy Franciaországban az államadósság 100% fölött van. Persze, Soros beszállhat az örök kötvénnyel, nem igaz?

  Árpád

  1. Kedves Árpád!

   Örülök, hogy sort kerítetek Rám, és megtiszteltek azzal, hogy megnézitek az előadásaimat és rendszeresen visszajeleztek….!
   A „jövő -Párizsa” egy olyan elképzelés, amely ITT topog a küszöbön, érdemes figyelmesen követni az eseményeket! Már épülnek mindazok az épületek, amikről meséltem, és a lista hosszú……amelyek még a listán vannak! Tehát ezeket még mi is fogjuk látni! Bízom abban, hogy együtt tesszük majd meg!
   Az anyagi háttérhez én NEM értek! Mint eCCCCerű magánember gyana(X)om, hogy amióta a virtuális bankrendszer működik, olyan számokat írnak be a gépbe, amelyek köszönő viszonyban sincsenek a valósággal! ….és ez nem csak francia tendencia! Ebből egyszer NAGY baj lesz! Részemről CSAK abban tudok bízni, hogy UTÁNAM a víz-ÖZÖN, és hogy ha mégis még egyszer leszületek, akkor tengeri szivacs leszek!

   Találkozunk a következő előadásomon!

   Baráti üdv

   István

 14. Kedves István!

  Most tudtam végig nézni, ez nagy élmény lesz a korosztályunknak, amikor eljutunk, ezen épületek megcsodálására.

  Szabóné Ágnes

 15. Kedves Ágnes!

  Örülök, hogy sikerült végignézni az előadást és velem / velünk utazni képzeletben a jövő Párizsa felé!
  Bízom abban, hogy egy szép napon, majd együtt járhatjuk be, és nézhetjük meg mindezt!

  Tisztelettel és baráti üdvözlettel

  István

 16. Kedves István
  Imádtam minden egyes pillanatát István❗
  Számomra a jelen modern Párizsa is lenyűgöző, legszívesebben már ülnék is fel a repülőre, hogy láthassam őket élőben❗ Személy szerint nagy Smart City rajongó vagyok, minden ilyen várostervezési kezdeményezésért rajongok 🌿🍃😍
  Tartalmas és színvonalas előadás volt, érdekelne még előadás ebben a témában‼️
  Szabó Fanni

  1. Kedves Fanni!
   Örömmel olvasom, hogy sikerült megnézned az előadást és velem / velünk utaztál a jövő Párizsa felé! Örülök, hogy tetszenek a Smart City elképzelések, ……valóban izgalmas terveknek tűnnek! Meglátjuk, mi valósul majd meg belőlük!
   Bízom abban, hogy együtt láthatjuk majd!

   Szeretettel várlak péntekenként!

   Pusz,i,

 17. Szia Szi Szi Szi(sza) rbek😀‼️

  Zseniàlis tèma ès zseniàlis elôadàs!
  Szuper jól éreztem magam, még egy darabig szyvesen hallgattam volna. Azonnali késztetést éreztem, hogy a helyszínre utazzak ès bejárjam veled az említett/ bemutatott helyeket!
  Remélem hogy nyílik rá alkalom …
  Köszönöm 😍

  Szabó Csilla

  1. Szia Csillus!

   Drága vagy!!! Köszönöm a kedves elismerő szavakat! Tőled, – aki mint tenyerét ismeri Párizst -, még jobban esnek!
   Bízom abban, hogy lassan véget ér ez az „őrült időszak” és újra együtt mesélhetünk mindarról a csodáról, ami ITT vár az érdeklődőkre!

   Találkozunk péntekenként!

   Pusz,i,KKK

 18. Mindig utólag, sokszor 2 részletben nézem, hallgatom meg azokat az előadásokat, melyek érdekelnek. Igen tetszenek. Köszönöm szépen.
  Gondolkodtam egy kicsit, hogy a legutolsó előadást megnézzem e, mivel nem rajongok a modern építészetért. Győzött a kíváncsiság. Nem bántam meg.
  Azok az épületek, amiket bemutattál még nekem is tetszettek. A sok növény, a környezet védelem és a nem mindenhol kocka épületek miatt.

  1. Kedves Judit!
   Nagy örömmel olvasom kedves soraid! KÖSZÖNÖM a visszajelzést!

   Köszönöm, hogy követed az előadásaimat! Mindig próbálok érdekes dolgokról mesélni! Pontosan azt szeretném elérni, hogy ne azért nézzen meg a baráti kör egy-egy előadást, mert annak címe, témája vonzó számára!, hanem azért, mert itt mindig hallhat valami érdekeset, újat vagy szórakoztatót!

   Örülök, hogy tetszettek a bemutatott épületek! Azt hiszem, hogy ebben az irányban haladunk….! Én is kíváncsi leszek arra, hogy mi valósul meg a tervekből!

   Szeretettel várlak péntekenként!

   István

 19. Istvánom, most volt időm megnézni/hallgatni a jövő Párizsáról szóló előadásodat – jelzem, nem először – és nagyon izgalmasnak és reménykeltőnek találtam! Nagyon-nagyon bízom, hogy a közeljövőben eljutok még imádott városunkba, és az Európán kívüli kultúrák múzeumától kezdve – legutóbb sajnos, csak a kertjébe jutottunk el – az ilyen fantasztikus jövőbeli épületeket is mutatsz majd a klasszikus csodákon kívül!

  1. Szia Eszter!
   Óóóóóó, de jó, hogy megnézted az előadásomat, hogy együtt utazhattunk ebben a mesés „jövő-világban”!
   Örülök, hogy tetszett az a kép, amit lefestettem a jövő Párizsáról! Bízom abban, hogy hamarosan „javul” a helyzet és utazhatunk, MERT ez a Párizs már épül! Nélküled BIZTOSAN nem indulunk el!

   Pusz,i,

 20. Kedves István!
  Nagy élmény volt ez az előadásod! Számomra fontos ez a téma, hiszen életem meghatározó élményei közé tartoznak a 80-as, 90-es években tett párizsi és franciaországi utazásaim. Szeretném, ha a jövő Párizsa is lenyűgöző lenne. Akkor is az tetszett a legjobban, hogy micsoda szépérzékkel, fantáziával tudják „a franciák” a régit és az újat összekapcsolni! Örülök, hogy ez a szemlélet nem veszik ki a 21. században sem. Nekem ettől (is) Párizs Párizs. Ha csak hallanám, hogy milyen tervek születnek a Notre Dame felújítására, biztos eretnekségnek tartanám, de a képek meggyőztek.
  Felmerültek bennem kérdések is. Például, hogy az építészet anyagai, technológiái alkalmasak-e arra, hogy ezek az épületek megépüljenek, jól funkcionáljanak és gazdaságosan működjenek. Pl. az egymásra rakott tengerparti kavicsos. Vajon lesz-e elég „kertész” a vertikális kertek, biodiverz épületek gondozására? Ezekre a kérdésekre nyilván a mairie tudja a választ…
  Szóval nagyon örülök, hogy láthattam ezt az előadást!
  Üdvözlettel: Fehér Gyöngyi

  1. Kedves Gyöngyi!
   Köszönöm, hogy megnézted az előadásomat és visszajeleztél!
   Valóban, a franciák „ebben” nagyon jók, és Párizs varázslatos város telis-tele csodákkal!
   Biztosan találnak majd megoldást a technikai kérdésekre! Ezek a tervek is alakulnak majd és adaptálódnak az elvárásokhoz és a lehetőségekhez!

   Szeretettel várlak péntekenként az előadásaimra!

   Üdv
   István

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hasonló bejegyzések