Az alábbiakban küldöm Nektek a SziSza baráti körének 2020. július 4 – 11. között tervezett utazásának 8. napi programját. Kérem, hogy a lap alján található kommentekbe írjátok le észrevételeiteket, hozzá(M)szólásaitokat! Kérem azokat, akik még nem jelentkeztek “előzetesen“, de érdekli őket a franciaországi utazás, írjanak nekem. Ezen fontos információ nyomán tudhatom, hogy hány főre foglaljam a szállásokat és szervezzem a programot! Várva visszajelzéseiteket……..KÖSZÖNÖM!

Bízva abban, hogy ismét sokan leszünk és egy újabb felejthetetlen élménnyel leszünk gazdagabbak!

FIGYELEM!

Holnap küldöm a költségvetésre vonatkozó adatokat! Kérem, hogy készüljetek a jelentkezési szándékotokkal, mert a repülőjegyeink opciója hamarosan lejár!

HAMAROSAN VÁROM A KONKRÉT JELENTKEZÉSEKET!

Az utazás a SZiSZa és a Travel Mind utazási iroda közös szervezése!

ST. PIERRE DE BEAUVAIS, AVAGY AZ ÉGIG ÉRŐ TEMPLOM

A Beauvais-ban található Szent Péternek szentelt katedrális a világ legmagasabb gótikus temploma /48,50/. A homlokzaton álló tornyai 153 méter magasságba nyúlnak. Ez azt jelenti, hogy 1569 -1573 között ez a templom, a világ legmagasabb építményének számított. Egy időben építették olyan nagy francia katedrálisokkal, mint Chartres, Reims, Bourges, és az utazásunk során már megtekintett Amiens .

A GÓTIKUS ÉPÍTÉSZET “CSÚCSA

Szédítő magasságok és belső terek fogadnak majd bennünket. Ha 3 méternek tekintünk egy panel épület emelet-magasságát, akkor ez a templombelső egy 16 emeletes toronyépületnek felel meg! A máig befejezetlen épület kétszer is omlásnak indult. A további érdekes részleteket majd az utazás során mesélem el!

AMIKOR ISTEN FÉNYKÉNT VAN JELEN

A katedrális ablakain beszűrődő fény biztosítja számunkra Isten jelenlétét és közelségét. A XIII – XVI. század között készített üvegablakok segítenek majd bennünket abban, hogy nyomon követhessük az ólomüvegek készítését és azok stílusbeli fejlődését. Külön érdekességei ennek a templomnak, a XIX-XX. századi üvegablakokat. Odalátogatásunkkor ezen alkotások XXI. századi restaurációjának nyomait is felfedezhetjük majd.

AZ EGYIK LEGSZEBB FRANCIA FALU

Gerberoy falucska elnyerte a kitüntető : “Franciaország egyik legszebb faluja” címet. Útikönyvekben, leírásokban sokszor olvashatjuk, hogy ez “Oise megye normand faluja“. Igaz, épületei, alaprajza és még sok részlet erre enged következtetni, de mi tudjuk, hogy történelme során ez a “Bray országhoz” tartozó falucska, soha nem tartozott Normandiához.

ÉLMÉNYSÉTA GERBEROY-BAN

Ez az alig 90 főt számláló falucska, turisták özönét fogadja nyaranta. Mi is ott fogunk majd sétálni hangulatos, ezerszínű virágokkal díszített utcáin, betérünk egy italra egyik hangulatos kis vendéglőjébe és szóba elegyedünk a barátságos, vendégváró lakókkal.

TISZTA UDVAR, RENDES HÁZ

Azt hiszem, hogy ezek a fotók önmagukért beszélnek. Olyan ez a hely, mint a béke-szigete, ahol megállt az idő és ahonnan nem lesz majd kedvünk tovább indulni.

KATTINTS AZ ALÁBBI LINKRE

https://nos-medias.fr/video/patrimoine-dans-l-oise-gerberoy-un-des-plus-beaux-villages-de-france

SAINT-GERMER APÁTSÁG

A “L’abbaye Saint-Germer-de-Fly” néven ismert bencés apátság története 630-ig tekint vissza. A jelenlegi apátsági templom /1135 – 1206/ a román és a gótikus építészet stílusjegyeit egyaránt magán viseli. Természetesen körüljárjuk majd az épületet és együtt fogjuk leolvasni az elmúlt évszázadok üzeneteit.

A GÓTIKA ÉS A ROMÁN STÍTLUS HATÁRÁN

Megvizsgáljuk majd azt is, hogy a külső építészeti elemek mennyire jelzik hűen mindazt, ami benn vár ránk. Egy igazi időutazás során szándékaim szerint elmesélek majd egy-két olyan anekdotát, amely az írások szerint éppen itt történt.

SAINTE-CHAPELLE

A párizsi Sainte-Chapelle /1248/ nyomán Franciaország megannyi régiójában és városában emeltek hasonló kápolnákat. Miért és hogyan utánozták Szent Lajos / Louis IX / királyukat és milyen hasonlóságokat, illetve különbségeket fedezhetünk fel a fővárosi épülettel való összehasonlítás nyomán?

ÉCOUEN A RENESZÁNSZ PALOTA

A “Le château d’Écouen” néven ismert XVI. századi palota, a Val-d’Oise megye egyik leglátogatottabb épülete. A Roissy reptértől 15 kilométerre található. Az utazás utolsó programjaként, ennek a palotának a meglátogatását attól tesszük függővé, hogy az út és az időjárási körülmények megengedik-e számunkra!

A RENESZÁNSZ MŰVÉSZETEK PALOTÁJA

A Párizstól 18 kilométerre északra található épületben kínálják megtekintésre a francia reneszánsz mestereinek alkotásait. Találkozhatunk majd Jean Bullant építész, Jean Goujon szobrász vagy Bernard de Palissy agyagos művész alkotásaival is. De természetesen itt őrzik a a francia reneszánsz korának üvegművészeti, ötvösművészeti, valamint festészetének legszebb alkotásait is.

HAZAREPÜLÉS

Időben odabuszozunk a Roissy repülőtér 2 F termináljára, ahol az Air France légitársaság menetrend szerint 20:55-kor induló járatával indulunk haza! Várható érkezés Budapestre: 23:45.

Az éjszakánkat otthon, a saját ágyikónkban töltjük!

Szeretettel várom a visszajelzéseket, az előzetes jelentkezéseket az alábbi kommentekben! Köszönöm a program népszerűsítését a baráti körötökben!

István

Galéria
Megosztás
Share on facebook
Share on email
Share on print
Share on twitter
Share on linkedin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hasonló bejegyzések